|
Porrera 1994 |
Aquest cap de setmana ja hem tingut el primer dels temporals que tindrem les properes setmanes, fins que arribi el fred definitivament. A priori era d'esperar, el mar, després d'un estiu tant calorós encara es manté força calent, i això amb l'entrada dels primers freds a terra provoca aquestes tempestes. Fins aquí res de nou. Simplement que com l'aigua està molt calenta la possibilitat de grans tamborinades és més alta (per no dir segura). Si mirem enrere podem veure com a l'octubre de 2019 es temporal es va emportant una part de l'Albi, l'Espluga i Montblanc. O les inundacions de Girona el gener de 2020. O si mirem més enrere hi ha les inundacions a l'octubre de 1994 de tota la zona prelitoral del Baix Camp i Priorat (La Mussara, etc).
Són serveis i situacions cícliques, que estadísticament van a més. I van a més perquè com diuen gairebé cada dia a les notícies, els estius son cada cop més calorosos. Cada any hi ha més dies de temperatures superiors als 30º i també als 40º.
|
Mataró 16/9/22 |
I són serveis que són periòdics. Recordem el salvament "in extremis" de fa una setmana al Maresme, cal ser previsor i no esperar a que comenci a ploure per a recordar de treure vehicles de les rieres, netejar el clavegueram (feina dels ajuntaments i les associacions de les urbanitzacions privades), recordar a tenir la rampa del garatge en condicions de neteja (buidar la reixa del desaigua) i no acumular-hi fulles ni papers (cosa que ens hi trobem tot sovint). Recordeu també que les tovalloletes són el primer que aflora (i flota) en cas que la claveguera no pugui engolir i que quan acabi de ploure ens trobarem el carrer pler de tovalloletes (que vés tu a saber on han estat abans).
Llavors és quan comença a ploure, i ja us he dit que aquest any plourà i de valent (mireu Tarragona aquest últim cap de setmana) i venen les teles i ràdios i buscant la "notícia", que pel que sembla no és la pluja ni les afectacions, ells treuen la cunya a mig reportatge que els veïns estan enfadats amb els bombers perquè fa més de 45 minuts que els esperen i encara no hi han anat. --> Només un detall: Bombers(1/2) #bomberscat hem atès 280 avisos relacionats amb l'aiguat d'aquesta matinada en tot Catalunya. Majoritàriament, arbres i branques caigudes i petites inundacions de baixos i aparcaments. També hem revisat filtracions d'aigua en interiors i hem netejat calçades d'aigua i fang.
A partir d'aquí només se m'acudeixen dues coses. Tirar la cavalleria al periodista que ha dit això en directe per "la nostra tele3" o explicar una mica com funcionen aquestes coses.
Evidentment si tinguéssim 30.000 bombers potser podríem arribar a tot. També necessitaríem 10.000 camions (camions, vehicles de rescat, barques, flotadors i aneguets de goma). Però com ja podeu intuir això és impossible. Que faríem la resta d'any? Per tant totes aquestes situacions excepcionals es gestionen amb l'aglutinament de recursos disponibles. I de la mateixa manera que al 2019 vaig anar a Montblanc i al 2020 a Girona, aquest cap de setmana hem pogut trobar per Tarragona i Vilaseca bombers vinguts de mig Catalunya.
Una altra cosa són les prioritats. No podem donar servei a 280 avisos alhora. Cal donar prioritats. Igual que a Urgències d'un hospital es prioritzen aquells malalts més crítics, dels traumàtics o dels que "només" tenen febre. O en un gran accident (tren, bus, avió...) es prioritza l'atenció a les víctimes segons criteris tècnics. En els serveis de bombers també es prioritzen segons hi ha persones afectades, possibles víctimes o altres circumstàncies que et permetin donar els recursos adients a cada tipus de servei. Ah, sense descuidar que mentre plou, i a algú se li està inundant el garatge, a algú altre se li pot estar cremant la casa o simplement cal deixar un retén per si hi ha un incendi (i cal moure el vehicle escala o el furgó de risc químic -que a Tarragona teniu el Polígon a tocar-).
No em serveix una crònica on simplement per dir que plou molt i que hi ha hagut molta afectació a la població, els Bombers arriben tard a una desembocadura d'una riera, plena de cases que (evidentment s'inunden cada cop que plou) i que en canvi no esmentin la gran quantitat de serveis i de mitjans que poden estar utilitzant en un altre punt de la ciutat per altres afectacions de la pluja, que possiblement siguin més prioritàries. De fet, què hi fem a la desembocadura d'una riera si el problema el tenim aigües amunt? Fins que no pari de ploure o deixi de baixar aigua no ens podrem plantejar com buidar aigua de carrers i zones baixes. Si entra més aigua de la que pots treure (qui pot aturar un riu o riera?) no s'hi dediquen recursos, perquè sempre hi ha altres llocs on posar-los i on realment siguin eficients.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada