dilluns, 4 d’agost del 2014

Hauria de ser temps de canvis (3ª part)

Aquests primers dies d'agost podrem fer un petit resum per a dir que gràcies a que la climatologia ens ha estat favorable, i que sols hi ha hagut una entrada de sud, no excessivament prolongada, i seguida de pluges primer sectorials (amb llamps a la resta) i pluja general l'última setmana de juliol, es podria dir que des del punt de vista forestal hem salvat tant el juny com el juliol...
Això no vol dir que no s'hagi treballat... hi ha hagut incendis, focs petits i conats. Per les tempestes han produït molts inicis de foc produïts per llamp. Aquí hem pogut veure com alguns patrons de comportament de foc no s'han acabat d'ajustar a l'esperat i també com alguns llamps han caigut al fons de la vall enlloc de a les parts altes. Tenim els exemples de l'incendi de Tivissa, el del Perelló causat per una hèlice d'un molí de vent, l'episodi de llamps de mitjans de juliol. També incendis agrícoles a la Segarra i al Segrià durant els corresponents dies de sega. Tot això, amb més encert o menys ho hem salvat.
Foto del que podria ser la nova jaqueta forestal (en proves)
Per altra banda hi ha el tema pendent de la jaqueta EPI forestal. Jo he pogut sentir algunes crítiques al respecte. Algunes son de calaix, altres son de ruc. No podem criticar que ens "donin" un equip de protecció. És una eina per la nostra seguretat i així ens ho hem d'agafar. Per tant torno a dir, és de rucs posar-s'hi en contra. Però per altra banda hi ha l'operació de maquillatge de la casa en favor de dir que si que es compra material pel bombers. Aquesta jaqueta no substitueix la manca de pantalons, ni de camises ni de samarretes que tenim. Tampoc la manca de mànegues de recanvi, ni la ABSÈNCIA ABSOLUTA d'arena absorbent (que utilitzem als vessaments i accidents de transit). I ha coincidit amb la notícia (i màrqueting) de la compra de 4200 equips complerts (jaqueta i sobrepantaló amb arnés interior).
El Govern adquireix 4.225 equips de vestuari d'intervenció per al Cos de Bombers de la Generalitat - Sala de premsa. Generalitat de Catalunya
-http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=273557&idioma=0
Mapa de temps de resposta bomberil (en vermell les zones deficients).
Font: Pla Director de 2003
Ara bé, no tot a l'estiu ni en aquesta vida és el foc forestal. Seguim anant a incendis de vivenda, d'indústria i accidents. A més de fuites de gas, d'aigua, ascensors i multiserveis varis de les grans ciutats. I alhora cal cobrir tot aquell territori que els parcs de bombers voluntaris han deixat de cobrir. Potser hauria de ser hora que comptéssim el temps de resposta que donem als accidents. Els temps que triguem bombers, ambulàncies i policia no se'n parla a la carta de serveis.

En aquests sentit hi ha zones perfectament cobertes, com pot ser una bona part de la Regió de Girona (REG) i la del Camp de Tarragona (el Baix Camp disposa de 3 parcs de professionals), però a la Regió de Lleida estem a l'altre extrem. En aquest moment triguem 1 hora a anar fins la zona que va de Serós a Maials o pitjor encara, a la comarca de les Garrigues no hi ha cap parc de professionals!.
Aquests primers dies d'agost, més centrals de l'estiu, i en caps de setmana és normal que hi hagi poca disponibilitat de la gent dels parcs de voluntaris, i que si li sumem que a menys que sigui una urgència a la mateixa població possiblement acabin no autoactivant-se, doncs ens trobem que la casa disposa d'un grapat de camions (si a Lleida hi ha 26 parcs de voluntaris això correspon a una cinquantena de vehicles) parats.

Doncs be, què hi fem realitzant les guàrdies d'estiu al "nostre" parc?, que hi fan dues esquadres forestals a parcs com Lleida, Mollerussa i Balaguer?. Segurament podem donar millor servei si obrim parcs com Borges, Pons o Oliana que estan en eixos de comunicació importants i permetrien arribar als serveis amb menor temps i per tant donant millor qualitat operativa al ciutadà. No pot ser que perquè bolqui un tractor a una població rural d'una comarca X hagin de sortir els vehicles de bombers de la comarca contigua quan a 5 quilòmetres hi ha un camió de bombers aturat i sense ningú que hi hagi de pujar.
penseu en això, no en els vostres interessos
Ala, ja teniu tema per debatre. Els uns pensant que si els vull fer fora (perdoneu, però us esteu excloent vosaltres mateixos) i els altres per posar sobre la taula el tema de la mobilitat (que es pot entendre i agafar des de moltes maneres), però segurament és millor això que arribar als accidents una hora tard. Si jo tinc un accident i necessito ajuda vull que aquesta vingui ràpid. No em servirà l'excusa que els voluntaris no podien sortir i els professionals tenien una hora de camí. Tots aquests condicionaments els coneixem, i per això va sent hora que aquestos que cobren tant i manen tant (els de la cúria vull dir) prenguin les decisions que toca prendre, en favor del ciutadà.

