dilluns, 11 de febrer del 2013

Per si algú no ho sabia: estem en crisi

Molts dels bombers amb qui la gent es sol creuar pel carrer som funcionaris... be, aquest any hem après que la meitat de bombers de Catalunya son voluntaris, però en nombre de sortides la proporció no és igual. Però aquest és un altre tema i també depèn de la Regió de la que estiguem parlant.

Doncs be, estem mal vistos per la part en que som funcionaris i algú considera que això és un privilegi. Potser ho seria si ens hagués "tocat" per un sorteig injust, o que se'ns hagués nomenat a dit, però això no és així. En realitat a les oposicions de bombers s'hi presenten unes 20 persones per plaça i no és fàcil entrar. Hi ha gent que físicament està molt forta i després de 10 anys no han pogut entrar, ja sigui perquè no han superat la pressió, o perquè s'han trobat amb gent millor que els han deixat enrere.
Però tothom sap que quan algú necessita ajuda (ajuda real, que sempre hi ha pillos) els bombers es desviuen per trobar una solució. Tant a nivell social i com a col·lectiu si estem ben vistos.

Les retallades ens afecten a tots el treballadors en general. Hi ha gent a l'atur, molta. Altres veuen perillar el seu lloc de treball o han sofert reduccions de sou i se sou i horari. L'economia acaba sent un cercle (simplificant molt), si la gent no treballa o cobra menys no compra i per tant hi ha menys ingressos a l'estat per IVA, impostos i IRPF. L'estat disposa de menys ingressos per pagar les despeses estructurals (bombers, policia, ambulàncies i hospitals, correus, professors...) i també per la resta de despeses en administració general i gestió de tràmits en conselleries. Si a això li sumem que cada cop hi ha més gent a l'atur, doncs la caixa de l'estat està cada cop més buida. 
Evidentment es busca reduir aquesta despesa amb les retallades en els sous, subvencions i despeses de l'administració, però hi ha serveis bàsics en que no s'hauria de permetre baixar els recursos. Ni bombers, ni policia, ni hospitals han baixat la feina, estem fem la mateixa quantitat de serveis que abans i no hauriem de reduir el personal en no cobrir-se baixes, baixes definitives o jubilacions. Segurament ha disminuit la feina a les oficines de les conselleries... segur que a indústria els han baixat les legalitzacions de noves instal·lacions de gas i electricitat, a Medi Ambient hi ha menys legalitzacions d'empreses, i les que queden generen i gestionen menys residus... potser és el moment de redistribuir al personal administratiu, portant-los al jutjats que sempre estan col·lapsats o mil i una feines de caracter general que hi ha a l'administracio...

Però com som funcionaris i treballadors de l'administració estem patint les retallades tant a nivell de sou com a nivell de recursos (canvis de roba, problemes per reparar material, redistribucions de equips entre vehicles i parcs...).
Un parell d'exemples, des d'avui el Parc de Lleida te un vehicle menys. El vehicle forestal marxa. Algú considera que amb 1 BRP i 1BUP ja fem. No compten que el BUL no s'aguanta en peus o que la cuba és això una cuba (un "armatoste"). Des del despatx compten 4 vehicles d'aigua per 9 bombers, més el furgó de salvament i l'autoescala.
La jugada sembla que consisteix en que el nostre BRP anirà a substituir un BUP d'un parc proper, que reenvien cap a la Sud. Quan ens ho van dir tots van insistir en que prenguessin el nostre BUP, que no el volem, però sembla que està massa equipat... llàstima, hem perdut una oportunitat.
L'altre exemple ve d'una reunió del passar divendres. Va venir un representat polític de la conselleria d'Interior. Quan va preguntar si algú tenia alguna cosa a demanar, un tècnic li va dir més o menys el següent: "et podria demanar càmeres tèrmiques, camions més nous, equips varis... però no. Sol et demano un parell de coses, roba pels bombers i mànegues". OLE TU!

2 comentaris:

Mazur ha dit...

Doncs estic totalment d'acord amb tu Alfons en que els funcionaris no teniu la culpa de la crisis, però sembla que alguns polítics us vulguin "criminalitzar" per ser funcionaris i per això us la fan pagar amb retallades en les vostres nómines.

I no només es fan retallades en els sous, pagues i hores, sino també en material i vehicles, i això es ja molt mes preocupant.

No es que estigui d'acord en que us baixin el vostre poder adquisitiu, però segur que estaràs d'acord amb mi que es preferible que es toquin una mica les nómines si després s'inverteix en mes material, o reparacions de vehicles o en unes millors condicions de treball si repercuteixen en la vostra seguretat. Però tampoc s'està invertint en això.

I posso un petit exemple: fa cosa d'un parell de caps de setmanes, es va produir un petit accident de trànsit de dues motocicletes dels Mossos d'Esquadra, sense gaires conseqüencies físiques pels Mossos. La causa d'aquest accident era el mal estat dels pneumàtics de les motos. I no es van canviar abans perque no es va autoritzar la seva substitució per part de l'Administració!!!.
Ara una part dels Mossos de la meva demarcació han iniciat una serie de protestes públiques, ja que s'han trobat que molts dels seus vehicles no cumpleixen amb els requisits de seguretat i circulació mínims exigits.

I amb els Bombers passa mes o menys lo mateix: alguns vehicles es cauen sols, no es reparen correctament alguns camions ( el nostre mateix perd aigua de la cuba des d'abans de l'estiu passat), no s'inverteix en roba ni en equips d'intervenció, no es substitueix part del material i n'hi ha que ni arriba als parcs.

Trobo vergonyós que els funcionaris hagin de pagar per aquesta crisis, tant amb els seus diners com amb la seva seguretat a l'hora de treballar ( i parlo ara de Mossos i Bombers, ja que la resta de funcionariat desconec com estan).

Nosaltres a la privada no hem notat tant aquestes retallades. Ens van descontar un 2.5% del sou durant 6 mesos, però ja l'hem recuperat amb caràcter retroactiu, les ambulàncies es reparen quan es necessari ( encara que si abans trigaven 4 o 5 dies, ara potser estan 9 o 10 al nostre taller). Potser en l'únic punt que si hem notat les retallades es la contractació de personal, que ja no en fan per cubrir baixes ( ara toca fer hores extres qui vulgui).

En fi, tot un mon a part.

Pablo Castro ha dit...

El ratio de aspirantes/plaza en la última oposición del ayuntamiento de BCN ha sido de 50:1 aproximadamente. Teniendo en cuenta que sin oficio eran bastantes inaccesibles y que el carnet de camión es un requisito previo.