dilluns, 26 de juny del 2017

Un desastre de DGPEIS

Fa tot just dues setmanes us escrivia dient que "bombers no existeix", doncs ningú ha estat capaç de dir-me que si existeix. L'únic que m'han pogut escriure és que hi ha un esperit d'equip que ens fa treballar junts... però això, que si que és veritat depèn del torn i del parc. Ni tots els parcs son iguals ni molt menys tots els torns. Ui, per no parlar ja de Regions d'emergència.

Només necessito dos exemples, i son els mateixos de fa dues setmanes, per demostrar que "bombers" no existeix. és pur màrqueting. Però a més és del dolent.
El primer i és molt clar, només cal veure la catàstrofe de la torre Grenfell de Londres. El primer que vaig fer el mateix matí de veure la notícia va ser comentar a un amic que se li girava feina... (pensant que alguna cosa havia de canviar)

I com hem pogut veure als mitjans de comunicació, a Londres han desocupat a 800 persones que vivien en edificis alts per tal de millorar les condicions de seguretat. I aquí no s'ha sentit a cap tècnic de bombers de la Generalitat (ni dels de Barcelona) dient que els edificis de gran altura son segurs per A o per B, o que es faria una campanya d'inspeccions per tal d'assegurar que els materials constructius o d'aïllament siguin els correctes.
Torre Millenium, Sabadell
És cert, a Catalunya i a Espanya la normativa d'edificació és molt complerta, però això no vol dir a Gran Bretanya no ho sigui. Que la Normativa especifiqui que els materials han de superar unes característiques tècniques no vol dir que els 100% dels edificis construïts a partir de l'aplicació d'aquesta norma es compleixin. Per una mostra, la torre Grenfell de Londres...
Plaça d'Europa, a Lleida
Així que estic esperant que algun tècnic (i no miro absolutament a ningú), millor dit, hauria de ser el mateix Conseller qui anunciés que hi haurà una revisió de la normativa, i de les condicions de compliment d'aquesta, a uns edificis amb característiques X. I no tindrien perquè ser edificis de gran alçada, poden ser edificis amb gran nombre d'habitatges però que formin una illa de cases, amb poc accés per les autoescales de bombers, amb possibles deficiències urbanístiques respecte a l'accés a hidrants, etc... i perquè no? hospitals, escoles, teatres, cinemes...
La segona raó per la qual "Bombers no existeix" és tant clara com la primera. El parc de bombers de Pont de Suert. El parc tancarà el dia 30 de juny. Les persones encarregades de gestionar el parc han decidit que amb la gent que son no poden donar el servei que ha de tenir un parc de bombers voluntaris. Es necessita un nombre de gent, amb possibilitats de poder sortir als serveis en una amplia franja horària, de nit i de dia. Però com que molts treballen a la muntanya o en feines que no permeten deixar-la d'un moment a l'altra, doncs amb tot el seu pesar, i d'això n'estic segur, han hagut de rendir-se a la situació.

Aquest article es publica el dia 26, però a dissabte 24 de juny encara no hi ha cap solució a utilitzar a partir del 1 de juliol. La Direcció General deu estar pensant, els responsables del servei deuen estar pensant, però queden 4 dies i encara no hi ha res decidit. Si, som bombers, i la nostra actuació sovint és improvisada, però sempre és a partir d'uns protocols, d'una experiència, d'una solució tècnica que finalment s'adapta a cadascun dels serveis.
En aquest cas s'han escoltat un parell de coses, però a dia d'avui, i repeteixo, falten 4 dies, ningú sap res. No és possible que si els bombers voluntaris de Pobla (que son els que estan més a prop, han de venir a fer guàrdies a Pont de Suert que encara no ho sàpiguen i per tant que encara no s'hagin fet la seva relació de dies planificats. I si li toca al parc professional de Sort... doncs el mateix. Caldria fer un quadrant per conèixer qui hi anirà. I si cal obrir-lo a altres parcs, Tremp, Balaguer, Vielha, etc,  tres quarts del mateix.
La solució definitiva és obrir la possibilitat que, com a mínim durant l'estiu, un nombre definit de bombers tingui la seva plaça provisional a Pont de Surt. D'on han de venir? Això també és complicat,, perquè els parcs amb excedent de personal son nuls. Així que donar resposta a 4 dies vista a un problema que es ve arrossegant des de principis d'hivern no és gens fàcil si abans no has plantejat propostes als bombers professionals o voluntaris dels parcs propers.
Bombers no existeix, em reafirmo. Si existís avui hi hauria una conferència de premsa del Conseller anunciant l'estat de les edificacions d'aquest país, i una altra del Director General explicant com es garantirà el servei de bombers a l'Alta Ribagorça i des del Pantà d'Escales, fins l'entrada sud al túnel de Vielha i tota la Vall de Boí. Que son pocs serveis? Si, però a l'estiu hi ha molta gent, vehicles, activitats, que no hi passin coses no vol dir que no hi hagi risc ni que els accidents siguin greus. Tothom es mereix tenir un bomber a 20' del seu problema. TOTHOM.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Fantàstic escrit!
I cada vegada més, Bombers és menys i menys.
Tot i el gran nombre de tècnics, alts càrrecs i carreres meteòriques, la planificació és absent, la coordinació cada vegada empitjora més i més, i si hi ha un tet definitori és la profunda mancança d'un model integral i pensat, i un pla de futur. I tot continuarà funcionant com sempre: per la implicació i rsponsabilitat del personal de la funció pública o volunyari.

bomblogger ha dit...

El personal de la funció pública? Et refereixes als Mossos? O bé als metges i infermeres? O als inspectors d'hisenda?