dilluns, 4 de gener del 2021

El mal auguri bomberil del 2021

Doncs ja tenim un any més al cabàs! I no ha estat un any qualsevol. Ha estat l'any en que se'ns han trencat tots els esquemes, a tothom. Comencem l'any 2021 sense grans celebracions multitudinàries. Bé, la rave de Llinars ha estat una de les poques excepcions, i a més ha posat de manifest que (ja sabeu que no acostumo a parlar massa bé dels Mossos) ells tampoc improvisen. I és que les coses ben fetes, tal i com us he explicat les últimes setmanes, cal fer-les sota tota mena de coneixements. Així que (segurament podien haver-ho fet abans) van preferir esperar, planificar i un cop tenir tots els efectius, actuar. Igual com fem els Bombers a la gran majoria de serveis. Els de COVID també. Recordo quan em desesperava a començaments de març perquè no entenia com no estàvem preparats per a fer algunes actuacions a residències o simplement anàvem mancats de mascaretes i altres elements de protecció.

I és per això que el 2020 ha estat un any excepcional!. Un any en que hem après i molt. Hem après a planificar i a preveure abans de donar el pas definitiu. I quan l'hem fet ha estat el pas bo i correcte que calia fer. I així és com quan vàrem fer actuacions a les residències des de molts àmbits es va reconèixer la bona feina feta. Perquè simplement no hi havia improvisació.

El 2020 també ha servit per a adonar-nos que la nostra Direcció General, els que són polítics i els que no ho són, treballen, i treballen molt. Finalment ja tenim algunes promocions de bombers en marxa, just han acabat les pràctiques els primers 250 aspirants. Les promocions de caporal, sergent i oficial ja han acabat també els seus cursos. I la promo de sots-inspectors ens aportarà gairebé una vintena de nous tècnics (si passen el curs que començaran després de la revisió mèdica). Ja han arribat 2 dels 92 camions BRP. I un bon grapat de vehicles lleugers i 4x4 que bona falta ens feien. Poc a poc deixem d'anar coixos.

Però això, que es va posar a les negociacions del acords laborals de 2019, no és res que sigui un mèrit de sindicats (de cap), perquè era una necessitat política i de govern. O és que algú es pensa que avui estaríem sense promocions de bombers ni vehicles perquè no hi havia acord amb els sindicats? Simplement algú ho va posar als acords, i quan la DG en fa recompte, doncs evidentment està complint bona part d'aquests. Noves promocions i vehicles. Però això ja estava al calaix de la nova cúpula de Bombers. Igual que hi és com volen definir la jornada de treball dels bombers. I aquí és on arribem al Pla de Carrera.

Perquè ja ningú recorda que a la primera proposta de la casa hi havia algunes jornades de 6-8h per a tots els bombers? I això és el que recupera el Pla de Carrera. Un Pla que de Pla en té molt. Està molt i molt ben pensat. No deixa res a la improvisació però que de Carrera no en té res. No ho és perquè no és cap premi als coneixements ni a l'antiguitat ni a la trajectòria de ningú. És només un caramel per a tots aquells àvids de diners (emulant la MD -major dedicació-) en que si vens als parcs a fer tot allò que de normal no fem a les guàrdies, cobraràs alguna engruna més. I és senzill de pensar que seran engrunes. Perquè han de pagar més si són les mateixes hores que ja estem fent de normal? En tot cas, un petit incentiu per venir 10 vegades més al parcs. No, no serà cap xollo, reconeixement, ni mèrit. Serà el cobrar una mica més pel fet de venir més sovint al parc, i fer les mateixes hores.

Aquesta és la manera com la casa pensa realitzar tot allò que ara mateix no té forma humana d'arribar. Perquè no pot tenir als camions de forma continuada fora dels parcs, perquè arribarien als serveis cansats i a més hauria de proporcionar dinar al personal, que d'altra manera no tindria temps de fer-se'l. Estem parlant de cremes, revisions d'equipaments públics, simulacres, pràctiques conjuntes entre parcs, revisions de grans infraestructures (hospitals, teatres, túnels, etc.) que hauria de fer però que en la situació actual si costa molts diners. Deixar un parc sense dotació implica córrer un risc o haver-lo de cobrir amb personal cobrant hores. Per tant, no es fa o es busca la manera que aquells que es venen per 4 duros ho facin amb el caramel d'un Pla de Carrera, que sense cap mena de raó meritòria, dotaria a la casa de personal per a fer de grup itinerant, fent de coixí per a qualsevol mena d'activitat que se'ls ocorri.

Això és el que hem après durant el 2020. Quins són els plans de la casa. Plans que té molt clars des del primer dia. Plans que vol aplicar sense incorporar propostes que des del col·lectiu se'ls aporta tot sovint. Jo em pensava que les negociacions eren una oportunitat per a que ambdues parts obtinguéssim beneficis, però aquí l'únic que hi guanya és la casa. Els bombers hi perdem. Hi perdem temps, hi perdem diners i hi 
perdem la nostra dignitat. La dignitat és la que fins ara ens ha permès aportar idees i buscar solucions a tota la manca d'empatia i recursos que la DG ens havia privat i gairebé es carrega el Cos de Bombers. La voluntat de fer coses dels pobrebombers va salvar el Cos de Bombers. Aquesta nova DG potser té recursos, però d'empatia no hi entén.