dilluns, 19 de setembre del 2016

I la Campanya16 arriba a la seva fi o no

Recordo quan feia de forestalillo (al segle passat) que a mitjans d'agost començava a canviar el temps. En aquella època encara estudiava (encara ho faig, sempre has d'estar al dia) perquè tenia alguna recuperació de setembre, i tinc molt gravat el neguit que començava a mitjans d'agost quan hi havia els primers vents, alguna petita pluja de final d'agost i l'ambient aquest d'aire fred (res 5-6 graus menys). Aquest any però la meteo s'ha fet esperar.
Volia escriure aquest post el primer dia de tornar de vacances. Encara feia calor, i de fet la primera setmana de setembre encara vaig dormir un parell de cops amb la finestra oberta. En aquell moment als parcs de bombers ja es viu el final de campanya forestal. Tot i tenir calor, sense pluja i alguns serveis de matolls. I la raó està en que al Setembre ja hi ha menys gent al parc.
Durant tot l'estiu hem tingut forestalillos, conductors varis i els que fan guàrdia d'estiu. Perfectament podíem ser 18-20 persones al parc. La cuina pels matins semblava un magatzem de menjar, bosses, cistelles, barres de pa... i a mig matí un grapat de bosses plenes de menjà acabat de comprar per fer la "típica paella bomberil" o una fideuà. Hi ha molts restaurants que ja voldrien fer paelles com les que es fan al parc de Lleida. Alguna dia verdura, ensaladilla, llonganissa... una mica de tot. I la veritat és que peix poquet aquest estiu. Hi haurem de posar remei durant la tardor...

En tornar de les meves vacances ja només quedava la gent de torn, 9, Em sembla que cada dia tenim conductor de "delta" (son aquestes coses d'estar en precari, i així assegures que algú portarà al "jefe" pels puestos). De tota manera ser conductor de "delta" és un xollo, no surts pràcticament mai. Ah, i se m'oblidava, els GRAFs, que aquestos no acaben mai de fer net. Guàrdies de 12 i de 24h a tuti pleni. En realitat sovint porten la carmanyola amb dinar, berenar i tot un kit de supervivència, però la majoria de dies opten per la "típica paella bomberil"... és que no es pot resistir la temptació.
I els forestalillos? res, aquest any no els hi he pogut dir ni adeusiau. L'última quinzena d'agost ja tenien les hores fetes. Els contractes que tenen els últims anys son per hores,  així que amb els incendis d'aquest estiu se les han polit sense gaire esforç. En tot cas tenen un petit romanent d'hores pendents, per si la tardor resulta "dura" a nivell de risc i d'incendis. Encara que el mapa d'ahir i també el d'avui ens diuen que només a Terres de l'Ebre tenen risc, per poca pluja i la sequera acumulada.
Aquests dies ja notem que la nit arriba abans. Els matins son frescos, l'última guàrdia ja anava tot el torn amb la camisa posada (que gairebé ningú utilitza durant l'estiu) sobre la samarreta, i jo em vaig posar el forro per fer la revisió dels camions. Aquestes son senyals inequívoques que la #Campanya16 ha acabat. Segurament tindrem caloreta durant algunes setmanes més... de moment l'estiuet de Sant Martí (primera setmana de novembre) s'ha mantingut. Però ja sabeu com va això, avui en dia no es respecten ni els sants. Així que potser haurem de posar la calefacció abans, o més tard... o anar a votar el dia de Nadal.
I com la Campanya ha acabat, n'ha de començar una de nova... la propagandística! Tothom està animat amb la oposició de caporal que ja ha sortit. També algunes places de sergent. La promesa de les de sots-inspector. I sobretot, la super campanya mediàtica que començarà en 4 dies (i els centres de formació contents) moltes i moltes places de bomber fins al 2022! Total 750 bombers nous!!!! Si fem números tampoc és res de l'altra món, Demaneu al portal de transparència el nombre de bombers per edat, i veureu que d'aquí al 2020 es jubilaran doncs això... els que ho han fet durant la crisi més els que es jubilen el proper quinquenni... 700-800 bombers. Res de l'altra món.

3 comentaris:

camionsdebombers ha dit...

Com sempre, molt interessant i descriptiu aquest post ,però el més revelador es el darrer paràgraf, 750 bombers nous fins el 2022 més o menys els que s'hauran jubilat des de la crisi fins aquell any. O sigui, cobrint ras el relleu generacional.

I no parlem del tema dels vehicles, no he escoltat encara si hi haurà cap nova inversió en nous vehicles, desprès de la inversió que es va fer allà pel 2010 quan el Tripartit.

Veurem què ens durà el futur.

Enric Cano ha dit...

Alfons, per ser exacte hauries de de dir que no només places de bomber si no que el pla estratègic fins al 2022 inclou inversions de 220 milions € en camions i vehicles, infraestructures, material, personal d'administració i suport, etc..
Això sí, encara falta la seva aprovació i que s'inclogui quan tinguem pressupostos.
Fins aviat.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Vols que faci record del #ruinaparc? Aquesta injecció de diners no deixa de ser un pla per arreglar tot allò que està malament i es seguirà deteriorant fins 2022.
No és una inversió, és emmascarar la mala gestió dels últims anys.