Doncs sembla que el 2021 comença fort. A més dels serveis sobre habitatges amb instal·lacions elèctriques deficients, hi hem de sumar les que tenen sobrecàrrega (molts aparells connectats alhora sobre un endoll o línia interna). També les llars de foc traïdores amb la xemeneia passant pel sostre o les jàsseres de fusta, que poc a poc es van deshidratant fins que comença a fer brasa i/o foc. La nevada del cap de setmana després de Reis (i aplaudida pels nens i nenes) va causar incendis, teulades ensorrades, atrapament de vehicles a la neu i dificultats vàries. Impossibilitat sovint accedir a llocs clau com son dispensaris mèdics, aparcaments i habitatges amb malalts tant de l'interior com dels afores d'algunes poblacions.
Poc a poc tot ha tornat a la normalitat. Sembla que en un primer moment les previsions, que concentraven els avisos principalment a les zones del sud de Catalunya no van donar prou rellevància a la possibilitat de neu a la resta del país. Així que segurament ni la ciutadania ni tampoc els cossos de seguretat havíem estat prou al cas de ser previsors.
D'aquesta manera és com només es pot entendre que a una gran majoria ens llevéssim pel matí sorpresos per la dimensió de la nevada. Això o que entre Protecció Civil i Bombers hi manca alguna mena de diàleg. De teories i de possibles exemples en podem trobar a grapats. Un sistema de Protecció Civil que no té en compte els perills dels habitatges, que no avisa (ni activa les sirenes) quan hi ha explosions, fuites o altres accidents industrials al Polígon Petroquímic de Tarragona, que rarament planifica alternatives ni té en consideració l'afectació als Cossos d'Emergència (entre ells el Bombers) els diferents talls viaris, rutes d'evacuació o la simple creació d'unitats paral·leles d'extinció (quants cops hem vists persones de protecció civil amb casc i jaqueta per apagar incendis), camionetes amb aigua o pseudo-ambulàncies per a fer preventius...
Perquè si no fos per això, se'm fa difícil, i parlo per la RELL, entendre el que no s'hagués fet una major mobilització de recursos als parcs de professionals. Pel que sembla ja hi havia activació als de voluntaris. Perfecte. Però i la resta? Si hem de tenir neu a tots els parcs, necessitaríem més temps per arribar als serveis, personal per a fer rutes de camins, rutes d'accés als centres neuràlgics de cada població, donar millor cobertura a la resta de serveis com son ambulàncies o els serveis bàsics de llum i telefonia...
I el fet que en aquests dies on tothom està a casa les calefaccions provoquen un augment significatiu d'incendis d'habitatge. I no és cap invent. Porto molts anys explicant en aquest bloc, que entre octubre i desembre arriben els incendis de xemeneia. I com no, pràcticament cada guàrdia ens en trobem un. Només cal mirar el Tuiter de Bombers. A més, també han augmentat alguns accidents per sortida de via (per la tonteria d'anar a veure la neu) o de gent que anant o venint de treballar els patina el vehicle en algun revolt congelat.
Segurament hem d'afinar molt més el nostre ull clínic per a les previsions de personal i recursos. Evidentment no hi ha com esperar a que hi hagi la necessitat per a activar recursos. Però si a l'estiu som capaços de tenir un grapat de bombers, camions i helicòpters esperant que es posi foc en algun bosc, perquè no podem fer una "micro-campanya d'hivern"? Per a tenir recursos per als incendis de teulat a la muntanya, xemeneies al Pla de Lleida, i material específic per a caminar per la neu i el fred. Sabeu que s'han fet crides des d'alguns parcs per a tenir raquetes de neu?, Sabíeu que no tenim polaines per protegir-nos de la neu? Ni pals per caminar-hi? Sabeu que no tenim jaquetes d'hivern? Tan sols disposem d'un folre d'hivern, que a cada remesa és més prim i sorprenentment més curt. Però que a sobre ens hi hem de posar una jaqueta impermeable sense protecció tèrmica.
Ara, l'última moda és l'anomenat GROS. Carpes, taules, ordinadors i tot de material i infraestructura per a donar suport al bomber durant el servei. Maquinària, material i altres recursos específics. Que van molt i molt bé. Però que si no hi ha bombers on donar servei, tampoc ens serviran de gaire cosa. És curiós com a cada servei on necessites personal, acabes treballant amb bombers professionals i voluntaris vinguts de l'altra punta de la regió. Això només ens demostra, que tot i els bombers que ens van arribant, encara en manquen molts i molts més.
La solució és posar gent als parcs, re-definir el model de cobertura, seguim tenint parcs que es veuen a simple vista entre ells i comarques que ni tant sols tenen un parc de professionals. (Model REG vs Model RELL). Però ambdós models son dos extrems. I després hi ha Terres de l'Ebre i també la Centre. Mini parcs, amb pocs serveis, amb pocs vehicles i que no compten per a gairebé ningú. Després és quan hi ha la gran nevada als Ports i els bombers de "costa" de Tortosa han de pujar al Caro sense roba per al fred, altres tenen una recerca a peu del Cadí sense ser personal suficient o una ruta per camins nevats a moltes de les serralades pre-litorals del sud.
Per molt que ens pensem que ja estem sortint del clot, aquest és molt profund. I ni estem tant bé, ni som tant bons, ni som tant perfectes. Ens queda molta feina per a fer. Però cal analitzar tot allò al que no arribem, al que no disposem de prou recursos o no hi anem prou equipats. Aquesta primera nevada de 2021 ens ha de servir per aprendre i re-dirigir plans de futur. Un projecte té un objectiu, però també cal anar-lo replantejant a mesura que es va implantant. No tot el que es va pensar des d'un despatx (i penso en el Pla 20-25) acabarà funcionant quan el posis al carrer. Bombers no som l'excepció. I per això cal tenir la ment oberta, als canvis i modificacions. I de ben segur que moltes coses que ja estan pensades, amb petits ajusts acabaran funcionant molt millor. Ser tancat i hermètic s'acabarà girant en contra de la pròpia organització.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada