dilluns, 9 de febrer del 2015

Qui la té més llarga?

No estic parlant de manguera, no.

Em sembla que tot el rebombori que hi ha hagut durant la setmana a raó del meu últim post és una qüestió de d'egos. Si, egos.

No es tracta del model mixt, ni del material, ni de cobrar o no cobrar ni tampoc de si hi ha bon enteniment o no entre els bombers professionals i els bombers voluntaris. No és aquest el problema.El problema és aquí, qui mana?
Qui mana? El Consell o l'ASBOVOCA? Hi ha opinions per tot, evidentment. Però aquest és el problema que hi ha sobre la taula. El Consell fa molts anys que reunió rere reunió exposa els seu parer sobre què, com i quan. Però hi ha un grapat de gent, que organitzada, té un punt de vista diferent. Si més no en la forma de "negociar" i posar en evidència a la DG. Aquests son els actuals membres de l'ASBOVOCA.
Jo no tinc ni idea de què ha fet fins ara el Consell, vaig deixar de ser bomber voluntari a mitjans de 1996. Com algú ha dit, sóc ex-bomber voluntari. Però sóc ex perquè vaig aprovar una oposició a bomber professional i aquest nomenament és incompatible amb ser bomber voluntari i per tant de forma automàtica reps la baixa, com tots els bombers professionals que abans hem estat bombers voluntaris, que som un grapat.
I també vaig ser Cap d'Agrupació, cosa que ningú ha dit. Vaig assistir a un grapat de reunions entre els caps de parc/agrupació voluntaris de l'antiga Brigada de Tarragona. Per tant sé el que es coïa en aquell moment. Vaig ser dels primers socis de l'ASBOVOCA, i en vaig sentir a parlar molt abans que es formés legalment.
També sé que dels primers socis molts eren bombers professionals. Fins i tot, ara al llistat de "socis" s'hi pot llegir el nom d'algun inspector i sots-inspector. Crec que el meu nom encara hi apareix, i tinc un número de soci (o d'antiguitat, digues-li com vulguis) molt inferior als que ara tant criden.

No crec en els nombres ni en l'estadística. Ho dic per la meva formació. He venut moltes motos a auditors contrastats, amb una bona gràfica feta sobre unes dades ambigües, fent creure que tot va be o que tot va malament, tot és qüestió de saber amb què comparar les dades. O sigui no, no em crec que l'ASBOVOCA representi al nombre de socis que representa. Un bon grapat de socis son bombers professionals i un altre nombre no han pagat la quota des de fa molts anys.
Aquest fet no invalida que la seva opinió hagi de ser escoltada, però també ha de ser escoltada la opinió del Consell de Bombers Voluntaris. L'ASBOVOCA representa l'opinió dels seus socis, que no és la opinió de tots els bombers voluntaris. És com si sol hi hagués un únic sindicat i volgués ser l'únic representant de l'empresa, quan en realitat hi ha un altre organisme en que hi ha representat una mica de cada departament.

El Consell el formen alguns Caps d'Agrupació, elegits d'entre tots els Caps d'Agrupació de TOTS els parcs de Bombers (dels mixtes i dels 100% voluntaris), i els Caps d'Agrupació són elegits DEMOCRÀTICAMENT d'entre tots els bombers voluntaris de cada parc, perquè tothom s'hi pot presentar, oi?.
Ara ve el quit de la qüestió. Què passa si tots els caps d'agrupació i els sots-caps dimiteixen? qui anirà a les reunions del Consell? Penseu, penseu. Potser la maniobra no és de pressió contra la DG, sinó és una maniobra contra el Consell.
Un altre tema és si el Consell té prou "poder" dins la DG, però això és com qualsevol mesa negociadora amb l'Administració, sempre ets minoria. O és que la imposició de retallar sou i posteriorment fer més hores i tots els canvis que hem tingut els bombers professionals han estat acceptats pels nostres representants?.

Com diu el títol, estem jugant a: qui la té més llarga?

27 comentaris:

Anònim ha dit...

