dilluns, 30 d’abril del 2018

les refotudes INTs

Ja us he explicat que aquests últims dies estic de "reinserció" bomberil. Significa que les meves jornades les dedico a reaprendre coses, a practicar maniobres i equips que en teoria tinc mig oblidats. Oblidats no, però si que hi ha detalls que reconec que necessito pensar-los, quan abans ni et plantejaves ja que tenies totes les accions mecanitzades.

Per exemple, el simple fet de vestir-te amb tot l'equip per a poder entrar en un espai confinat, fa que hagi de recordar-me d'engegar l'emissora abans d'entrar i comprovar el grup de treball, revisar que porti la llanterna del casc carregada o simplement portar el passamuntanyes a la butxaca per posar-me'l al camió de camí al servei... i espera que encara m'he de trobar amb algunes "dificultats" més. Res que no es pugui solventar. Recordo fa molts anys, i en una pràctica al parc de Reus, quan encara era voluntari en que em vaig afegir al torn. Havia d'entrar amb ells a l'incendi que havien provocat a la torre de pràctiques... ostres, recordo que encara m'estic posant el casc, l'equip, l'emissora, etc quan ells ja estaven entrant. Aquell dia vaig aprendre a mecanitzar. No m'ha tornat a passar des de llavors.
Recordant la visita a Cerdanyola de fa poc més d'una setmana, he de reconèixer que allí també vaig tenir sorpreses agradables. Redescobrir les INTs. Les INT son totes aquelles instruccions i documents normalitzats interns, que regulen coses tan importants (i que no li donem la importància que mereixen) com quina roba ens hem de posar en cada tipus de servei, l'establiment de distàncies de seguretat i de treball en els serveis (AGO), o d'altres que aquests dies estic descobrint. Per exemple la info que has de donar i la que has de demanar al responsable de la propietat un cop abandones el servei (aquesta INT és nova).

Les INTs son com el nostre llibre de Petete, però en important. Després d'Horta de Sant Joan, el Bomber d'Oviedo, o qualsevol altra accident/incident que podem patir els pobrebombers, necessitem tenir clara quina és la nostra obligació i responsabilitat en cadascun dels serveis i casos que ens trobem dia a dia. Si cau una pedra d'un teulat... el primer que mirarà el jutge i l'assegurança és si portàvem casc, o si portàvem la jaqueta (que així ho posa a la INT)... i en cas de calor, servei de llarga durada, comoditat per a la conducció, etc. caldrà relaxar la protecció però de forma mesurada i possiblement pactada amb el comandament i segurament comunicada a Control de regió (per a que quedi constància).
Per cert, hem de millorar la nostra consciència en la seguretat a l'interior d'un camió de bombers. Algo tant senzill com el casc és incompatible amb el cinturó de seguretat. Així que ens l'haurem de posar a l'últim moment, abans de baixar i molt menys conduir amb ell... potser la propera revisió de la INT corresponent ho incorporarà, o no. Però si que hi comença a haver documentació de referència que ho justifica de forma coherent.
Als parcs no som conscients de que hi ha gairebé tot escrit. Molta gent em pregunta si hi ha establert el període d'absència pel qual et fan fer el Pal de reingrés... doncs si, hi ha una INT que t'explica pas per pas qui l'ha de seguir, com es fa, qui t'avalua, ... i si ets o no operatiu i en quines condicions.

Moltes de les preguntes que formulem als nostres caporals i sergents estan escrites a les INTs que tenim al parc en un carpesà i a la intranet de bombers. L'exercici que he hagut de fer jo aquests últims dies l'hauria de fer la majoria de gent operativa de la casa.
He escrit molt i molt criticant mil i una carències de la casa, i ho seguiré fent, però si una cosa cal lloar-la també ho faig. Les INTs son necessàries per la nostra seguretat. I les hem de seguir, però també hem d'aportar el nostre granet d'arena per a fer-les millors. Hi ha coses que potser no s'entenen suficientment, altres que poden induir a error, altres que simplement son errors del copia/pega... doncs tot això ho hauriem de comunicar via el responsable d'operacions de la nostra regió o directament als responsables de la seva elaboració.
Segurament la majoria serem simples usuaris afectats per les INTs però altra gent segur que per experiència o per formació coneix molt bé alguns temes. Doncs no hem de permetre que les INTs vagin en contra del que nosaltres dominem, donem un pas endavant i fem les aportacions pertinents. és la nostra seguretat, és la nostra feina, és la nostra vida o simplement és evitar problemes de cara a un possible conflicte d'interessos entre els nostres "clients" i nosaltres, que al cap i a la fi som els que actuem.