Doncs si, pel que sembla aquesta paradoxa no ens l'acabem de creure. Si hi creguéssim no faríem el que fem. Per una part només s'apagarien, millor dit, es redirigirien, els incendis que si poguessin afectar a una part de la població o de la fauna o una part del territori declarada d'interès natural o d'especial protecció, però la resta la deixaríem fer. Es monitoritzaria i ja està.
Però seguim fent el mateix que fa 30 anys, que fa 20 i que fa 10. Dedicant tots els recursos i esforços a apagar un incendi i a crear-ne un de més gran i virulent. "La Bèstia" no deixa de ser la conseqüència d'allò que fem els mateixos bombers.
Per això vaig escriure fa algunes setmanes els post "prescribed fires" (en Anglès), per tal que coneguéssiu aquest tipus de feina tant important i alhora i promocionar-la. En aquell post ningú va posar el crit al cel. Doncs ho podíeu fer: Bombers posant foc al bosc. Ah no, la maleïda cançoneta del "cap foc al bosc" Au, hores d'ara això hauria d'estar penat pel codi civil català, l'espanyol i l'europeu. Però malgrat tots els esforços que es fan en explicar que la feina bona es fa a l'hivern, ens trobem que les associacions, els ajuntaments i la major part de la societat volen que els focs s'apaguin, hi hagi recursos i hi hagi coordinació. Doncs això no és el que toca.
Collserola, incendi de 21Ha del 2016. Encara es veu negre des de la capital? |
No hem après res des d'Horta? Ni de Rasquera?, ni del Berguedà '98 o de Breda '94? Ni de cap incendi dels que hem anat a apagar durant tots aquests anys? Seguim dedicant tots els esforços de la casa a l'estiu. Els tres miserables mesos d'estiu (quatre segons es mirin) son el maldecap de la casa. Can bombers només pensa en què farà durant l'estiu. Ara tenim un Director General del Berguedà, us imagineu un incendi com el del 98 al Berguedà en aquests moments? Quin desastre per ell. Però i pel bosc? i per la gent? I pels bombers? Al final tot seguiria igual, en deu anys tornaríem a tenir bosc, les subvencions haurien pagant la major part de les pèrdues materials i els bombers seguiríem fent guàrdies, això si, amb subdirector i director nous. El conseller? va, aquest no se'n entera de la missa la meitat. Sinó el que faria és una altra política bomberil i forestal.
Així es prepara una campanya forestal |
En realitat la campanya d'estiu es prepara com les 30 campanyes anteriors: IGUAL. Que si lloguer d'helicòpters, que si personal d'estiu, que si rutes amb les AVA, que si més vehicles als parcs de professionals, que si obrir els parcs de voluntaris (com si no poguessin "obrir" la resta de l'any, ah no, ara remunerat, encara que no surtis). En resum, reforçar tots els mitjans i personal de cara a l'estiu. Per tant dedicar tots els esforços a reduir el nombre d'hectàrees cremades. No dèiem que ens creiem allò de l'error del lema Cap foc al bosc? Doncs així que fem? Què coi estem fotent amb tots aquests recursos?
I no escarmentem. Ara la casa, els nostres dirigents i salvadors de can bombers volen novament revisar el desastre de la nostra organització i distribució de guàrdies anual. Seguim sense els nous bombers. Be, ara hi ha uns 150 a l'escola. Però això no arreglarà res. Han d'entrar encara un bon grapat de promocions fins tornar al nombre de bombers que realment fan falta.
Si fan falta 600 bombers i l'escola sol en pot assumir 150 per tongada, perquè no es fa una oposició cada 6 mesos? perquè no podem utilitzar més aules de les que hi ha a tot el complexe de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya? (el conjunt d'instal·lacions entre l'antiga escola de mossos i l'escola de bombers). Si fan falta 600 bombers... perquè us poseu tossuts en no augmentar la plantilla i seguir amb la desastrosa dinàmica d'obligar-nos a fer 200 hores més per bomber? Que no volem! Que no ens dóna la gana! Que si volem més sou ara ho tenim molt fàcil, només cal despenjar el telèfon i dir si a la propera guàrdia en que hi falta personal. Que sí, que falten 600 bombers. I hores extra se'n generen a grapats! Amb la quantitat d'hores que es generen no podeu veure que la gent ve igualment a treballar?
Deixeu-nos tranquils, no som la salvació de res. Els bombers fem la nostra feina perquè ens agrada. És així. Quan hi havia els focs del 94, del 98, o qualsevol altre gran incendi en que la casa ha necessitat del seu personal, on érem? a casa o als parcs i als incendis? Només cal recordar que tothom ha respost quan la situació ho ha requerit. El que necessitem és que els parcs s'omplin de gent, bàsicament de bombers de menys de 35 anys. Però hi ha algun bomber de la Generalitat amb menys de 35 anys a Catalunya? Aquesta és la gran necessitat de can bombers per la campanya de 2017.
Recordeu que el Bosc SI pot cremar, i que HA de cremar. No son importants els helicòpters, ni els Eòlias (Eòlia), ni molta de la parafernàlia propagandística per l'estiu. El que és important és el personal, que ha d'estar preparat per tot allò amb el que s'ha d'enfrontar (eficiència -del post anterior-) i per això necessitem que la gent pugui disposar de les seves hores per fer formació, intervenir en els simulacres, provar els plans d'emergència, i sobretot ser feliç. Perquè si tu tens a un bomber feliç el dia que el necessites et respon al 150% i fa allò que ningú més fa en cap altra feina: Anar allà on tothom fuig. Perquè això és el que ens agrada.
1 comentari:
Doncs jo trobo molt correcte i encertada la campanya "Cap foc al bosc", ja que va dirigida a la ciutadania. Si comencem a predicar que el foc és necessari pel bosc, estem fent una crida massiva als piròmans i Catalunya seria un infern.
Evidentment que el foc és benificiós pel bosc, però els mateixos que l'han d'encendre, regular i controlar, són els mateixos que l'han d'apagar: els bombers.
Les cremes prescrites són una bona eina i s'han de potenciar, però d'aquí ha dir que el foc no s'ha d'apagar i que el bosc ha de cremar ho trobo massa imprudent. Ja sabem com és l'èsser humà.
Publica un comentari a l'entrada