Alfons, com altres vegades: molt encertat el teu comentari.
Soc el BBVV amb mes de 25 anys a l'esquena, que també he fet una entrada al missatge anterior.
Totalment d'acord amb el que dius.
I, si em permets, afegir un detall que a algú se li escapa: ens agradi o no, el Consell HA d'esser l'organisme que ens representi davant la DG.
Que no hi ha la gent que volem? Docns, fem-nos-ho mirar!! Els escollits pels Caps de Parc (o agrupació) representen el que la majoria volem (ho hauriem de voler).
Algú altre ha comentat que el seu cap de parc ha votat el que ha volgut i ell no hi està d'acord. Doncs ...per que tens aquest cap?
Potser el problema és que alguns d'aquests caps s'han acostumat a "disposar" d'algun tipus de remuneració que ara es vol retallar?
per que, siguem clars, el tema assegurança, el reglament ho deixa ben clar: igual que els BBFF!
Per tant, quina és l'altra cosa que ha canviat? docns molt clar: què i quant pot arribar a "cobrar" un BBVV!!
I aquesta és la mare dels ous!! i no volgueu vendre "gat per llebre"!!
Si!! El reglament LIMITA el màxim d'hores que pot "facturar" un BBVV!! Trist, però ha calgut arribar a aquesta situació, per que "alguns" n'han fet un "modus vivendi". Si! Us ho puc dir amb coneixement de causa!! He vist "companys" BBVV amb "sous" de mes de 1.000€!! i no tant sosl durant la campanya forestal!! També la resta de l'any.
Per què? Doncs per una altra "anomalia" del sistema: es "facturaven" altres "serveis"!! (gestións de parc, reunions, visites, etc.)

En resum: Alfons tens raó.
I, em sap greu, però la imatge dels BBVV queda tacada per que ens han "retallat" allò que per alguns era el seu "sou"!

Salut!

Anònim ha dit...

Mare de deu, jo tambe soc BBVV. hi quina raó que teniu,no se on s'arribara,pero aixó no pinta res mases interesos per remanar l'olla
i protagonisme

Anònim ha dit...

Upsss... quina pifiada
qui busca l'interès i protagonisme? una associació amb 1075 socis com és ASBOVOCA, o els que busquen premis personals i que s'agenollen al consell?
El consell no serveix de res, 15 anys de consell i cada any ens tracten pitjor i s'enriuen a la nostra cara.
El que encara no entenc és com pot haver-hi regions que segueixen reunint-se per a veure que els hi pot caure... vaja, aquests si que són els interessos personals i no els de una associació.

marcaparoca ha dit...

Potser cada regió viu una realitat diferent i paral.lela però per lo que m'ha arribat a mi i als meus companys del parc fins ara del consell han estat negatives, falses promeses i enganys. Com voleu que hi creguem?. Ara per ara confio més en una associació que aglutina a la majoria de nosaltres que no en un consell on la direcció general és la majoria. Diria que a la casa li fa por que asbovoca tingui veu pròpia com a interlocutor perquè aglutina massa gent.
Ah! I si hi ha gent que aprofita la benentesa per fer l'agost doncs coll a terra i cap a casa seva!

Anònim ha dit...

Asbovoca ha agafat la mateixa tactica q els companys funcionaris fa 1 any i mig, i n'obtindra els mateixos resultats. A mes a mes que el cap visible o president no esta, ni hi han espectatives de que hi estigui, a l'alçada de les circumstancies, en aquests procesos tot passa pel dialeg i cedir quant toca, pirtar les coses els extrems esta bé, pero també s'ha de saber virar i reconduir les negociacions i aquests senyor i la seva junta s'han passat de frenada i van descontrolats cap al abisme

Anònim ha dit...

El debat està ben enfocat, però no és tracta de qui la té més llarga,( no es tracta ni d'un joc ni d'una qüestió de ''xuleria'') Els bbvv estem on estem degut a la utilització del Consell per part d'alguns per aconseguir els seus resultats personals, com també per un ús denigrant i burleta per part de la DG d'un òrgan consultiu al qual ha menyspreat. Són molts els bbvv que no creuen amb el Consell com a una eina ni per dialogar i molt menys per arribar al consens per millorar el servei i funcionament dels bbvv. Insisteixo qui ha fet forta ASBOVOCA són les actituds interessades per part d'alguns bbvv amb interessos particulars, però sobretot el menyspreu i maltractament que n'ha fet la DG, i ara, el mateix òrgan al qual han deixat sense sentit volen que serveixi per encarrilar la situació actual?
Alguns dels bbvv més crítics amb ASBOVOCA, això sí, després de no acceptar una ASBOVOCA elegida per la majoria dels seus associats, encara és hora que proposin una alternativa pel col·lectiu i deixin de mirar-se el melic amb la panxa plena. Es poden discutir les formes, sols faltaria, però no un objectiu que pot beneficiar a tothom i excusar-se amb el '' no em representen'' per no fer res més que dedicar els seus esforços a criticar.

