dilluns, 9 de setembre del 2013

coneixent altres cossos: la formació a Bombers d'Andorra

En comparació a la elit bomberil de la "genialitat" de Catalunya hi ha altres cossos que sense fer tant soroll poc a poc s'han posat, en alguns aspectes, per davant nostre.

Aplicable als serveis de bombers i qualsevol altra organització privada o governamental. No cal remenar entre les dades d'eficiència ni mirar com estan organitzats, sol cal veure quina és la formació contínua al seu personal.
El 2009 el Cos de Bombers d'Andorra va fer una renovació de la seva Direcció i es va retornar a l'horari de torns de 24h, alhora es va fer un plantejament de formació seriós. La Direcció i l'Àrea de Formació varen fixar el volum horari escaient per realitzar la formació "generalista" obligatòria dins de l'horari laboral de cada bomber, com a complement a les cobertes de guàrdies operatives anuals de cada parc.

Es va elaborar un estudi per determinar les necessitats formatives que tenia en compte la necessitat d'implantació formativa de nous materials i la inclusió dels reciclatges obligatoris en primers auxilis. Aquests estudi va permetre una planificació formativa general del cos que va fixar pel 2011 sessions per 40 hores, 20h pel 2012, i les 24 hores per 2013.
Aquesta formació, és independent de la que reben els especialistes (aquest tipus de formació d'especialista no es computa i s'ha de fer si o si... Si t'agafa treballant millor, però si t'agafa en dia de festa l'has de fer si vols continuar en el grup especial....)
Per 2013 s'han programat 3 jornades de 8 hores de formació obligatòria.
- L'assistència és obligatòria i les sessions és realitzen principalment al parc central. 
- Els temes escollits els planteja l'Oficial Cap de Formació (segons el Pla de Formació) i els confirma el conjunt d'oficials i la Direcció.
- Tots els anys s'aprofita per explicar actualitzacions en tema de focs en espais confinats i de socorrisme.
- Any rera any s'aprofita per introduir nous temes per fer-ho més atractiu a l'hora que motivant, augmentant així la polivalència dels bombers. (enguany educació física, proves de resistència amb i sense equip d'intervenció, control de consums d'aire. Formació de túnels, relacions amb la premsa)
- Tots els mòduls tenen avaluació i els participants han d'omplir un qüestionari per certificar la qualitat de la formació i dels formadors. (i s'obtenen valoracions força bones de gran part dels efectius, ja que aproximadament el 85% ho troben "interessantíssim" i profitós).
Fins i tot s'arriba al punt en que la formació Obligatòria, el tema és comú però el temari i/o contingut és específic segons el grau jeràrquic.

Des de fa un parell d'anys es complementa i reforça amb la implantació de la pràctica diària. Aquesta també es planifica des de l'àrea de Formació, a nivell nacional (pels 4 parcs), la mateixa pràctica diària i estan dissenyades, redactades i distribuïdes les corresponents fitxes i suport pedagògic per tal que el sots oficial (sergent) de guàrdia faci fer i supervisi la realització d'aquesta "mini formació" (de 1h. a 1,5h de duració) cada dia, llevat de Nadal, Cap d'Any i Diada Nacional. -com aquí, no?-
La pràctica diària contempla tots els temes relacionats amb la missió d'un cos de bombers modern (intervencions diverses, conducció, sanitari, obertura de pisos, rescat urbà, recollida d'animals, eines de tall, hidràulica, d'escarceració, foc forestal, vivenda, indústria, vehicles etc...).

Tot això els manté actualitzats i ha repercutit en la millora substancial de la professionalitat dels bombers.
A diferència del que passa a casa nostra, als Bombers d'Andorra, l'equip de formació compagina les guàrdies operatives amb la vessant de gestió, a més d'haver rebut la formació francesa, necessària per ésser especialistes en aquesta matèria, com és la de formadors de formadors, responsables pedagògics, redactors de plans de formació i escenaris pedagògics.

Aquí us deixo un video d'un exercici d'accident de trànsit a l'entrada d'un túnel... a Andorra, clar.