dilluns, 30 de març del 2020

confinaments i neteges

Aquests dies en que tots anem una mica perduts, jo també, estem cercant, indagant i també buscant els tres peus al gat, per tal de trobar mascaretes FFP22, mascaretes quirúrgiques, disposar equips de protecció química/biològica suficients, aprendre a fer desinfectants amb lleixiu (la proporció no és una cosa tant fàcil per la majoria de persones), les botes, les botes de recanvi...

I a més hem d'afegir que els parcs de bombers viuen una revolució en quant a neteja. Tot allò que alguns sindicats reclamen respecte a la descontaminació dels espais en tornar d'un incendi, aquests dies s'ha vist superat per la neteja a extrems (necessaris) de tot el material i fins i tot, a Lleida, mai haviem tingut les cabines dels camions tant netes com ara. Evidentment tot això tindrà un cost, que és el de fer-se malbé abans, encara que la previsió per canviar els vehicles era que a 3-5 anys vista s'haurien canviat el 95% de la flota.
Tenim parcs de bombers que fan olor a net. Més net que quan es varen estrenar. Tenim les habitacions que en 4 dies els posarem ambientador a flors, que no els taparà la pudor de tancat ni de peus que alguns cutxitrils feien fins fa només una setmana. Sembla com si les persones de neteja (que cobren 2 rals) no haguessin fet la seva feina des que al 2009 els van rebaixar el sou i les hores de treball als parcs de bombers. Però la veritat és que aquesta situació de neteja diària dels parcs de bombers, per part de tots els bombers del torn, han fet que apartéssim mobles, aixequéssim llums, buscat racons a les habitacions, estanteries que mai s'havien netejat i també alguna que altra dutxa ha vist el lleixiu després de molt i molt de temps.

No estem en situació de poder oferir operacions a cor obert dins un parc de bombers, però ara SI que dona goig estar de guàrdia als parcs NETS de bombers. I la veritat és que és una situació inversemblant. Esperem que això ens ajudi a aprendre que la neteja és responsabilitat de tots els que hi treballem, i també del personal que ve. Cal que tinguin un sou adient, cal que les empreses que donen el servei facin allò per les que han estat contractades i cal que els responsables de parc i de regió facin el seguiment (que no fan) de totes aquestes tasques de neteja important que cal fer als parcs de bombers.
Però per altra banda, aquesta neteja també ens ve derivada per la manca de recursos en protecció que tenim a tots els parcs. Per la nostra preocupació en estar segurs, no agafar cap malaltia i menys aquest maleit COVID-19 que ens està deixant sense la memòria dels nostre avis i pares de més edat. És per això que no només hem de ser responsables del POC material de protecció que la casa ens pot donar, sinó també de tot allò que som capaços d'aconseguir, com són mascaretes casolanes que alguns veïns dels parcs ens han fet arribar, alguna empresa amb molt bona voluntat i també d'aquells companys que tenen contactes amb gent i associacions que fabriquen des de la solidaritat pantalles i altres EPIs per a poder protegir als sanitaris i tot aquell personal del sistema d'emergències que els ha d'acabar protegint.

I és per això que la casa, ja sigui la Direcció General i les mateixes Regions d'Emergència de Bombers haurien de permetre, i fins i tot oferir la "nostra" logística per a poder fer la recollida d'aquests EPIs casolans per portar-los als centres hospitalaris i residències de gent gran on son absolutament necessaris. És una llàstima i també un error no col·laborar en aquesta tasca en la que tots hi sortim beneficiats.
Finalment, us vull donar l'esperança de que tot això acabarà passant, haurem après moltes coses, des dels bombers a ser molt més curosos del nostre centre de treball, als nostres tècnics, ja que molts si s'han posat les piles i estan donant la talla buscant com aconseguir material homologat mentre d'altres busquen solucions a totes aquestes noves tasques operatives que fins ara no havíem hagut de regular perquè o no existien o simplement estaven pensades per actuacions molt localitzades i concretes. Aquesta Pandèmia servirà per posar en marxa molts projectes, esperem tots que en 1 any segueixin, i en 5 i així tenir una dinàmica de treball favorable per a ser aquell gran cos de bombers que tots volem.
PD. Una abraçada a tots els membres del parc de bombers de Manresa que aquests dies estan patint les conseqüències del COVID-19. I també a tots els companys i companyes confinats o afectats de la resta de parcs, regions i oficines.

#QUEDATACASA