Aquesta és la pregunta que ens fem any rere any i que mai la podem arribar a saber amb certesa, si més no els pobrebombers. Recordo anys en que per Setmana Santa portàvem un grapat d'incendis forestals. Cap al 93 i 94 no era difícil haver anat ja a un bon nombre d'incendis forestals i haver-nos passat la nit sense dormir apagant focs i anant-li darrera.
D'acord, era una època en que es treballava diferent. Hi havia Caps de guàrdia que cap allà a les 2 de la matinada et deixaven descansar fins les 6 del matí i llavors seguíem apagant. Avui això és impensable. En teoria a la nit és quan tots els factors se'ns giren de cara i podem apagar millor el foc. Hi ha més humitat, els vents bufen al revés que durant el dia (podria ser que l'incendi es dirigís fins i tot cap al ja cremat), però per altra banda perdem visió, també perdem els mitjans aeris i acumulem ja unes quantes hores de treball sobre les cames.
Actualment treballem molt de nit. És quan li fem més mal a l'incendi, però pel que sembla amb la nova generació dels incendis, la 6a, això pot canviar. La 6a generació té molts punts encara per concretar, però si que ja tenim certesa que la impulsió del núvol cap amunt, que supera capes molt altes de l'atmosfera ens indica que això passa en incendis realment grans, on el motor de l'incendi ha estat capaç de generar energia que ha portat el fum, l'escalfor i la matèria incandescent per sobre la Troposfera (la primera capa).... i aquí és quan tenim el perill. La densitat d'aquesta capa és baixa, i necessitem mantenir el suport de sota (el motor), per tant necessitem que es continuïn donant les condicions que impulsen la massa cap amunt i la mantenen. Però aquesta es va fent gran, va pesant més, i arriba un moment que perquè entra la marinada, el sol comença l'ocàs, bufa vent, o qualsevol altra circumstància es provoca la manca de suport a tot aquest cúmul de massa calenta, incandescent per sobre l'atmosfera. I cau. I aquí és quan tenim els problemes reals.
Com un núbol de tempesta, que cau i aporta tot l'acumulat de foc i cendra incandescent |
Què passa quan tenim una gran massa de matèria calenta per sobre nostre i aquesta pel seu propi pes comença a caure? Doncs això és la 6a generació. La caiguda del núvol, la baixada del material, la provocació de vents de dalt a baix que un cop són a baix han de marxar en sentit horitzontal. Per tant, tot el que hi ha sota i en una àrea propera relativament gran és arrossegada per un núvol de fum i foc que l'únic que fa és arrasar-ho tot.
Això sembla l'apocalipsi... potser si. Però l'experiència en diu que això ja ha passat i pel que sembla tornarà a passar. Els boscos són densos, tenim grans superfícies boscoses (no unes poques hectàrees, no, tenim milers i milers d'hectàrees de continuïtat que van des del Cap de Creus fins les terres de Ponent, i en alguns casos segueixen més enllà.) La Noguera per l'Oest manté continuïtat boscosa per molts kilòmetres. Així que podríem arribar a tenir un incendi de més de 300 kilòmetres. No pot passar demà, ni tampoc pot passar cada dia del proper estiu, però algun dia pot passar.
Nuvol Piroclàstic (volcà), de la mateixa manera que aquest cau, el de la 6a generació també |
Només hem d'esperar que les condicions climatològiques estiguin al seu favor. Els boscos ja ho estan i ho estan des de fa algunes dècades (tampoc tantes). No tots els dies del proper estiu seran adients per un incendi de 6a generació, però possiblement una dotzena de dies li siguin propicis.
Però la Campanya forestal no és nomes això. Com he dit al començament fa més de 25 anys la Campanya forestal podia començar per Setmana Santa, hem tingut alguns anys que, per sequera, el mes de març ha estat dolent (2012), altres que la pluja ens ha perdonat la Campanya forestal i altres que entre març i maig s'han cremat un bon grapar de pastures, camps de cultiu i de cereal. Portem alguns anys de bonança en que se'ns han cremat poques hectàrees, però això no impedirà que les flames tornin. Segurament, la paradoxa de l'extinció no haurà estat tant important com per provocar la 6a generació d'incendis, però de ben segur que hi ha tingut a veure, potser l'ha avançat 5 anys, o només 2, però alguna cosa hi ha fet.
Però els canvis climàtics a nivell mundial també hi han influït. De la mateixa manera com ara hi ha incendis Boreals en latituds on abans era impensable tenir un incendi em ple mes de maig ara ja no és així. Però per altra banda també hem perdut el costum de que per Setmana Santa ja havíem fet la Pre-Campanya forestal.
Ara només toca esperar. Tenim una campanya forestal incerta. De moment portem massa setmanes sense pluja ni neu, les muntanyes ja semblen les de finals de maig (anem 2 mesos avançats), la temperatura fa que pensem més en platja que en muntanya, i poc a poc se'ns acosta que els camions de bombers hauran de sortit a apagar els primers incendis forestals importants. Però a més, aquest any, on serà la gent? Si seguim sense bombers, sense personal i sense la possibilitat d'assegurar que els parcs segueixen plens tot i tenir una sortida a incendi forestal... se'ns presenta una de les pitjors campanyes de les últimes dècades. Ja en parlarem les properes setmanes...
1 comentari:
Bones Alfons, interessant article. Referent a l'últim paràgraf, on esmentes la falta de gent, suposo que ja ho saps, però aquest any la DG té la intenció de reduir el personal laboral per la campanya d'enguany, en concret, 134 Ajudants/es d'Ofici Forestal. Què en penses d'aquesta mesura??
Salut
Publica un comentari a l'entrada