dimarts, 29 de maig del 2018

activitats bomberils

Al llarg de tota la meva vida laboral no he sabut trobar cap esdeveniment del tipus conferència o jornades tècniques adreçades específicament per a bombers. Algunes de les que he vist tracten sobre temes de prevenció i altres sobre equips d'extinció per a industrials i projectistes. També s'han organitzat, puntualment i sense continuació, alguna jornada per provar màquines i equips específics, però cap adreçada a nosaltres com a usuaris dels equips, ni per a millorar el nostre rendiment, la seguretat o simplement veure i viure experiències que ens puguin ajudar en el nostre dia a dia com a bombers.

Amb l'excusa del Patró de bombers, a Lleida cada any fem alguna xerrada, normalment les donen companys que coneixen temes molt concrets i que ens poden aportar valor afegit sobre la nostra feia. Preferentment hem parlat sobre el nostre entorn, curiositats dels ocells de la zona, s'han exposat situacions i curiositats del funcionament d'ascensors, vehicles híbrids i fa poc més un mes varem tractar el tema dels dolors d'esquena i el manteniment fisic preventiu que molts fem a parc.
Aquest dia vaig aprendre molt. En Jordi, un company del torn C va venir amb una fisio que treballa amb ell (té un gimnàs que és centre de salut), i ens varen explicar particularitats del mal d'esquena, sobretot de la part lumbar i també detalls com intentar estar sempre actiu, encara que estiguis convalescent o adolorit (amb cura, clar). Posteriorment a la part teòrica varem pujar al gimnàs del parc i allí varem aprendre exercicis per treballar el tronc, la cintura i alhora ens corregia posturalment. Alguns exercicis ja els coneixem, però no és el mateix fer-los sol que amb algú que supervisa que no facis moviments que poden ser perjudicials. I finalment ens van fer treballar una mica el moure eines de pes i grans dimensions, com son les cisalles i separador del nostre equip d'excarcerar vehicles. Va ser una jornada molt ben aprofitada pels que hi varem assistir.
Jordi Vendrell, unpobrebomber i Xavier Santos
Finalment va arribar la jornada que havia organitzat jo. Fa uns mesos vaig contactar amb la Pau Costa Foundation per a que ens fessin una sessió sobre algun tema que creguessin que a nivell de parc ens pogués interessar. I aixi va ser com amb l'Oriol, el seu director, va oferir-nos de tractar de com evolucionava el coneixement sobre diferents factors dels incendis i també una aproximació a alguns projectes on intervenen. El més curiós és que mentre ho estàvem lligant va sorgir l'oportunitat de portar un investigador, que ha treballat molts anys a camp, fent recerca sobre animals als boscos i la seva distribució abans i després dels incendis. I no es podia desaprofitar l'oportunitat d'ajuntar ambdues xerrades.
Entenc que per a molts pobrebombers els costi escoltar en un aula a gent que fa estudis, els desenvolupa, promou teories, les exposa i les viu de manera que moltes coses les encomanen amb la mateixa il·lusió amb que les viuen. Però crec que varen ser dues sessions molt ben aprofitades en el sentit que per una part podíem entendre millor conceptes dels nostres incendis per diferenciar-los dels Megaincendis i veure la diversitat de boscos i comportaments d'incendis dins la mateixa Península Ibèrica. Això ens permetrà entendre les diferents estratègies dels cossos i equips d'extinció d'arreu. Finalment també varem poder entrar en com els incendis tenen diferent afectació sobre moltes especies vegetals i animals. Un bosc no només son arbres joves i vells, matolls i coscolls, també son serps, sargantanes i cargols que de diferent manera sobreviuen o no, i tornen o no a habitar espais amb menys densitat vegetal.
La veritat és que vull explorar aquesta línia, la d'organitzar jornades tècniques específiques per als bombers que estem al parc i incloure potser els tècnics que també fan guàrdies i es mouen pels incendis i serveis. La casa mai ha apostat per aquest camí. Això no es considera formació, però si que aquest tipus de coneixement ens aporta el valor afegit que faria que en futurs serveis, apagar un incendi o treure algú d'un vehicle, tingui molt més sentit que només fer la feina perquè toca. Les accions ben enteses, sobretot pel seu sentit útil, son molt més eficients.