dilluns, 3 d’agost del 2020

Ja estem a mitja Campanya de no res

Ja estem em plena Campanya. Aquí fa setmanes que no podem fer festa (a excepció d'alguns dies molt puntuals), però la veritat és que aquests últims dies s'ha notat l'augment de serveis de foc de vegetació per l'increment de les temperatures, que en el cas de Lleida rondem els 40º.

Segur que el risc d'incendis hi és. Els mapes cada dia els publiquen amb més puntets de color taronja, però els comunicats matinals del GRAF, el vídeo i el text amb el RAF son sempre més alarmistes respecte al dia anterior i del que en realitat hi ha. M'explico. Fa setmanes que escolto als briefings del matí que al "foc d'ahir" ja es varen veure antorxejos, que si amb una carrera curta de menys de 10m ja va fer capçades, que si el combustible de 10h està disponible... però als focs als que he anat no crema i amb una mica d'esforç ja li tenim el peu al coll.
Així que potser hauriem de començar a posar INDICADORS que siguin coneguts per tots, fàcilment valorables i que la suma d'aquests INDICADORS en donin la predisposició del dia a que els incendis es comportin d'una manera o una altra. Perquè amb l'actual sistema "que ve el llop" arribarem al punt en que deixarem d'escoltar i de creure als companys. I ells ho fan amb tota la bona voluntat i professionalitat que poden. Però si cada guàrdia, des del 15 de maig, escolto que el foc crema i va avançant, que amb la temperatura que s'espera avui, que amb la mica de vent de la tarda, que la baixa humitat, la temperatura de rosada... doncs coi, al final hauré de pensar que aquest és l'últim dia de tot. I estaré convençut que ja pot cremar tot i de que no hi ha més remei. I res més lluny de la realitat.
Per això, i ho proposo molt sincerament. Des del desconeixement del grapat de dades tècniques que hi ha i que no conec o no sé controlar, però amb tota la meva experiència de més de 25 anys, la meva formació tècnica i també la meva bona capacitat analítica, he de dir que manca un mètode d'informació de la realitat que indiqui el comportament dels incendis i que a nivell de parcs sigui creïble i entenedor. I no vull dir res més perquè jo no controlo els factors i m'equivocaria fent una proposta de dades. Però si que he de dir que amb el RAF i les informacions que hi ha avui als parcs, el que ens expliquen i la realitat dels meus incendis hi ha poca coherència.
Però fins ara, aquest estiu ha estat força pobre a nivell d'incendis. Hem tingut algunes tardes mogudes, però res més. Seguim amb la poca coherència entre el que són els incendis de vegetació (s'envien helicòpters, avions, camions, comandaments...) i la resta de serveis. On per un accident entre diferents vehicles i camions si no hi ha cap confirmació s'hi envien un parell d'unitats i quan "algú" diu que els ferits són fora el vehicle es comença a desmuntar l'operatiu i a fer tornar vehicles al parc, això sense haver arribat a lloc. Després és quan et trobes que hi ha diversos ferits, afectats, alguna tanca malmesa ocupant via, vehicles al mig del carril i un munt de feines pendents que ni faran els de l'ambulància ni els de Trànsit. I sovint, quan hi ha diferents ferits, el que cal és donar ajuda als sanitaris, que potser només son dues persones i han d'atendre a 3 o 4 ferits.

Quants cops no ens hem trobat amb grans lesionats al terra, al costat del vehicle accidentat i un minut abans ens feien retornar al parc? Quants cops no hem fet mobilitzacions de ferits buscant minimitzar les lesions d'esquena i de coll? Quants cops no hem ajudat als nens, fills dels accidentats a que el tràngol els sigui més lleu? Quants cops no ens hem trobat amb un bon "marron" i just mentre arribàvem per l'emissora ens feien tornar al parc, perquè es creia que no érem necessaris?
A l'estiu sembla que els bombers només servim per a apagar incendis de vegetació i per a serveis urbans que queden molt bé a la premsa (tant el Twiter com l'Instagram de la casa), però que son els que ens fan poc visibles als mitjans i al població en general de la nostra formació sanitària i de salvament de persones. I aquí és on els fonaments d'aquesta casa també caldria treballar-los. Premsa de Bombers sovint fa una feina admirable, però també ha de servir per a que Bombers sigui reconegut com a una gran organització, capaç de moltes coses i no només per treure gent d'un barranc amb l'helicòpter, un incendi d'un habitatge o 300 camions en un foc de vegetació (que han apagat els 3 primers vehicles que han arribat). El Cos de Bombers també es mereix que la gent de dins (a molts nivells) també creguin en les virtuts del seu personal i que en faci divulgació. Som molt més que els salvadors de quatre arbres i una cuina cremada.