6 comentaris:

xaviribera ha dit...

Només un petit comentari, t'oblides de l'Alta Ribagorça.
Amb un eix de comunicacions molt transitat, unes condicions climatològiques a l'hivern prou dures, amb una concentració turística important i amb uns ajuts molt llunyans.
No seria llògic un parc amb bombers que pogués estar recolçat per els efectius que ja hi son (BV)?

Anònim ha dit...

Abans criticaves als voluntaris, per arribar primer als serveis, i posar-se a treballar sense esperar a funcionaris, i ara que finalment no fem les guàrdies, a les quals també criticaves també ho veus malament, només mires els teus interessos, jo! prefereixo agafar fruita, a ser a casa esperant, que me s'activi, no se com ho veus tu ... però funcionaris com tu, sou els que ens traieu les ganes d'anar al parc

Anònim ha dit...

Jo estic esperant a veure si en temps de canvis 4a part parles d'aquesta vaga que dius de bombers que no hem pogut constatar i de perque alhora s'estan cobrint parcs per qualsevol sortideta, si mes no és quelcom contradictori dir que estas fent vaga i alhora fer hores! o no Alfons?
D'altra banda també podries parlar una miqueta de les denuncies que els sindicats que et representen van presentant contra el col.lectiu de BBVV i que si mes no han contribuit a crear la situació que ara denuncies, en canvi sembla que no fiquin tant interes en altres temes!

Anònim ha dit...

Als anònims voluntaris!!

Si us plau no us mireu tant el melic!!!
Tots em fet o fem coses que es poden millorar o criticar. Aquí no hi ha sants immaculats. Hem de treballar junts per tirar-ho tot endavant.
Però sigueu autocrítics també; es té la sensació que teniu la pell molt fina, que no heu trencat mai cap plat.
Nosaltres ens hem equivocat moltes vegades, però i vosaltres, no? tots tenim coses a millorar.Podeu anomenar mil coses dels professionals, sindicats, etc que no us semblen bé,que us han fet, que us han maltractat(en molts aspectes teniu raó, però no tots el professionals som tant dolents), però no dels privilegis que heu tingut(fer les campanyes de 6 mesos sense tenir la puntuació, campanyes d'hivern innacessibles per la gent del carrer, campanyes d'estiu fent de bv i forestal alhora sense respectar descansos,Etc, per dir-t'en alguns; I el mateix, ni molt menys pensem que tots els BBVV són dolents)
Seiem i parlem, i tot i no estar d'acord, escoltem-nos mutuament.
Som un cos mixt i hem de treballar junts. Tots hem de cedir. I sé que les coses no es veuen igual des de la regió nord que des de la regió de Lleida però s'ha de parlar i parlar.
És la meva humil opinió i per descomptat no he volgut ofendre a ningú.
A vegades un es regeix per la informació que li arriba, que pot no ser la correcte, per això és important parlar; i és per les dos bandes. Potser la informació no acaba d'arribar bé ni a vosaltres ni a nosaltres.
Apa salut
J.Romeu
Torn B Parc de Sant Celoni
Regió Metropolitana Nord

Anònim ha dit...

jo no veig més que una solució, i el temps em donarà la raó, privatitzar !! el cos de bombers, com passa en molts llocs, els voluntaris desapareixeran, per a això ja estan els ADF i Protecció civil, i als funcionaris se'ls baixaran els fums, perquè l'empresa privades no es casen amb ningú, crec que és el més sà i rendible, com passa amb les emergències mèdiques

Anònim ha dit...

Alguns ja som autocrítics i molt, però el que ens desespera realment és que qui ha provocat tota aquest merder dins el cos de bombers és la casa. Si tots els bombers ens posem d'acord amb un model mixt, i lluitem envers l'aprofitament que en fa la casa d'uns i altres, tot aniria molt millor. Així que el tema de debat no és el temps de resposta, (això és aprofitar l'ocasió de les situació actual) sinó l'aplicació d'un model mixt que permeti a tots treballar en les millors condicions possibles i amb la màxima eficàcia que es pugui aconseguir.