dilluns, 2 de setembre del 2013

Finiquitant la Campanya Forestal de 2013

Si mirem el mapa de risc d'incendi forestal dels últims dies, observem les temperatures matinals i les humitats del vespre, ens adonarem que aquest estiu està arribant a la seva fi.
Mapa de finals d'agost
I per tant, a més de dir adéu als forestalillos (amb els sopars de rigor a la casa d'algú, que és el que fem els darrers anys), retornarem a la normalitat de no disposar de l'helicòpter de comandament amb base a Lleida ni dels dos helicòpters d'extinció que hi ha a la Regió (si aquella per la que no hi transcorre la Via Catalana). Tampoc tindrem gent d'altres torns (en aquest cas els d'MD) fent reforç a la guàrdia. I molt probablement s'acabaran els partits de futbol (si més no al nostre torn) per la falta de quòrum. Així que potser que comencem a fer balanç de com ha anat aquest campanya.
Per una banda s'han cremat molt poquetes hectàrees. Una misèria. Sempre hi haurà qui dirà que és perquè els bombers som molt bons, que disposem de molts mitjans i que hem anat als incendis amb tot allò que disposàvem... vaja, mal favor li faríem a la societat si això no hagués estat així!!!

Però com sempre hauriem de valorar si realment hem aportat els mitjans suficients o n'hem aportat en excés pel que pugui ser i alhora al CECAT hi aparegui el polític de turno dient que hi ha un grapat de mitjans en un servei determinat. Perquè això ven, i ven molt.
Fa 3 anys que escric setmanalment en aquest bloc i ja he explicat moltes vegades que no hi crec en un incendi de 50ha amb 100 mitjans de bombers. Doncs aquest estiu ha coincidit que algun d'aquests pocs incendis jo estava de guàrdia. Sovint podies veure que a la poca estona del primer missatge oficial de bombers en que es parlava d'un incendi apareixia ja una nova informació parlant de 20 mitjans treballant. I evidentment, no hi ha com anar al GIS i comprovar que dels 20 mitjans, la gran majoria encara no han sortit ni del parc. Perquè una cosa és que t'activin i l'altre que el camió surti del parc. Certament no es demora mai una sortida, no fotem! però quan vas a foc forestal l'últim és la pressa. Has d'assegurar que portes suficients emissores, bateries de recanvi, aigua per beure, roba de recanvi, tot el material... però també està clar que 20 parcs no els pots activar alhora. Truques per emissora o per telèfon un darrera l'altra. O sigui, que pots trigar perfectament 15 minuts en activar-los tots i suma-li 5 minuts fins que han sortit. Això son 20 minuts (a grosso modo, tampoc ho he comprovat rellotge en ma, també podríem parlar de 10 + 3 minuts). I és clar, amb la notícia publicada per bombers, vas al GIS i comproves que al foc hi ha 6 vehicles, 3 o 4 que hi arriben en 15 minuts i la resta que ja estan més lluny o encara per sortir. I al cap del dia veus que han cremat 50ha i hi havia 100 mitjans de bombers. Propaganda.
Per altra banda tenim un altre tema... les mobilitzacions, les pintades als camions i el fet de no fer hores extres.

Anem a pams. A l'estiu els sindicats fan vacances o sigui que res de res. Ni un sol comunicat. Els dos últims correus que tinc d'un sindicat son un del 18 de juny per dir que la gent s'oferís per anar a donar servei a les inundacions de La Val d'Aran i un del 8 de juliol per explicar una reunió en la que els sindicats es van retirar. O sigui, de feina feta res. Tancat per vacances.

En quant a les pintades, com a mínim a la Regió de Lleida els camions de professionals estan majoritàriament pintats a tots els parcs. I quan actues en l'entorn urbà la gent mira el vehicle, somriu, alguns es fan fotos amb el camió de fons, altres directament fan fotos al camió... vaja, que aquesta mesura està molt i molt ben trobada. Evidentment sempre hi ha qui no l'entén o la troba com a una agressió al material... però com gairebé tot en aquesta vida té truc.

Finalment el tema de no fer hores extres... no sé a les altres regions, però pel que expliquen son poques les hores que es fan ja de forma habitual pel cinturó metropolità. De tota manera aquestes es generen quan hi ha serveis de mitja o llarga durada i cal completar les dotacions dels parcs. Així doncs aquest estiu s'han pogut veure parcs grans amb cap o un parell de bombers perquè la resta estaven a algun servei. En aquests casos el que hi hagués el suport d'algun vehicle de bombers voluntaris no ha afectat gaire i amb l'estructura actual de l'entorn metropolità doncs ja ha donat de si. O simplement a la REG s'ha tancat algun parc i els bombers s'han enviat a una altre, que estava a 10 minuts.
Però be, això a Lleida va una mica diferent. Si mirem els parcs de voluntaris habilitats per cobrir la campanya ens adonarem que "Lleida is different".
REC: 3 parcs
REG: 5 parcs + 1 (entenc que entre dos parcs es combinaven per fer-ne un)
REMN: 3 parcs
REMS: 6 parcs
RET: 4 parcs + 3 (entre 7 parcs completaven la dotació de 4)
RETE: 3 parcs
i finalment RELL 13!
Es clar, per això cada cop que el parc de Lleida tenia sortides múltiples (fet molt habitual) et trobaves que enviaven un camió de bombers voluntaris per cobrir la falta de bombers pels previsibles serveis de la ciutat. Al començament encara els deixaven a les afores... a la rotonda del jarliland, però també han vingut al parc (ep, benvinguts sempre ho han estat) per tant aquest estiu la Regió de Lleida ha tingut els 8 parcs de professionals i 13 de "bombers low cost" que son els parcs de bombers voluntaris que han cobrat hores per tenir tot l'estiu obert. (que la Gene encara no ha pagat les hores, ni sap quan les pagarà, però totes aquestes hores son remunerades, per molt "voluntaris" que siguin). Que ningú es pensi que els estic criticant, ells fan la seva guerra i molts estan fent el que poden per portar diners a casa. Qui ho pot criticar això? El que passa és que la seva lluita i la nostra, sovint, son incompatibles i una anul·la l'efectivitat de l'altra.
Per això caldria replantejar les mobilitzacions, com a mínim a nivell d'aquesta Regió. Però la Campanya ja està a les acaballes i el nombre de serveis diaris baixarà... vaja espero, perquè portem una ratxa de serveis de dos en dos. Avui mentre hi havia un servei n'han sortit dos més, per sort han acabat en res, però durant una bona estona teníem quatre camions amunt i avall.

A mitjans de setembre o ja a l'octubre (depèn quant vulguin allargar els contractes als "forestalillos"), els parcs seguiran amb la seva dinàmica habitual... la que fem la resta de l'any, però sense els "xavals", ni helicòpters a les regions, ni reforços de personal, ni els camions de la columna mòbil. I tornarem a tenir formació, simulacres, escoles, la revisió mèdica, la "course Navete", les pràctiques setmanals... i en quatre dies els focs de xemeneia i els boletaires perduts.

Un parell d'apunts finals... primer: aquests dies està remuntant els risc d'incendi als extrems del País, tranquils això son quatre dies. I segon, la regla dels 3 trentes... comenceu a pensar que no son 3, son 5, o potser més! Ho parlem properament.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

iep, una consulta, vols dir que es del tot cert lo de RET?

Santa Coloma, Sarral, Sant Jaume, Vilarodona, Alcover, Prades, Cornudella. tots ells parcs de BBVV, nose a que et refereixes quan complementen la dotació de 4...

Gràaaacies i fins aviat

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Anem a pams...
La llista amb els parcs de BBVV que han estat "oberts" durant la campanya conté dues columnes. Jo he interpretat que els parcs de la dreta (molt pocs) complementaven els parcs de la columna esquerra, o que en tot cas s'anaven alternant. Però si és un error meu d'interpretació ho rectificaré.

Per altra banda, Pablo, el temps de "reacció" del personal hauria de ser el mínim del mínim. Estem d'acord en això. Però també entendràs que en parcs grans els serveis principals no son els de foc forestal i per tant t'optimitzes l'equip per anar ràpid en aquests altres serveis (habitatges i accidents de trànsit) i es pot entendre una mínima demora en els incendis forestals, sobretot al Segrià i l'eix de la A2 que al mapa de risc surt en blanc.
Però el que comentava no era això (i et segueixo donant la raó en que la resposta a nivell de parc ha de ser la més ràpida possible) sinó que des de la Sala de Control de Regió no poden activar a 20 parcs alhora, es fan un darrera l'altra i que el nombre de operadors/telefonistes és el que és.
Simplement activar 20 vehicles de 20 parcs no és instantani i que ho facis com ho facis es necessita un temps... sovint el comunicat oficial és abans de tenir aquests 20 vehicles corrent a la carretera, i l'arribada al foc ja ni et dic!

Anònim ha dit...

A la Nord inicialment erem 3 parcs els autoritzats a obrir per campanya pero finalment s'han anat autoritzant l'obertura de mes parcs i al final casi cada dia hi havien 5 o 6 parcs oberts compensant, obrir es pot obrir sempre encara que no ho demanin, aixi que ja veus, cada regió es un mon.

Jordi