dilluns, 3 de juliol del 2023

El llop que ha de venir

I com qui no vol la cosa, ja estem a juliol. I els incendis? I la catàstrofe? El llop, que ve el llop! Estem començant a creure'ns que realment ve el llop, i novament és més el que diuen que el que passa. L'any passat va ser l'excepció i per primer cop en molts anys es va tornar a posar a prova el sistema. Però també es va posar a prova quan hi va haver el temporal Glòria, l'explosió a IQOXE i molts altres dies de vent, de pluja, de recerques complicades i d'accidents múltiples a l'autopista plena de boira. Al final la preparació i l'alerta ha d'estar sempre i per a tot allò que pugui passar. I la realitat és que avui 3 de juliol el perill no el tenim en un super_mega_gran incendi que cremi els boscos de Catalunya de punta a punta. El gran perill el tenim a la resta de serveis, perquè malgrat tenir tot preparat per incendi forestal, qui desvesteix el "que ve el llop" per a tenir gent i eines per la resta de serveis?
Si mirem la tipologia de serveis de les últimes setmanes, el que domina són els accidents de trànsit. On són els operatius especials per als caps de setmana d'entrada/sortida a les grans ciutats i llocs turístics? Els helicòpters i grups de rescat es fan un fart de volar i treure gent de la muntanya, perquè estem en època de màxima afluència de muntanyistes de l'era Decathlon. En podem trobar per tot arreu, visca el Tictoc i els vídeos de llocs i rutes increïbles.
Accidents i rescats de muntanya són el pa nostre de cada dia. I a la tele que hi surt? Que si veus fum truquis al 112. Si, aneu a la M..... El fart de perdre el temps que ens comporta aquesta porqueria de publicitat. Però explicar que quan hi ha foc a casa has de tancar la porta de totes les habitacions no ho explica cap campanya, i això sí que salva vides. El llop en aquest cas és el fum que s'escampa i propaga l'incendi per tot l'habitatge i també, sovint la porta del pis també és oberta, acaba amplificant-se el desastre per l'escala i pisos veïns. Exemples en tenim molts. Massa. Tant greus que bé valdria la pena treure la M... d'anunci del fum/112 per una bona campanya de conscienciació i informació a la ciutadania de què ha de fer quan hi ha foc a casa.
Que es cremi una hectàrea de més és un desastre per al polític de torn, però la vida d'un veí o veïna no sembla prou per a fer canviar les campanyes institucionals sobre els incendis. El que ven són les imatges d'helicòpters tirant aigua, avionetes que no sabem si podran agafar aigua del pantà o si ens quedarem sense boscos a final d'estiu. Tot mentida. A mi el que em preocupa és poder rescatar les persones grans, que cauen a casa estant soles, que cada cap de setmana haguem d'anar a centenars d'accidents de trànsit, les desenes de rescats de muntanya, o que quan anem a un incendi d'habitatge ens trobem una desbandada de veïns. Però el llop que ha de venir és el foc forestal.

3 comentaris:

Josep ha dit...

Ostres!!! Molt bona reflexió!! La comparteixo molt!!

Anònim ha dit...

Cal que algú cregui en els canvis del cos.

nelic85 ha dit...

Tota la raó. Els bombers d Madrid i BCN estan treballant molt be la prevencio en diferents xarxes socials ,com en Twitter.