dilluns, 4 de juny del 2018

No tot és apagar focs

Sembla que quan parles de bombers només sigui anar darrera el foc. Hi ha gent amb poca imaginació que encara et pregunta si a més d'apagar boscos apaguem habitatges... i quan els dius que també cremen indústries, comerços, i vehicles es queden amb cara de "que me cuentas!" i si ja els dius que de vegades també cremen els quadres elèctrics d'hospitals i grans superfícies es queden bocabadats i acaben que no toquen de peus a terra.

Però clar, després és quan et volen vacil·lar i et pregunten lo del gat a l'arbre i els dius que fins i tot has tret gats de d'una claveguera, i ja els descol·loques definitivament. El que passa però que la gent es pensa que un bomber que entra a lloc cremant és una mena de superheroi que no existeix en realitat o se'l deuen imaginar tipus Rambo de metre noranta, musculat i cabell a lo militar. La realitat però no és així. Els bombers som gent normal, que tenim costum de fer esport, i això es nota en l'agilitat (que tampoc cal ser cap màquina, però si que la majoria de gent ha perdut un bon grapat de facultats de quan eren joves).
Ara fa unes poques guàrdies vaig poder comprovar com la forma física si és important. Amb l'equip d'intervenció posat i sense l'equip d'aire, vaig pujar un parell de pisos corrent per tal de fer un servei. Evidentment vaig arribar sense problema, però si que vaig notar que la cama "dolenta" encara no estava la 100% (he superat la cursa de bombers, vàries revisions mèdiques i segueixo fent esport de forma assídua) però segurament pel fet de fer l'esforç sense l'escalfament que tot esportista acostuma a fer prèviament, la musculatura de la cama va donar senyal de que no estava encara preparada per aquell esforç puntual i immediat. Bé, suposo que tot tornarà a la normalitat més absoluta un cop hagi passat un any, o això diuen els entesos.

De tota manera si que el que us volia explicar avui era una altra cosa, però ja sabeu que sempre aprofito per explicar-vos una mica de tot. I després de 15 mesos parat, qualsevol servei em serveix per treure un tema.
Però com he dit al principi. No tot és apagar foc de boscos, ni tampoc d'habitatges, però tampoc ho és anar a accidents de transit (que anem a molts), o a retens de la Fórmula1 o dels "mundialment famosos" (és irònic) Jocs del Mediterrani 2018.  També fem un tipus de servei que cada cop pren més rellevància i és més important per la societat. Es tracta de les obertures d'habitatge provinents d'avisos dels serveis del seguiment dels avis que viuen sols, de familiars i veïns que de vegades no poden contactar amb la persona o perquè senten soroll d'algú que crida o dóna cops demanant ajuda.

Aquests son els serveis que per mi son els més importants. Els bombers a més de tot el que he dit anteriorment, anem a rescatar gent gran perquè ha caigut, perquè es troben malalts o perquè algú els troba a faltar. Aquest servei, que en alguns moments pot ser molt dur, és molt gratificant. El poder donar suport a una persona gran que no pot valdre's per si mateixa en un moment de dificultat justifica moltes hores d'espera i "avorriment" a un parc de bombers.
Ens trobem de tot. Persones que ja és tard per ajudar-les, altres que estan malalts i que ningú se n'havia adonat fins que el servei de tele-assistència ha fet la trucada de rigor, altres que son els familiars que no poden contactar i es troben que aquest havia sortit a passejar o a comprar i que quan torna a casa li "hem muntat una festa" amb cotxes de bombers, ambulància i policia...

Hi ha una variant, que és quan els avis a més del servei de tele-assistència també disposen d'un detector de gas connectat al mateix avisador. Ara fa uns anys vàrem descobrir que quan ens avisaven per això, calia prendre's el servei molt seriosament (a nivell de seguretat) perquè els detectors quan salten és que hi ha gas. Molta gent gran té atrofiat el gust, però també la olor, i et pots trobar que t'obrin la porta i a tu la olor de gas et faci tirar enrere. Els serveis amb gent gran son molt especials, delicats i en alguns moments perillosos.
Quan veieu el camió escala de bombers que va sol o acompanyat d'un vehicle petit... feu-li lloc i deixeu-lo passar, possiblement vagi a obrir un habitatge d'una persona gran, que està en un moment molt delicat. Estem donant ajuda a algú que realment la necessita.