dilluns, 20 de juliol del 2020

Sense prioritats ni dignitat

Com es nota que hi ha dues realitats. Una la que es viu des de Cerdanyola i Barcelona, en la que els idealismes i les planificacions ho intenten arreglar tot. L'altra és la trista realitat que tenim passada la Panadella. I és que de la realitat idealista a la realitat sobre el terreny no sempre hi ha només una trucada de telèfon, una visita o simplement un grapat de quilòmetres de distància. De vegades el que hi ha són dues realitats diferents a mode de realitats paral·leles, que fan que de tot allò que passa i s'hauria de fer extens a la resta doncs no arribi ni tant sols es vegi de la mateixa manera.
Evidentment a la RELL tenim una problema molt gran que és la manca de comunicació terrestre entre els diferents parcs, però que també s'estén que un cop passada la Panadella entris en un abisme totalment absent de tot allò que la resta de regions fan i procuren tenir.

Jo, que sóc una persona viatjada bomberilment, conec realitats antagòniques a la que tinc a la meva regió. Sovint he trobat facilitats, companyerisme i també gent que s'interessa per tot allò que els pots aportar i que alhora són recíprocs en informació i comunicació.
 
Sense anar més lluny, estic segur que a la majoria de regions ens han caigut com aigua del cel la desena de vehicles que ha arribat aquesta setmana. Els Toyota Land Cruiser són vehicles fantàstics per la feina que els hi hem de donar. Punt. Però quan estàs en una regió i més concretament en un parc on les mascaretes són un bé escàs, el que t'arribin vehicles 4x4 és de poc interés. I no només això, que hi ha qui pensa que amb el que costa un vehicle d'aquests tindriem mascaretes per a tots els bombers de la RELL per a cada guàrdia de l'any, i en tindriem fins que ens jubiléssim. I tenen raó.
Demagògia a banda. No penso vendre el 4x4, que necessitem, per les mascaretes, però si que cal exigir, demanar i fins i tot buscar els  responsables de que hores d'ara (del 14 de març al 20 de juliol hi van 128 dies -4 mesos-) encara no tinguem 1 mascareta diaria pels encara no 50 bombers de guàrdia que hi ha a la RELL. I si, insistèixo, això té CULPABLES i han de depurar la seva RESPONSABILITAT.
Cal però, ajustar en tot allò que fa referència als mitjans que tenim. No podem tornar a quedar-nos sense vehicles lleugers. No pot ser que els vehicles tornin a ser gairebé de propietat exclusiva dels parcs. No pot ser que els vehicles dels parcs estiguin exclusivament" a disposició del personal de guàrdia per si hi ha alguna sortida. Molt més importants són els camions, l'aigua i les escales, que un grapat de 4x4 que fan poc més que portar a passejar al responsable de torn, Perquè sovint cal portar materials a altres parcs, anar a formacions, donar suport o fer visites tant de prevenció com operatives, i des dels parcs sembla com si els prenguessis un bé preciós. I no, no hi hauria d'haver ni dificultats ni inconvenients en agafar un vehicle del servei per anar a una visita a Tarragona, un servei de suport a Manresa o una reunió X a Girona.
Els summum però. és quan cal anar a fora de Catalunya, això d'agafar AVEs, taxis, o altres mitjans sembla com a tabú, i es prefereix fer un viatge de 6h en cotxe, per una única persona amb un vehicle (dels que fins ara han estat escassos) a treure un trist bitllet de tren i pagar un taxi. El temps per als bombers no deu existir, i prefereixen que et llevis a les 4 del matí i condueixis un grapat d'hores a et viatgis com una persona. Potser caldrà revisar alguns protocols des de l'àrea de Riscos Laborals, però clar, deuen estar massa enfeinats fent "formació" COVID, que 4 mesos després també arriba tard.
 

1) Com ens l'hem de posar
2) Com ens la posem tot sovint
3) Com volen que ens la posem
I és que aquesta setmana ens ha arribat un correu (pel compte corporatiu, que gairebé cap bomber utilitza) per a fer-nos fer un curs de 1h (quan els videos ja duren bastant més), i ensenyar-nos com ens hem de protegir de la COVID, ara que la meitat de parcs han estat "empestats", confinats o tingut algun ensurt. De tota manera, no cal trencar-se les vestidures, l'examen es pot fer sense haver vist un sol minut dels videos. La lògica, els PAGIs i els 4 mesos que portem esquivant com podem els atacs del virus han servit per a demostar que un cop més alguns estaments de la nostra organització segueixen sense funcionar.
Si, no funciona tot allò que passada la Panadella en direcció oest hi ha. Per cert, un altra estiu perdent les hores, el temps i els mitjans cap a un furgó de Punt de Trànsit (ara UCM) que no sortirà a cap servei. Tampoc volarà l'helicopter de Comandament, l'any passat no va volar ni la tercera part d'hores contractades, i aquest encara en volarà menys. Tampoc funciona la reposició de mascaretes, de material ni de moltes coses que tenim precàries (cada cop hi ha menys ampolles i emissores). Per cert, a la RELL seguim amb un parc que s'aguanta amb puntals (que encara que sigui de bombers voluntaris) es mereixen tots els esforços possibles en tenir un parc nou, i que ja fa masses anys que dura la broma. Ho sento, però se m'està acabant la paciència en moltes coses.