Anònim ha dit...

L'importancia de les dimisions dels Caps de Parc,ja veieu que no poso caps de bombers,voluntaris es important pero la ciudadania ha de saber i estar tranquila,que fa un cap de parc de bombers voluntaris,dons en primer lloc es una persona escollida per els seus companys,per un periode de 4 anys,es un bomber mes,pero sence cap formació ni preparació per se un comandament,com pot ser un caporal,un sergent,un oficial,un sot-inspector,un inspector un cap de brigada, en l'operativa no compta com a comandament,es una persona que fa funcions de representació,coordina,gestiona,tramita papers, i altres temes burocratics, es rellevant que dimiteixin,SI,es un caos o una manca de efectivitat en els serceis d'emergencia,No,la majoria seguirant siguent bombers. Com tots sabem cada parc de Bombers Voluntaris te un parc de Bombers Funcionaris de referencia,perla qual cosa el que tindra mes feina sera el Cap de par de BF de torn, pero repeteixo ,el ciudada pot estar tranquil,de moment,un altre cosa seria que presentesin la dimisio com a bombers,aixó si que seria complicat.

Anònim ha dit...

Uno que tiene memoria
Todas las reivindicaciones pueden ser legitimas,defendibles,negociables, y hasta puede que tengan razón, pero se tiene que mirar con quien se trata,

Os acordais del fuego de Rasquera, que hicieron los Bomberos Voluntarios, y lo que es grave tambien, que hizo la Direccion General, nada hi ahora se esta pagando por todo junto,cuando no sea la cobertura por accidentes,sera un parque nuevo,un camion mejor, mas personal,un convenio nuevo con su ajuntamiento, o sea un no parar, si que es cierto que la Dirección General tiene que poner remedio, pero de inmediato
Se tiene que tener memoria de los hechos y saber con quien se trata

Anònim ha dit...

''El que no tiene memoria'' poca cosa més deu tenir, compara demanar una assegurança en cas d'accident amb un camió millor? Funcionari segur! I segurament deu defensar les guàrdies de 24 hores, a veure com reaccona si els hi treuen.

Anònim ha dit...

I tu bomber frustrat suposo...

Robert ha dit...

I per què no un servei 100% concertat?Jo com a ciutadà i T.T.S,crec i m'agrada el model del Sem,la Generalitat amb un pressupost tancat i les empreses tindre'n que ajustar-se al preu,a part amb això matarien dos pardals de un sol tret,eliminariem als voluntaris chupopteros i també eliminariem als funcionaris vividors,que amb la impunitat del funcionariat, al no veure amb joc la seva feina,es dediquen a viure i no donen a la feina el 100%.És per això que jo sóc partidari de un servei 100 % privatitzat,concessió cada 5 anys,i l'empresa que aporti més calitat al millor preu,te que ser la que su quedi ( per que si es fa amb el Sem,Hospitals i d'altres molts serveis,també es pot fer amb bombers!).

Anònim ha dit...

Ets un neocon suposo...i si et privatitzes tu.

Anònim ha dit...

Per el que diu que no hi ha massa importancia que dimiteixin els Caps de Parc Voluntaris, home, si que es cert que la figura de Cap de Parc de Voluntaris no es una figura de comandament, i tens raó que encara que plegesin tots ,per el que fa als serveis no te cap relevancia en l'operativa com tu ben be dius, no son i no han fet cap curs de caporal,la majoria, ni de sergent, cap, ni de sot-inspector, ni de la resta,per el que se alguns si que han fet un curs per gestionar mes be i ser mes eficasos, peró si que es greu que es tingui que arribar a presentar la dimisió, no es un fet habitual, pot comportar mal de caps, també cert que tots els Parcs de Voluntaris tenen com a referència un parc de Bombers Funcionaris, peró no es bo que la gent plegui de les seves funcions,s'ha de parlar abans,estic segur que la DG hi esta pensant en el que esta pasant, pero no sigui que els hi surti malament ,tinc confiança en que tot s'arreglara, pero cada dia es complica mes

Anònim ha dit...

