Ja veig que no serveixo com a pitonissa. En l'últim post predeia que començàvem ja la Campanya Forestal, però la realitat és que a mitja setmana, quan em vaig llevar per anar a la guàrdia, el termòmetre marcava poc més d'11ºC. O sigui que entre algun vespre de pluja, alguns matins fresquets i d'altres ennuvolats, sembla que els grans incendis hauran d'esperar. Però això és una molt bona notícia per a tothom. Vaja, per als qui no volem que el bosc cremi sembla una bona notícia, per al propi Departament d'Interior també, que podrà dir que ha fet molt bé la seva feina de preparar l'operatiu, també pel Departament d'Economia, que s'haurà estalviat un borrall d'Euros (en combustible, hores extra, i avituallament del personal).
Que aquest estiu el bosc no cremi és, en principi una bona notícia. Fins que cremi. Llavors tot seran plors i retrets per no haver fet els deures. Els deures no son els d'apagar incendis (que només son la part reactiva) sinó que primer es necessita una feina preventiva i correctiva de la situació actual. No podem anar en contra de les altes temperatures, ni de la manca de pluja, ni dels dies de vent, ni les tempestes amb llamps. No podem anar contra la natura, però si podem fer que els boscos s'adaptin a les noves necessitats. Tallar branques, reduir boscos, millorar les franges a TOTES les urbanitzacions, fer plans d'emergència i d'actuació en cas d'incendi i moltes altres coses que els enginyers forestals ens poden dir. Potser en aquest país necessitem un simposi, una trobada o unes jornades forestals que posin els punts sobre les i. Què hem de fer per millorar la situació dels nostres boscos?. Per cert, com més arbres, més necessitat d'aigua i per tant els aqüífers també incrementen la demanda d'aigua per a mantenir els boscos hidratats. Vaja, un peix que es mossega la cua. Tots volem més arbres i més verd, però això provoca que cada dia el bosc augmenti el seu consum d'aigua i els gran aqüífers es vagin buidant.
Per tant, el que toca en aquest moment, són menys medalles i més feina de planificació. Això si, a can Bombers, el que ens importa és reestructurar-ho tot per a minorar despeses. Sembla ser que això de ser pocs als parcs i per tant haver-nos de suplir amb personal en hores extra no es pot assumir. Bé, doncs que entri més personal, com fa més de 10 anys que es reclama. Però tot i que els últims 4 anys hi ha hagut oposicions de 250 aspirants/any, els números segueixen sense sortir. I qualsevol posició nova de guàrdia que es vulgui crear comporta desvestir un torn o un parc i en conseqüència caldrà cobrir-lo amb personal en, encara més, hores extra. Vaja, tot un desastre que aquesta direcció, amb la seva supèrbia s'ha de menjar dia rere dia.
Portem molts anys reclamant l'obertura de parcs a la REL. Però en canvi s'ha creat un GROS a Cerdanyola, s'han tancat parcs a la REG per a millorar algunes dotacions mínimes de parcs minimalistes. Però a la REL seguim patint la manca de parcs i també de personal. A Lleida aquest estiu ja portem acumulades algunes guàrdies en que enlloc de ser 9 hem de ser 8, no cobrim els mínims, quan la nostra comarca és una de les més gran del país. I no només hem de patir ser 8, és que al final molts dies no hi ha ni comandament. I com és la REL no queda cobert ni pels ECO, que guàrdia rere guàrdia van als seus respectius parcs a passar el dia (que s'està millor al se despatx mirant papers) que a la Regió i donant servei als 8 bombers abandonats a la seva sort.
Però el que us deia. Als superbs, el que els preocupa és poder omplir-se la boca amb que el seu Pla (que com tots l'endemà de publicar-se ja queda antiquat i desfasat) ha aconseguit tots els punts que va plantejar fa alguns anys. Si, els haurà aconseguit, però les regions seguim patint dia rere dia, les mancances operatives i de funcionament. Quan entres de guàrdia el primer que fas és preguntar qui entra a les posicions de comandament de la regió. I la majoria de dies saps que estaràs sol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada