Aquest espai m'ha de permetre deixar constància d'alguns dels meus pensaments, criteris i vivències viscudes com a bomber. Espero que us agradi.
dilluns, 30 de maig del 2022
Motivacions de torn
dilluns, 23 de maig del 2022
La carrera tecnològica del 2022
De fet, recordo que el primer ordinador al parc va arribar cap al 1998, pel llavors jo estava a Montblanc, i es va començar amb la localització dels vehicles. Poca cosa més podíem fer. Enviàvem fax en paper tèrmic, per qualsevol cosa. Els ordinadors estaven tant capats que en prou feines podies fer res més que obrir la visualització dels vehicles. No recordo ni quan vàrem començar a posar el personal de guàrdia en un document escrit i que quedés guardat al propi ordinador. De fet, això ja devia ser a Mollerussa, després del 2001, una època d'Excel i Word. Tot i això el fax seguia funcionant per moltes coses.
Imatge d'abans de 2012, però que podria ser perfectament d'ahir |
El "però" no està en que ja tenim mail, youtube, vídeos i fins i tot una web corporativa força complerta (les INT, els comunicats, els processos de formació i d'oferta de places, etc). El SIG que us he comentat va començar al meu Montblanc (al segle passat) i ha durat fins justs aquests dies. Per sort la casa li ha trobat substitut. Això ve precedit de l'ampliació de les dades de telefonia que arriben als parcs (les dades del SIG venien per ràdio). Sembla que el FieldMaps arriba per quedar-se. Després d'un període de prova amb el Collector (la majoria ni l'heu fet anar), aquesta nova plataforma no només et posiciona els vehicles en temps real, sinó que hi ha multitud de dades del servei, i tot allò que hi pots acabar referenciant, penjant i comunicant a la resta d'usuaris de forma relativament senzilla.
dilluns, 16 de maig del 2022
cuidem-nos cuideu-los
Però això només és la teoria i la pràctica és més complicada. Tots hem tingut sustos, sustillos i coses que ens han grinyolat. A la nostra vida ordinària també. o és que mai us heu posat en risc? Quan sortim a un servei sovint ens creiem superherois (i això ens diuen els coneguts, per ells som herois sense capa per`po de carn i óssos). Per tant, davant la gravetat d'alguns serveis, la proximitat al nostre parc, el tipus de barri (en alguns ens esperen els veïns amb ganes de gresca), o el propi servei que ens fa córrer, més d'un cop (per no dir gairébé sempre) prioritzem el servei a la nostra seguretat.
Però amb aquesta presa de conscienciació de tots nosaltres no n'hi ha prou. Des de fa un parell de setmanes tenim amb nosaltres els bombers i bomberes en pràctiques. I HEM DE SER EXEMPLE. Han d'aprendre a conduir (tots condueixen cada dia els vehicles) però també han d'aprendre a estar dins el camió anant a un servei. Han d'aprendre QUAN s'han de posar l'equip, l'EPI, el casc... En els serveis han de veure que nosaltres també prenen totes les mesures de seguretat que són necessàries. I fins i tot han de veure que no tot és vàlid davant un servei.
Aquest dia, al més valent, li vàrem negar la possibilitat de fer-ho ell tot i la seva insistència. Hi va haver la gran lliçó davant els bombers en pràctiques que ningú s'havia de posar en perill per una cosa que no valia la pena (i majoritàriament no hi ha res que la valgui), però ells encara menys! Ells estan en pràctiques i el que han de fer és aprendre i no prendre riscos.
dilluns, 9 de maig del 2022
Boscos de Ribera els germans pobres
Solució? La que faríem la majoria... deixar cremar i que els fruiters ho aturin. Però ja sabem que aquí tenim gent molt ben pensant, que han decidit tirar de camions i aigua a tort i dret. Així que el resultat és mobilitzar vehicles (més que menos) per a que al final també siguin els fruiters qui apaguin els incendis. Però això si. Mànegues i mànegues utilitzades i embrutades, que després cal recollir i netejar. Fins quan? Doncs fins l'endemà, quan les soques comencin a fumejar (i tornis a utilitzar les mateixes mànegues plegades el vespre anterior). I perquè fumegen i son un perill? Perquè el dia abans algú hi va tirar aigua, no van consumir prou bé i ara tenen vegetació mal cremada al seu voltant.
Sembla que la "paradoxa del foc" s'oblidi cada vegada que hi ha un incendi prop del riu. Que és un riu, que l'aigua no crema, i que com és terreny fèrtil els pagesos hi planten fruiters a la vora. A no, que ara cal subtitular la peli d'Alcarràs perquè aquests pixapins entenguin el que diuen els de comarca. Deu ser això. Els incendis a Lleida es confinen amb fruiters i terra llaurada. No son boscos infinits ni estressats per la manca d'aigua. Al costat del riu no hi falta aigua però si hi sobra tant bomber. I cada cop que els apagues tornen a cremar i més fort.
Feia temps que no escrivia un post més crític que analític (que també ho és) però quan el que et fan fer avui no és el que et van fer fer ahir ni és el que et faran fer demà, doncs fot ràbia. Deu ser perquè vull fer les coses bé. I així, bé, no hi anem.
dilluns, 2 de maig del 2022
El sistema anti social de bombers
Perquè la casa s'omple la boca amb la feminització del cos, que han d'entrar moltes dones, que cal reservar places per aconseguir-ho, que amb el ritme dels últims anys això no ho aconseguiríem fins al segle que ve. I potser si que cal afavorir l'entrada de dones, noies, mares i perquè no, alguna àvia. Però també cal posar els mitjans per a que siguin com la resta. I m'explico.
Repassant les estadístiques de percentatge de persones presentades i aprovades no hi ha pràcticament diferència entre sexes respecte la proporció d'èxit. El problema el tenim quan no hi ha gaires noies (dones, mares i àvies) que es presenten a bomber. Però, i això no ho diu l'estadística, si hi ha gran diferència entre aspirants pares i aspirants mares. També els "futurs" pares no tenen problemes en fer una oposició, però una aspirant embarassada no pot fer ni les físiques ni el Curs Bàsic. I aquí ja tenim la primera diferència. En tot cas hi pot haver una reserva de nota per a la propera oposició, però clar, d'un any per l'altra possiblement el cos ni encara estigui a lloc o si fas alletament segurament no se't permeti una dispensa horària per a donar pit, tampoc biberó, al nouvingut. Així que aquí comencen els problemes.
Posteriorment, i sempre que agafes una reducció de jornada, aquesta comporta no poder realitzar hores extra (que sembla del tot coherent). Si has de reduir l'horari per a tenir cura d'un nadó, un familiar malalt o qualsevol altra circumstància, el més normal és que el temps lliure el dediquis a aquesta persona o simplement aprofitis per cuidar-te (tots sabem que quan tens algú malalt a casa l'últim que es cuida és el cuidador) i no a fer guàrdies extra. Aquest fet però, s'acaba girant en contra (segons qui ho interpreta) perquè hi ha activitats amb horaris conciliadors, que sovint no es poden fer perquè estan pensats per a generar hores extra quan la compensació horària no és possible.
Doncs això, que avui és el dia de la mare, el dia del treballador i que la primavera sembla que comença a agafar volada. No us estresseu, preneu el sol i gaudiu de la vida, que ja veieu que la casa, per molt "feminista" que vulgui aparentar, només mira el seu melic. ✊