Agafant el fil del Marc Caparo Roca sobre el consell i l'ASBOVOCA que el trobo molt acertat (entenc que ets soci Marc) tan sols poso un enllaç per qui vulgui associar-se i seguir aglutinant gent per ser un interlocutor d'envergadura:

http://bombersvoluntaris.us3.list-manage.com/subscribe?u=0acf3642ad1a3e633410441c7&id=db095c17db

marcaparoca ha dit...

Doncs no, no en sóc soci per diferents motius però ho vaig ser fa uns anys. Però crec que ara per ara són els millors interlocutors que tenim i de moment recolzo les seves decisions.
Aprofito per demanar als senyors opinadors anònims que no s'amaguin dels seus comentaris i opinions darrera un nom Anònim i hi posin el seu nom que en aquest món s'ha de ser valent i donar la cara!

Anònim ha dit...

No se si us n'adoneu però em comenceu a fer tots caguera. Uns que es queixen, un altre que vol "privatitxar-ho", i tants d'altres. Un parell de coses:
1) La solució passa per un model ben definit. Aquest model, caldria pactar-lo amb tots els organismes adhients. Tot i això, tal i com està tot el model crec que haurà d'esperar, no hi ha calers i aquests ho mouen tot.
2) Els caps de parc, tot i que digueu que no tenen una funció gaire rellevant i que no importen, si que desenvolupen una tasca important. Potser sí que n'hi ha que només ho són per portar l'estrelleta, pero nhi ha d'altres que ens impliquem amb el grup, montem les formacions internes en col.laboracio dels parcs funcionaris, progrem activitats, reciclatge,...

Resumint, tot i parlar com a anònim ja que no em fare un compte de google per parlar per aquí, us dic que soc cap de parc i de moment no tinc pensat dimitir. Al meu parc, voluntari, fins al moment no ens hem plantejat de deixar de prestar servei sempre i quan poguem, es clar. Deixar clar no em sembla bé el menyspreu que ens tenen però penso que cal, ara mes que mai, cedir nosaltres. L'estat de la Gene es baix economicament parlant, ja que tothom demana calers per totes bandes. Potser cal entendre que es posi un vehicle de bbvv a un parc de bbff, ja que bromes a part, aquests son els que veritablement tenen el mànec per la paella.
Sense cap intenció de crear remor, salut a tots!

Anònim ha dit...

Ojo con lo que se pide
una de las reivindicaciones de los BBVV es tener cobertura en una Mutua de Accidentes Laborales,creo,y es una petición lógica, PERO, ojo que cuando se entra en una Mutua,lo primero que ara sera hacer una revision medica exaustiva de todo el personal que, en el caso de que os sea concedido,tenga que entrar,igual que se hace con todo trabajador que entra a trabajar en una empresa,ja se que diran que llevamos 25,20,10,5 o 1 año, pero la revisión se tendra que hacer, lo dice la Ley de Prevención, hi tiene que ser asi, y digo ojo porque ,pese a ser una reivindicación ,que ja lo tendrias que tener, si se hace mucha gente quedara fuera. Solo es un apunte para que se tenga en cuenta, porque,OJO CON LO QUE SE DESEA QUE ALGUNA VEZ SE CUMPLE. Un ciudadano que sigue de cerca los acontecimientos.

Anònim ha dit...

A veure si ens entenem...son vuntaris! No hi ha relacio laboral. No pot haver-hi mutua de treball i no son funcionaris publics, per tant d'agent de l'autoritat massa legal no seria...
una cosa es tenir garanties pero l 'altre es demanar l'impossible...

Anònim ha dit...

una mútua es una empresa privada, si pagues t'asseguren i punt! tant sels en fot si tens relació laboral amb l'administració o no!

Anònim ha dit...

Si però primero te harán una revision medica para saber como estas no te aceptaran si no estas bien de salud no basta con pagar i punto sino informate ja veras lo que te dicen .pero creo por lo que he leído que es bastante improbable que os lo concedan

Anònim ha dit...

Com a assegurança si...x com a mutua de treball no. NO hi ha relacio laboral!

Javi ha dit...

http://interior.gencat.cat/ca/nota-premsa/?id=279472

Javi ha dit...

Augment de retribucions????? Però quina classe de voluntaris són aquests...? Mare meva com tenim el pais.

Anònim ha dit...

Lo que creo que pasara:
Dimitiran o haran ver que dimiten muchos CAPs y Sot.Caps, de BBVVV, querran conseguir todo lo que quieren haciendo todo el teatro del mundo, y mas, no se si se les condedera, pero despues de sacar todo lo que puedan, la DG tendra que convocar nuevas elecciones a Caps de Parc , y que creeis que pasara, que volveran a salir casi todos los que ahora dimiten, y vuelta a empezar,ESTA ES LA ESTRATEGIA DEL ASBOVOCA, y sino apuntaros los que ahora estan dimitiendo y de aqui unos dias,o meses ja vereis

Anònim ha dit...

Perque no pensem avans de dir les coses, que us sembla si mirem una mica per el colectiu general?? no tant degoisme amb si un es voluntari o latre es funcionari!!! o si ADF o PC, conec parcs amb que els voluntaris i funcionaris conviuen perfectament, potser vaig equivocat pero molt be els trets podrien anar per aqui... Que em dieu de la proposta de barrejar els voluntaris ( que aviat potser ja no o seran) dins els parcs de funcionaris, per tal de cobrir le mancançes de personal,?? o que potser sobrin parcs de voluntaris a sou, a regim de contracte laboral tal com molt be tothom sap que hi ha zones en les que son molt necessaris, a la centre o potser a girona podrien prescindir dells, pero que passaria si a lleida les revoltes van mes enlla???
no ser, pero potser el que es diu per algun despatx potser no es tant descalabrat eh... La desitjada mutua ja els i seria legal sense voltes ni lletres petites, i al tenir un contracte laboral sigui per hores o dies anuals tota aquesta gent es regiria per elmateix sistema, al mateix fer la casa ja tindria solucionat el tema dincorporacio de personal, ""amb un tret dos ocells"" veritat es que tampoc es que vegi clar la insercio dun cos dins un altre i tampoc que el mateix colectiu i estigui dacord, uns diuen una borsa dinterins, els altres diuen una promocio interna de bombers voluntaris passats a funcionaris, altres diuen que no costa tant ja que la formacio i lequipament ja hi son, lunic es sapiguer com i quant? cosa que personalment no o veig gaire clar,
El cas esta servit, la critica i les opinions tambe, pero crec que aqui molta gent parla sense dir res, i els que tenen la paella pel manec parlen poc pero potser ja estan moguent un cnvi de model que no es descobriria res perque ja esta inventat i potser no necesariament sera a gust de tothom, Pero si an fet el que an volgut amb la sanitat que tota la poblacio estava conscienciada, inmagineu que poden fer amb un colectiu que amb els numeros ven fets i tots junts es just que arrivin a 4000.

Anònim ha dit...

Tot i aixi...qualsevol pas a relacio laboral ha de ser per oposicio...oferta publica d'ocupacio oberta a tothom.
s'ha acabat les conversions enxufades dels principis dels 80...

Anònim ha dit...

Totalment dacord amb la persona que diu que les incorporacions de temps inmomarials ja an passat a lhistoria, No estaria gens dacord amb una incorporacio massiva de bv a bf , Naturalment hi ha gent que a treballat molt per tenir una plaça amb propietat, perque ara una crissi devastadora i un model precari i caducat sigui el motiu de una incorporacio duna gent que an estat en el moment en el temps i lloc adequat. Tambe tinc que dir a defensa de bv, que nhi han que es mereixerien una incorporacio ja. An demostrat interes, professionalitat i les ganes de millorar el servei, molt mes que no pas algun company que apoltronat te la seguretat de poguer cobrar cada mes, Tot aixo seria molt facil, la casa te els mitjans per poder obtenir la informacio de cada un dels bv, sap les trajectories , hores, formacio, serveis, etc etc,,,, O dic perque si la casa decidis de tirar per el dret i portar a terma alguna accio daquestes magnituds cosa que particularment no o trobaria del tot esqueient, Que a mes no hi hagues aquelles persones que si que els hi hauria tocat la loteria ja que de bombers en tenen poc. No ser que pensara la resta de la gent pero, de solucions en veig poques amb la epoca que ens a tocat viure, i si es vol per adbtar un servei a nivell europeu, o es tira per el dret i aceptem coses que avans era inpensable, o be començem a veure proteccio civil com un cos mes din zones calentes, o nois malauradament arrivarem a la privatitzacio i alla si que ja la tenim liada, sap greu ser directe tot i ser optimista, pero poca solucio i veig.