dilluns, 24 de juliol del 2023

La Campanya Forestal 2023 comença en 3-2-1

Aquesta campanya forestal comença a ser un pèl peculiar. Fins ara, les CF, començaven al juny aprofitant-se del sol i de la sega. Prèviament havíem tingut tot d'incendis de primavera amb cremes i més cremes de camps que s'havien escapat. Després en algun moment o altra acabava venint la pluja i passàvem a una post campanya. Ho recordo perfectament, perquè en la meva època de forestalillo/estudiant aprofitava les avorrides tardes de final d'agost per estudiar pel exàmens de setembre.
L'any passat, que ja va ser de les neocaluroses, vàrem tenir l'inici habitual però en passar l'equador de juliol va ploure i la campanya va arribar a la seva fi. Fins a reprendre-la amb la sequera de l'hivern.
Aquest any anem diferent, la neocalor ens ha portat una primavera que apuntava molt alt, amb l'incendi de La Granja d'Escarp i el famós salt de 2km del punt calent. Digues-li punt o digues-li tempesta que ho arrossega tot per davant. Fins i tot es va avançar la incorporació d'alguns mitjans aeris. El més curiós però, ha estat que tant al juny com al juliol hem tingut dies de pluja. I això sí que ho ha canviat tot.
Amb la sequera acumulada, es preveia un estiu d'infern, gairebé com els 43° de Lleida on els 45 de Figueres. De fet, les branques seques hi són i és mantenen al bosc perquè ningú les ha tret d'allí. Acompanyades dels brots crescuts les últimes setmanes per les pluges, han creat un microclima preestival que fins ara no ha cremat. Però com la vida, els incendis també canvien. La bola de neu (i d'incendis) poc a poc va creixent. Hem passat de les guàrdies de juny més avorrides de la història seguides d'una primera meitat de juliol d'onada de calor en onada, al que poc a poc sembla que els camions forestals comencin a sortir del parc.
A Lleida el BFP es feia un fart de fer quilòmetres durant l'estiu, aquest és el primer cop en què pràcticament no ha sortit. Però després de tanta calor i d'onada sembla que el moment clau de l'any i de la CF2023 ha arribat. Per fi trèiem les teranyines als neumàtics. Tot sembla indicar que comencem la part divertida de l'estiu. Ara venen setmanes clau, els helicòpters, camions, drons, carpes, esquadres i centres de comandament estan apunt. La diferència amb les Campanyes anteriors no és el moment sinó és el com. Portem mesos avisant que el bosc està sec (i ho està), els petits brots i rebrotades de juny comencen també a eixugar-se, la calor intensa ha deixat la seva empremta. I tot allò que fa quinze dies no tenia prou energia per cremar, ara ja està a disposició. La Campanya Forestal 2023 comença en 3-2-1...