divendres, 17 de juny del 2011

PREVENCIÓ PEDAGÒGICA, la gran oblidada

Recordo de petit que anava amb la meva mare a comprar al mercat de Reus, davant hi havia el parc de bombers. Sempre li fotia la tabarra, fins que un dia m'hi va portar. Un home assegut en una cadira ens va dir que passéssim i miréssim els camions. Ja amb 6 ò 7 anys ho vaig trobar fred. Però em vaig mirar els camions amb força il·lusió. Pocs anys després els vaig veure passar cap a un foc i junt amb els pares els vaig seguir, apagaven un foc en un magatzem a la zona del carrer Batan. No sé, hi havia varis camions i molt i molt foc.
Ara que porto 20 anys rondant pels parcs, veient nens i no tant nens venir a veure els camions de bombers, intento donar una imatge una mica més humana dels bombers i si puc els hi faig 4 cèntims del material i la nostra feina.

Una de les feines que sovint ens trobem als parcs és la de fer de "professors per un dia" als escolars que ens visiten. Cada parc té els seus trucs. Alguns han recopilat algun vídeo del Micky o el Donald fent de bombers, altres tenen un vídeo de Bombers de Barcelona (parla del 080) i s'acaba fent una visita per la cotxera veient els camions, el material i algunes vegades pujant als vehicles i tocant la sirena. Però és una llàstima perquè en realitat no hi ha cap mena de guió fet per algú amb dots pedagògiques i que resumeixi tant que fan els bombers com que s'ha de fer en cas d'incendi.

Avui (parlo del 8 de juny d'aquest any) m'ha vingut a visitar al parc de bombers la classe de P4 on va el meu fill petit. Fa dies que he anat buscant informació per nanos d'aquesta edat. He trobat contes (amb força lletra) i no em servien, he trobat tríptics del llop de les revetlles amb precaució (tenen uns 10 anys), informació de Protecció Civil de Lleida també d'uns 10 anys. Però la informació actualitzada d'ara sols està a la web de la Generalitat. Hi ha algun tríptic i pòster amb imatges molt modernes, però que al meu entendre son poc vistoses, amb colors molt apastelats, sobre inundacions, nevades, ... Finalment vaig agafar tot el que tenia del llop de les revetlles.


 Per altra banda, fa uns mesos que a la Regió de Lleida hi ha una persona (amb dots pedagògiques) dedicada a trobar, organitzar i intentar fer tant un guió com el suport multimèdia de les coses a "presentar" als visitants que tenim a bombers. La vaig trucar i em va dir que estava preparant uns power point per franges d'edat i que intentaria acabar-lo per l'ocasió. Així va ser, fins i tot va venir a veure com l'ensenyava als nens i així poder afegir cosetes o canviar-ne d'altres per a millorar.
ppt que s'ha elaborat a la Regió de Lleida
Finalment en dues hores, en que he estat amb el meu fill, els seus 20 companys i les seves dues mestres, he fer un recorregut per la cotxera veient els camions, veient les estances principals del parc i posteriorment veient i escoltant les meves explicacions i power point a l'aula del parc. Posteriorment el passeig en camió, veure l'helicòpter de comandament i tirar aigua amb la llança/mànega amb el casc i el jaquetó. Ha estat un matí molt intens. He acabat esgotat i amb l'alegria de haver contribuït a la mantenir la il·lusió dels petits.

Al document del CEEC sobre bombers ja parla de tenir un àrea específica de divulgació per a donar xerrades i petits cursos d’autoprotecció a escoles i públic en general... doncs a Lleida això ja ha començat.

Falta obtenir els recursos econòmics... s'hauria de tenir un petit nombre de vestits de bomber amb talles petites per a vestir als nens i amb el casc corresponent. Caldria editar material en paper, pòsters, ... vaig recuperar un pòster del llop que pel darrera és un joc de la oca! aquests tipus de coses ja no les pots trobar sinó és al racó d'alguna taquilla personal mal endreçada.
Al Segle XXI no podem posar els vestits de bombers bruts i afumats als escolars que ens visiten als parcs.

Falta tenir un pla de visites de les escoles als parcs, per edats, per temàtiques (estiu, hivern, revetlles...) i un altre de xerrades a les escoles però això, que sembla molt bonic i que tots o gairebé tots hi estem d'acord, no existeix!.

Al parc de Lleida sols disposem del vídeo de Bombers de Barcelona i la bona voluntat dels companys que en hores d'MD organitzen els dies i els grups d'escolars que ens visiten cada setmana. Fan, amb molt bona voluntat, una visita en 4 àrees on es fa una explicació de bombers i es passa el vídeo a l'aula, es fa un passeig amb el camió pel recinte del parc, se'ls ensenya el material que hi ha al camió i finalment tiren aigua amb la mànega cap a una diana. I si dóna temps, es fan una foto en un plafó on treuen el cap.

Ara toca que més gent de la Casa es posi les piles. La Prevenció és ensenyar la nostra feina als nens i també és que en situacions crítiques tinguin nocions de què han de fer o que han d'evitar. Al Segle XXI hem de tenir sense cap mena de dubte un Àrea de Prevenció Pedagògica.

2 comentaris:

joan roma salvó ha dit...

Hola Alfons,

He llegit atentament la blocada de la prevenció pedagògica. Molt interessant! El ppt que heu elaborat a Lleida pot ajudat molt a donar contingut pedagògic-preventiu en les visites d'escolars.
Al nostre parc les visites (i les xerrades a l'escola) procurem que hi intervinguin els bombers juvenils ja que acostumen a connectar millor amb els escolars i a més han compartit escola amb ells (un poble petit amb una sola escola hi ajuda molt).

Enhorabona pel teu blog, segueix endavant !!
Joan

Pablo Castro ha dit...

Eso del paseo en camión a los escolares creo que está prohibidisísimo en la Norte y en la Sur.

Te doy toda la razón en lo de los trajes y el casco sucio que les ponemos a los niños y en la importancia de no perder el contacto social como pone el documento del CEEC.

Nosotros también ponemos el vídeo de Barcelona en nuestras visitas. Rafa Martínez nos pasó material de bomberos de Madrid bastante currado. Lo intentaré colgar en breve en bbCat.

También te dejo este enlace reciente de la APTB:
http://www.bomberscat.com/showthread.php?t=155