dilluns, 9 de setembre del 2024

Bombers el pollastre sense cap

Seguim una setmana més sense rumb. La Consellera d'Interior i Seguretat segueix sense ser la "nostra" consellera de referència. Ni una paraula ni una foto, ni una imatge, res de res. De moment els Bombers no tenim pilot. Mantenim al Director, que segueix esperant la seva merescuda jubilació. Ep, no és que el vulgui jubilar, però ja li toca. Simplement perquè sempre que he parlat amb ell m'ha dit que esperava el canvi de govern per fer el "canvi d'activitat". Però ara com ara, res. Ni consellera ni jubilació del Director.

Seguim a expenses del Pla 25 i els seus múltiples annexos. Segueix sent aquell full de ruta que no canvia ni una coma, el que passa és que de tant en tant se li colen algunes coses i les indefinides segueixen tant indefinides com el primer dia. Per tant, de tant en tant van apareixent sorpreses als diferents documents que actualitzen la doctrina bomberil. Que si no tenim barques, que si ara sé que n'hi ha (sempre més petites que les dels mossos). Que si rehabilitarem l'EAMI (una bassa i equip de bombeig portàtils, aptes per viatjar en helicòpter, però sense solta ni volta desapareix del mapa. M0 que encara ningú té clar com han de funcionar. I això que els procediments de referència ho expliquen força bé. Però que cada Regió ho aplica al seu "p.to" criteri. Les M1 el mateix. Ara hi ha risc perquè a una comarca hi ha de ploure molt, però com hem de repartir les Hores entre tots els parc, mobilitzo un parc d'una altra comarca. I així tot l'estiu. A la REL hem tingut risc d'incendi tot l'estiu. El Segrià era un polvorí. I quins parcs multiplicaven les dotacions a base de M1? L'estadística és la que és. Mireu-la. Ni M0 ni M1 han funcionat com tocava.

Aquest estiu al parc de Lleida hem descobert que hi havia prevista una obra per condicionar un espai per als vestits d'intervenció. A l'estiu a la cotxera hi fa una calor insuportable, a l'hivern sovint està sota zero. Tampoc podem deixar-los a l'interior del parc perquè fan pudor, arrosseguen brutícia i no són el millor exemple de netedat i higiene. Tenim un parc reformat el 2009 que no va ser el millor dels exemples en com preparar un parc de bombers per al futur. Es van inventar un gimnàs a dos nivells, perdent un espai increïble, que ara es vol recuperar. Potser tindrem gimnàs en una única planta, i aprofitar la de sota per als equips... ja veurem. Fins ara tots els projectes, idees, i raonament s'havien fet fora de l'entorn dels bombers que l'hem d'utilitzar. La sorpresa ha estat que ara ha sortit a la llum aquest projecte. No sé si amagat de ningú, però si portat amb discreció. Curiós. La reforma de Lleida no va ser prou vàlida. El parc "model" que havia de ser el disseny de Mollerussa" tampoc ha acabat funcionant. El de Reus, pendent encara de la gran reforma, ja va fer un primer intent de millorar l'entorn dels vestits d'intervenció. Però tampoc és el que ha de ser. No deixa de ser un espai obert en mig (o a dalt) de la cotxera. Seguirem fent invents... Després faran Tarragona, faran Reus, Manresa i tots els que vinguin. Però segur que tots tenen maneres diferents d'ubicar els vestits "bruts" que haurien de ser nets.

Per cert, se suposa que abans que acabi l'any ens hauria de començar a arribar als parcs material per a netejar coses. I coses vol dir camions, armaris de camions, mànegues, caputxes de rescat, eines i estris, la tapisseria i els taulell d'instruments dels camions, i un llarg etcètera. També podrem netejar el casc de millor manera que fins ara. Vaja, jo gasto un de paper que fa patir. Als parcs no hi ha un trist drap i si hi ha esponges a la cuina és perquè des d'oficines ens obren una petita compra de material fungible.

De moment comencen a arribar en compta gotes camions nous diferents als BRP Scania. A Lleida, des de fa poques setmanes tenim un Furgó de salvament. Ja hem comprovat que l'ergonomia se l'han oblidat. Altra cop equips que pesen molt tornen a estar en llocs alts i de difícil accés. L'autoescala nova (va arribar a inicis d'any) ens ha donat una mica més de joc a l'hora de treballar. Però segueix oblidant l'espai per als equips dels bombers. A totes les sortides hi hem de posar bosses d'EPI, cascs i botes al seient del mig de la cabina. 

Doncs això, setembre i una setmana més sense rumb ni sentit en les grans solucions que han de millorar el dia a dia del Cos de Bombers.