dilluns, 23 de març del 2020

La Crisi del Coronavirus que ens afecta a tots

Com haureu vist, aquests últims dies he anat revisant posts anteriors on parlo de protecció a agents externs ja al 2017. El post "apocal·lipsi zombi" és totalment vàlid a dia d'avui. El que ni sabíem, ni sabem avui és si realment estem preparats logísticament per a aquesta afectació a "lo grande". Perquè de la manera en que jo us ho plantejava al 2017, un atac localitzat, si que estem preparats però una pandèmia com aquesta, global, sembla que ha posat a prova tot el sistema i no donem la talla.

I potser el fet de no donar la talla farà canviar la manera com plantegem els magatzems logístics dels serveis d'emergència, de protecció civil, dels ajuntaments i administracions, que son les que ens han de garantir per una part la protecció (a banda del confinament) i també que els serveis actuants (els mèdics, els bombers, els policies, la gent d'intendència, els de logística, de transport, i molta més gent) tingui també la protecció, i TAMBÉ el recanvi de tot el material fungible que cal utilitzar.
Sabem que es necessiten vestits de protecció química, i els tenim. Sabem que necessitarem vestits de protecció biològica (i la majoria ho són) i per tant els tenim. Sabem que necessitem guants i mascaretes i ulleres, i ho tenim. Sabem que necessitem un grapat de coses, i com que de tant en tant algú ha fet alguna mini pràctica (Crec que mai s'ha fet una simulació a gran escala del Pla PENTA) doncs sabem els diferents protocols de vestir, de desvestir, de descontaminar, accions de control, etc. Però el Coronavirus ha destapat la gran problemàtica, que ja vaig apuntar al 2017. Què passa si ens hem de vestir i desvestir durant uns quants dies? Hi ha suficients vestits i equips de protecció?
Doncs no! Evidentment que hi són per les situacions normals. A Bombers hi ha alguns vestits de protecció química i biològica (fa alguns mesos no teniem els equips integrals, fins que es van reposar els vells), guants més o menys sempre n'hi ha hagut, igual que mascaretes tipus FFP2 (les que utilitzem als incendis forestals), tot i que les FFP3 sempre ens les han donat a compta gotes (per al fibrociment). Però ara ens trobem que no han arribat (per la situació mundial) les compres previstes de material de substitució que s'havien fet. Ni tampoc les que un cop començada la crisi s'han fet de forma addicional.

Per tant, NO estem preparats per una situació com aquesta. I perquè? Doncs segurament per dues raons. La primera és perquè segurament mai ningú havia pensat que una crisi biològica global arribaria a passar. No d'aquesta forma. Ja hi va haver la crisi de l'Antrax, en que els atacs eren a tots el món, però eren puntuals. Ara ens trobem que Tot el mon alhora té la necessitat de protegir-se. Necessitem 7,5 milions de mascaretes per a tots els catalans, i necessitem recanvis per a poder-les canviar cada x temps. Així que estem parlant d'un mínim de 50 milions de mascaretes. I no existeixen en tot el món. Doncs quantes en fan falta per a tota la població mundial? Inimaginable. I de la mateixa manera fan falta bates, ulleres, pantalles, davantals, guants i un grapat d'estris mèdics i quirúrgics que no estan fabricats hores d'ara.
L'altra variable és la crisi econòmica que hem viscut els últims 10 anys. Potser un estoc tant gran com el que us he dit no ha existit mai, ni existirà, però potser hi havia estoc de reposició per a alguns dies, setmanes... Recordo aquells temps en el que els serveis d'emergència podien fer grans compres de material, perquè en quantitat sortia econòmic, perquè hi havia recursos i perquè ningú tirava enrere la compra de material sanitari o de protecció per als actuants dels diferents cossos. Però en 10 anys ens hem quedat sense estoc. La manca de recursos per comprar material ha fet que s'anés gastant tot allò que hi havia acumulat i guardat als magatzems dels centres hospitalaris i dels cossos d'emergència. D'aquesta manera ens hem acostumat a tenir el material sense estocs, tenint estoc 0 de la majoria de magatzems, i depenent dels magatzems i proveïdors logístics, que també estan col·lapsat i sense material actualment.
Per tant, ara hem de superar aquesta crisi amb el poc material que tenim (1 mascareta per bomber i durant 3 mesos) i demanar als propers pressupostos (i següents) una partida d'acaparament de materials fungibles, per a una situació excepcional (que sembla ser que algun dia es repetirà) i que a la propera hi hem d'estar més preparats.

I recordeu: QUEDEU-VOS A CASA i només sortiu per comprar menjar i anar a la vostra guàrdia de bomber. Salut a tots.