Mai us heu preguntat com s'estalvia a l'administració pública? La veritat és que és una cosa ben curiosa... No heu entrat mai a un CAP on la temperatura és de 26 o 27 graus en ple hivern? Jo si, i a fora estàvem sota zero. Recordo que fa uns anys hi havia una directriu interna (no sé si va arribar a bombers) en que es demanava que l'aire condicionat no baixes de 25 graus. No sé si encara està vigent, però això als parcs de bombers (que poc a poc han anat posat aire) cadascú posa la temperatura que vol.
I clar, el consum elèctric gasta que gastaràs. I com vaig escriure ara deu fer un any, els llums no son d'allò més eficients que diguem. Molts parcs tenen florescents, que de tant en tant algú tanca, o no. I pots trobar-te il·luminacions obertes gairebé les 24h a menjadors, sales, etc... Evidentment va a parcs i torns, però qui tanca un florescent si deu minuts més tard algú el torna a engegar?
Aquesta primavera va arribar algun LED al parc de Lleida. Al passadís de la planta de baix (a la de dalt també) hi ha alguns llums oberts 24h (algú diu que per normativa), jo em pregunto, perquè no pot estar a les fosques i quan has de passar l'engegues i punt? El més curiós és a la planta de dalt, on hi ha habitacions, i si deixes la porta oberta, qualsevol descansa amb tant de llum. Doncs el que deia algun d'aquests de la planta baixa devia estar fos i l'han canviat a LED. Deu ser alguna empresa que ha guanyat algun concurs, canvia bombetes i algun interruptor i al cap d'uns mesos, apa, quan acaben el pressupost o arriba el final de la licitació cap a casa. I a esperar un nou concurs. I així esperem un grapat de mesos en que no hi ha empresa de manteniment. Algú diria i perquè no ho fem nosaltres mateixos? Però és que no es pot comprar absolutament res. L'única manera que quedi tot "controlat" i complint els pressupostos del departament és que hi hagi una licitació. Així que el resultat final és que ningú vetlla per a que l'empresa posi bombetes (o qualsevol altra cosa) tenint en compte criteris de rendiment i eficiència.
Però be, nosaltres tampoc som els més perfectes del món mundial. Us heu fixat en com rentem els vehicles del servei? I com rentem el nostre vehicle particular? La diferència és substancial. El cotxe el portem a un rentador (encara que sigui un cop al trimestre), on l'aigua surt a pressió, poc cabal i on el sabó ve dosificat. Per tant possiblement acabem rentant el cotxe amb menys de 15 litres d'aigua i uns pocs mililitres de detergent. En canvi els vehicles del servei, com els rentem?
En alguns parcs hi ha una mànega de 25mm amb un tub a la punta, i tira aigua que tiraràs. En algun encara s'hi posa una llança, a 25 o 50 litres per minut, o a d'altres simplement hi ha una mànega de jardí amb llança o sense. Els que gasten més aigua son els que no posen llança, amb sortida lliure, a tot el que raja la mànega. Però això està així a pràcticament la totalitat de parcs de bombers.
Recordo que quan hi va haver l'alerta per sequera estava "prohibit" rentar els camions, només es permetia després d'un gran incendi on el vehicle realment necessitava una bona neteja. Però això ja ha passat a la història. Hi ha parcs en que cada cop que arriba el vehicle d'un servei se li ha de passar una aigua. Altres es fa pel matí, al començar la guàrdia i altres en tornar d'un servei de vegetació i principalment un cop per setmana. Be, a Lleida ho fem quan estan bruts. Un cop per setmana es revisen i si no cal, t'ho estalvies. Però si vens d'un incendi forestal, o d'algun servei on realment s'hi ha acumulat pols es torna a deixar en condicions.
Entenc que els vehicles han d'estar nets, en condicions, però que hi hagi una mica de pols tampoc és cap crim. Crec que és més crim el fet que cada cop que els rentem gastem un grapat d'aigua sense control. Hi ha gent que mentre ensabona no tanca l'aixeta, altres que posen mig litre de sabó a la galleda... i així anem. Al final no hi ha un criteri de quins recursos s'han de dedicar a la neteja.
Sempre hi ha l'espavilat de torn que diu, que rentin els camions que així fan alguna cosa. Si home, per gastar aigua i malbaratar sabó. Bravo.
Al parc de Lleida des de fa uns anys i gràcies a la compra que va fer l'Agrupació de Bombers (nosaltres, amb els diners que recollim de les quotes i de la màquina de cafè i de llaunes) tenim una màquina de pressió per rentar els vehicles (també hi rentem alguna bicicleta) i fins i tot "la casa" va decidir deixar de pagar les "fitxes" del rentador dels vehicles dels comandament. (És que els jefes no podien rentar amb la mànega) i actualment els renten a la nostra màquina. Cal dir que la majoria de personal de "la granja" (l'edifici de Regió, que és plena d'animalets) paguen la seva quota i molts d'ells consumeixen a la màquina de cafè (que no tots). Així que la màquina és per l'ús de tots els que estem a les instal·lacions de Lleida.
Rentar-hi els camions costa una mica més, també perquè des de sempre hi ha hagut el costum de fer-ho davant la cotxera. Però amb el temps ja ho acabarem fent tots. Però el sabó seguirà sent un problema. Portem molts anys amb problemes de sabó. Les garrafes arriben en compta gotes, i tot i que hi ha gent que procura posar-lo en pots més petits sempre hi ha qui posa mitja ampolla.
I qui diu rentar vehicles, diu rentar mànegues, rentar motxilles, rentar estris... Be, tot això no és creïble si no hi ha foto. Aquí la teniu.
Pot ser qualsevol parc, qualsevol vehicle, qualsevol dia. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada