dilluns, 29 d’agost del 2011

Truqueu al 112 o no...

Aquest estiu els de Protecció Civil han estat enviant missatges en varis idiomes (com si els guiris entressin a la web de la "gene" o els seguissin per les xarxes socials) dient una cosa com: "Si detecteu un #incendi forestal: Truca al #112 y segueix les indicacions del Pla de autoprotecció de la urbanització"

Per començar dir que totes les campanyes de prevenció m'agraden, unes estaran més encertades que d'altres, però son campanyes per minimitzar riscos i estan pensades (se suposa) per a que la gent actuï d'una determinada manera.

Com el missatge l'he anat veient i sentint repetidament durant el mes d'agost al final el cap ha començat a fer de les seves i he anat agafant interpretacions i tenint records dels típics serveis, que avisats pels bons samaritans, ens han fet dir més d'un reneg.

Sempre que veiem un foc o incendi trucarem al 112?
  • Primer haurem de mirar si realment és un foc o un incendi. Tothom te clar quina és la diferencia entre un foc i un incendi?
  • Si és un incendi veure que no hi hagi gent treballant-hi per extingir-lo... o per encendre'l (ja se sap els GRAF a vegades fan coses d'aquestes)
  • També cal tenir en compte la zona del país on ens trobem i l'època de l'any... vaja hi ha zones del país que els camps els utilitzem per treballar-los i sovint es cremen les restes vegetals. En època de poda i a inicis de la primavera és la típica sortida, anar a buscar fum que el típic "dominguero" ha vist des del cotxe allà a un camp llunyà. Evidentment la informació de referència és un punt quilomètric i dreta/esquerra. Doncs ara mira-t'ho des de l'autopista, vas allí situes la columna, vas a la seguent sortida, busques una carretera i després un camí... i al final dues hores després et trobes un pagès cremant branques de poda. Saps que? mecagon los mòbils del collons!!!
  • en canvi altres zones del país tenen grapats d'arbres i més arbres, abandonats com si fossin gossets desemparats. Després resulta que cal apagar com sigui un grapat d'incendis forestals, on fa quatre dies hi havia conreus, i ens posem les mans al cap perquè se'ns cremen els boscos!
  • Els dies de vent pot passar que la gent confongui un cel polsós amb un cel ple de fum. Home, hi ha una diferència clara, el fum fa pudor de fum i el cel brut no (be, al polígon de Tarragona no se què dir-te). Però també es fan aquestes sortides...
  • També n'hi ha perquè algú sent olor de fum! però no hi ha ni fum ni foc. La veritat és que molt i molt poques vegades hi he trobat un incendi. Potser a algú se li havia cremat alguna cosa (o el dinar) però d'aquí a que necessiti els bombers potser no.
  • La més bona em va passar ja fa un bon grapat d'anys a Montblanc! Ens van dir que hi havia foc a una muntanya propera al parc, que no podien veure el foc des d'on estaven però que hi havia una resplandor molt forta. Vam sortir preocupats perquè era a les muntanyes de Prades (a Control Central Tarragona també estaven expectants) però a la poca estona i a mesura que anàvem tenint millor perspectiva va sortir una lluna plena maca, maca, maca. Ostras quin fart de riure que ens vam fer.
  • Aquesta em va passar el segon any de forestalillo. Vam anar a veure les llàgrimes de Sant Llorenç i en tornar passant del coll de l'Illa vaig parar el cotxe espantat! Hi havia un foc brutal a prop de Tarragona. Jo, tot innocent, vaig confondre de nit, una de les xemeneies de seguretat d'una de les refineries amb un incendi. Els meus companys d'aventura encara riuen ara.
Potser algun dia les administracions cobraran les trucades i els serveis que realment siguin falses alarmes, més que res pels costos d'activació de mitjans.

Apa, quan us convingui truqueu al 112, que per això hi és.

    3 comentaris:

    Emergències Apícoles ha dit...

    Molt bon escrit. Precisament acabo de sortir per una columna de fum a una pineda d'una Urbanització del Vendrell i en arribar ens trobem amb una barbacoa en un jardi del costat. Barbacoa d'obra ben feta amb la seva xemeneia i el mataguspires.

    Joan Caubet ha dit...

    Molt bones Alfons, només vull dir que realment aquest any a estat un any de sortides a columnes de pols jejeje, les confusions i "els maleits telèfons mòbils", però crec jo que més val així, que no pas focs forestals a dojo.
    També penso, que les sortides a falses alarmes no crec jo que s'hagin de cobrar, només que es cobrés el preu de la trucada poder la gent miraria bé si realment es foc o no avanç d'agafar i trucar al 112.
    Salutacions.

    Pablo Castro ha dit...

    Yo creo firmemente que la falsa alarma es parte de nuestro trabajo, y hemos de convivir con ella.

    A mi padre se le quemó el tejado de su casa en asturias. Los bomberos tardaron casi 30 minutos en llegarle porque tienen el uso de enviar la policía local a confirmar los avisos de fuego antes de salir.

    Podemos tener algún vehículo ligero que simultáneamente haga comprobaciones, y seguramente los sistemas de cámaras irán dando segundas opiniones a los centros de control cada vez más. Pero la proporción de alarmas falsas seguirá siendo alta ahora y dentro de 20 años.

    También si la población recibiera feedback de los avisos que genera se irían educando y perfeccionando.

    Pero si llamas al 112 nadie te llama luego para decirte "oye, que has sido útil" o "no, aquello era polvo porque hay una fábrica cercana". Desde nuestra posición es fácil despreciar despreciar los falsos avisos porque lo vemos desde un sitio privilegiado en información.