Fins ara hem tingut una Campanya Forestal flash. Ha estat un vist i no vist. Totalment diferent a allò que hom esperava. Després de la gran sequera acumulada, la calor excepcional i algunes jornades de vent (per sort poques) aquesta CF23 sembla que l'hem salvat. Portbou ha estat l'excepció, ja ho sabíem, Girona és diferent. Sempre ho ha estat i ho segueix sent.
Aquest estiu, bé a partir d'agost, hem pogut provar les noves màscares ffp3, que substitueixen totes les que teníem fins ara. Les ffp2, que abans de la COVID en teníem per les butxaques de la jaqueta industrial i la forestal. Fins que no es trencava o feia massa pudor ningú la canviava. També les ffp3 per a ús exclusiu i restringit als serveis amb asbest (uralita). I quan t'adonaves que et feia falta ja portaves una hora al servei i mai sabies on la tenies, o que estaven a algun camió (furgó) que no havia vingut al servei.
Ara amb les noves ffp3, més ergonòmiques i eficients, sembla que podem anar als serveis molt més segurs que fins ara. Segur? A priori si. La peça és molt millor que totes les que havíem tingut anteriorment. Problemes? Bàsicament logístics i de concepte.
Logístics perquè només se n'han comprat (o rebut) una quantitat limitada. Això vol dir que arriba pel 2600 bombers professionals (desconec si n'han repartit per a tots els bombers voluntaris que tenen nomenament), però que només és una. Què passa si se'm trenca estan en un servei? O que ja porta el nombre de serveis/hores i s'ha de substituir per una de nova? Doncs ara per ara a la majoria de Regions no hi ha resposta. Així que ben aviat ens trobarem amb bombers que no tenen la seva màscara ffp3 multiús i no podran anar a incendis de vegetació ni forestal. Tampoc podran anar a possibles serveis amb asbest (per molt ERA que portin) perquè dins del desvestit i descontaminació es necessita una ffp3.
De concepte. La documentació que ens dóna la casa indica que després de 4 serveis de més de 4 hores l'haurem de substituir. I què passa si portem 20 serveis de 2 hores? O hem estat en un servei amb molt fum (restes de poda, fulles, canyes, etc) i que després queda la màscara colmada de pudor? Ens la posem a la butxaca i esperem al següent servei a veure si arribem al nombre mínim d'hores/serveis per a que ens les canviïn? Diguem que no hi ha una única resposta a com s'embruta i quan necessitem canviar-la. Cada servei és diferent i cada incendi té uns components volàtils i de partícules. Potser hauríem de conèixer una mica més què és el que el fabricant considera com a brut i així entendre si "poc fum" o "molt fum" cal comptabilizar-lo.
De fet, a més de la ignorància dels bombers, on m'incloc (desconec el procés real pel qual està bruta o no bruta), la qual ens produeix dubtes. Tots sabem que sovint la casa ens ha fet creure coses que no eren del tot certes... Doncs a més no entenc com tenim unes màscares ffp3 que no es poden rentar/netejar/sanejar. Hem passat una COVID on hem descobert que hi ha algunes màscares rentables. Aquí estem parlant de filtrar partícules, no virus ni bacteris. Partícules. PM10, PM2,5... en definitiva totes aquestes partícules que són capaces de contenir gasos tòxics dissolts. Per tant, una màscara bruta, no només és bruta sinó que també és tòxica. Per això insisteixo en què no entenc el recompte d'hores/serveis. Eh, no dic que no s'hagin de comptar ni controlar. Simplement que penso que no és del tot coherent.
I no és coherent si a hores d'ara, un mes després de la seva implementació, encara no tenim recanvis de màscares. Però ja se sap. En aquesta casa tot és possible. Tu llegeixes una instrucció oficial sobre treballs amb asbest i et poses les mans al cap, per la requeriments i protocols que cal seguir. Aquí, en aquesta casa et poses un ffp3 quan ja fa més d'una hora que treballes sobre un sostre col·lapsat (d'una cabana al camp), i en acabar el servei et guardes la mascareta a la butxaca (no has fet prou hores ni serveis) i a més t'has de netejar tu mateix la jaqueta forestal a la rentadora del parc. De debò, potser que ens ho fem mirar.
1 comentari:
Bon escrit, i bona reflexio. Pero podries haver agafat una foto del incendi de Portbou d’aquest any, la que has publicat es del 2021
Publica un comentari a l'entrada