dilluns, 7 d’agost del 2023

Menys tecnòcrates i més bombers

Ja tenim el primer gran incendi de l'estiu. Esperem que sigui l'últim, malgrat que això signifiqui que no ve més el llop. Ara ja podem treure les primeres conclusions i justificacions de moltes de les queixes i mancances que vaig exposant en aquest bloc. Permeteu-me però, que avui sigueu vosaltres els qui exposeu en primera persona algunes de les situacions viscudes els últims dies...

Textos extrets directament de diferents grups de WhatsApp i Telegram, fets per gent de confiança (no el girigall aquell del que molts hi hem fugit):
Text 1
MÍNIMS:
Hem sembla bé les crides que es realitzen d'M0 quan hi ha de situacions risc alt o serveis com foc forestal. Dit aixó em sembla molt poc seriós la poca planificació que es té. "Ara no ho sé, ara sí, ara no, ara 2B, ara 1B, AOFs a les 7h, AOFs a les 11h..."

Hi sumo el concepte que sembla tenen de que amb 3 Bombers ja n'hi ha prou per montar una sortida. [Més enllà de que els mínims de parc diu que haurien de ser de 4 efectius].  Tots els que estem al "peu del canó" sabem que ser 3 o 4 representa un canvi substancial en la resposta, la correcta i ràpida presa de decisions i solució dels serveis, a més de la seguretat que, sobretot per nosaltres, representa.

Sembla que sols els preocupa que en una UBI puguin pujar els 3 AOFs. Com si calgués exprimir-los. Que no siguem gaire colla, per la dificultat en els relleus i que en aquests casos molt sovint cal externalitzar.
Perquè no podem montar sortides amb 4B + 2AOFs i que l'altre AOF restés a parc amb l'altra dotació de 4Bs? ... O és que quan entrem de M0 i restem a parc sols ho fem per donar cobertura a serveis no forestals?

Així mateix, sembla que si som més Bombers, que els que dicten els mínims, ja s'està excedint en personal.

MÍNIMS... sempre a mínims de personal, complint les INTs amb les dotacions justes. (Sobretot si no es IF).
No incorporant personal per fer logística, no fos cas que haguessin de preocupar-se de la gestió d'EPIs bruts durant la guàrdia. Sense anar més enllà, ahir a no menys de 7 Bs no se'ls va gestionar equips de sustitució per la manca de personal de logística. I no entrem en els mínims crònics de material o del que porta mesos pendent de ser substituït o reparat.

Sé de les meves limitacions en coneixements i perspectiva però... Sé on treballo, en conec part de les mancances, sé que les millores costen i que més encara els canvis de plantejaments o d'objectius que deuen tenir en esferes més altes, per part dels que prenen decisions més globals... Però permeteu-me que expressi el malestar quan ho justifiquen dient que són situacions puntuals, no planificables, on quedem desbordats, bla bla bla....

Estic equivocat si dic que, precisament la nostra feina és gestionar aquest tipus de situacions, que s'han repetit, es repeteixen i es repetiràn periòdicament?

Doncs crec que tinc l'obligació i el dret de demanar a qui tenim per damunt en la jerarquia, busquin recursos i eines per evitar el que sempre acaba tornant a passar... Anar MÍNIMS.
Text 2
Gestió dels TEOC
Ahir a la regió van quedar sols 3 TEOCs nous d'aquest any.

No sé què va passar però realment aquest matí ha sigut un caos impressionant (no explicaré la meva aventura de desplaçaments). Ha sigut lamentable, però sempre intento pensar que els teoc's son pocs, i els deixen sols fent la "coordinació" dels desplaçaments i cobertures i no ells no haurien de ser la "ment pensant" sinó només executar el que digui el Charlie... 
Potser l'error és dels comandaments que els deixen sols a sala... No ho sé. Sempre pensem que ho faríem millor 😅😅 i no és tant senzill.
Text 3
Activacions 
A mi m'han activitat i desactivat 3 vegades per el M0. I al final res. No és gaire difícil fer-ho millor.

Text 4
Activacions
Portem alguns dies sense cobrir els mínims de parc i de vegades ni tenim comandament. Sort que han entrat 1000 bombers en les últimes promos, sense ells potser hauríem de tancar parcs. Increïble aquesta cúpula de tecnòcrates.
CONCLUSIÓ: Com podeu veure, a més del conflicte amb les ADF (recurrent cada cop que hi ha un incendi), tenim la lluita dels bombers voluntaris (que demanen amb tota la raó assegurar la seva cobertura sanitària), la dels AOF (els meus estimats forestalillos) que són els més maltractats de la casa amb diferència (i també oblidats) i finalment la gestió crònica dels parcs. Aquesta gestió és fa operativament dels de les Sales Territorials, que és un desastre, i alhora per part dels caps de parc, que són purs gestors de distribució de personal en 4 torns.

El dia que tinguem camions i bombers ens haurem de plantejar seriosament com ho organitzem tot plegat. Ara com ara, guàrdia rere guàrdia, és per caure'ns la cara de vergonya.

1 comentari:

Unknown ha dit...

L'actual cúpula de Bombers, tant teòrics ells, han desgavellat el poc sentit que tenia la casa. No sé que els han promés particularment però aquestes decisions errònies en tots els àmbits (camions, logística, personal Epaf, Teocs, Aof, horaris, mínims de parc Professionals , el putu PGBO, Sales Operatives, i sobretot,BV) farà bona l'anterior cúpula , amb tots els marrons que van tenir. En fi, seguim per què ens agrada la feina, no la cúpula que ens mana, ni la de bombers ni la politica