dimarts, 28 de juliol del 2020

l'espontaneo de la manguera

Coneixeu l'espontaneo de la manguera? Segur que si. Segur que algun cop heu anat a apagar algun incendi urbà o de vegetació i us heu trobat amb el motivat o amb l' il·luminat que us ha agafat el material o us ha estirat de la mànega per a fer més rapida la vostra feina.

I és que l'espontaneo de la manguera és un clàssic al món dels bombers. Podeu veure videos dels 90, en els típics incendis d'aquella època en que a més de tenir un grapat de bombers fent el que podien (sempre venuts davant les flames i al pitjor lloc) davant un brot de foc, intentant tirar aigua, muntant alguna línia per a protegir-se ells com a molt i tot plegat omplir-se d'espontanis xancleteros estirant mangueres amunt i avall sense cap sentit. Després, quan calia sortir corrents ells també ho feien, però ja mai els tornaves a veure. Recordo un parell de cops bastant bèsties, un ens van treure totes les mànegues del camió, les van "tirar" i van quedar totes desordenades i fetes un gran nus i embolic de material inservible al terra. Després de passar-nos el foc per sobre, érem sols a tornar a "vestir" el camió, plegant i reordenant el material que aquells espontaneos  havien inutilitzat en el pitjor moment.
Avui això també passa. Recentment em vaig trobar l'espontaneo  que per tal d'esperonar als bombers ens va agafar la manguera i la va portar cap a peu d'escala de l'edifici on en teoria hi havia un petit foc de cuina. I a més ens va dir que correguéssim, que què féiem tant lents. Evidentment ni el foc era tant, ni calia tirar mànega, i sobretot, però sobretot, abans de posar-me a la gola del llop, vull saber amb quin equip compto al meu costat (binomi d'atac), si tinc algú que en podrà treure (l'equip de rescat), si el comandament ja sap què cal fer, com fer-ho i té les dades del què hi ha i del què cal fer. I això no es fa en els 20 segons que triguem en baixar del camió i agafar la llança. Sinó que cal un reconeixement de les coses que passen, valorar-les, avaluar les possibilitats, saber amb quins recursos comptes i finalment organitzar l'equip i donar-los uns instants per tal de que entenguin què cal fer i començar a fer-ho. Això es fa amb celeritat, potser no la que hom voldria quan veu als bombers baixar del camió, però és el temps mínim necessari per tal de treballar amb seguretat i amb eficiència. Perquè per moltes mangueres que tiri, si després no em serveixen de res, perquè m'he equivocat de porta, de pis o hi ha qualsevol problema qui ho haurà fet malament som els bombers.

També recordo una anècdota, de fa uns quants anys, en que un altra torn, en un incendi on hi havia molt fum, van rebentar una porta, i passar per dins una menjador ple de gent. L'incendi no era en aquell pis, era en un altra. I errors com aquest son greus.
Recentment he vist alguns vídeos on tornem a veure l'espontaneo de la manguera. Aquell que veient als bombers estira mànega, també l'agafa, posant-se al pas de la resta de bombers que necessiten passar, portar material o simplement mantenir uns espais i distàncies de seguretat per a que no hi hagi problemes afegits. Cada cop ho tinc més clar, no només hem de posar cinta de "bombers" als carrers per tal que la gent no se'ns posi al costat del portal on se suposa que hi ha el foc, sinó que aviat haurem de començar a encintar els camps i totes les zones on tenim camions de bombers. L'espai que hi ha entre el camió de bombers i l'accés al servei ha de ser un espai lliure de gent, perquè el conductor, que és qui controla l'aigua i altres coses, necessita tenir contacte directe tant amb el comandament com amb l'accés del lloc d'intervenció. I per la gent que em llegeix i que no és bomber. l'AGO, àrea general d'operacions, el que fa és crear una zona segura, que vol dir lliure de persones per a poder treballar, i també per a evitar els riscos associats al risc que hi ha. Explosions, detonacions, fuites de gas, o qualsevol altra perill que es pugui produir com a conseqüència del problema que estem intentant solucionar.
Sovint, l'espontaneo de la manguera fa més nosa que servei. Sovint tots aquells que s'acosten per saber "bombero que ha pasao", que si la tieta que viu en aquella mateixa escala està bé, fan més nosa que servei i alteren de manera negativa la seguretat de tots nosaltres. Primer perquè es posen en una zona de risc, i després perquè hem de deixar de controlar als companys i el servei per protegir-los a ells.

I ara ja sabeu que no heu de fer mai d'espontaneo de la manguera, ni preguntar-nos "bombero que ha pasao" o intentar  fer el tafaner al costat de la porta de l'escala. Així que estalvieu-vos l'heroïcitat, que a la platja s'està millor.