Estem en un país multilingüe, no només necessitem el Català i el Castellà, sinó que sovint trobem llibres, bibliografia i articles relacionats amb la nostra feina en anglès i francès. En alemany també, però com que aquest costa més és com si no hi fos. Sabem que hi han els bombers alemanys, més estructurats (o això diuen), però al tenir-hi una barrera idiomàtica doncs estan allà al centre d'Europa, lluny (que està a 4 passes).
A casa, però tenim un altre "enfrontament". Aquest me l'ha fet recordar el que aquestes últimes setmanes hi hagi els Mossos parlant en Castellà. A mi no m'agrada. Avui sóc conscient que faré més enemics que amics, però com sempre he dit, publico el que penso.
Recordo, i en aquell moment no vaig adonar-me, que a l'Escola, durant el meu curs bàsic, al 1995, tots parlàvem en català. Absolutament tots. Algun se li notava poca pràctica o que a casa no era el seu idioma habitual. Cap problema. Tots, i encara segueix sent així, si no acredites un nivell B de Català et fan una prova de nivell, si la passes segueixes amb l'oposició.
Hagis nascut o no a Catalunya l'has de fer o acreditar... en el meu cas el B i C els he obtingut per via oficial, a més d'haver nascut aquí i fet els Batxillerat i COU aprovant les respectives assignatures de llengua. Com vaig néixer abans del 73, tot i tenir el BUP, no me'l van convalidat...
Però estem en un moment de retrocés, que crec que és greu. A l'Escola et trobes alumnes que parlen en castellà, no sols entre ells (que ho podem considerar normal) sinó amb el professorat. Per les emissores de les Regions metropolitanes cada cop és més comú sentir les converses i fins i tot els missatges en Castellà amb i entre el respectiu Control de Regió.
Si, efectivament, el Català i el Castellà son llengües oficials a Catalunya. I es poden utilitzar "indistintament", però aquesta casa no deixa de ser com una empresa més. Té la seva llengua habitual de treball, i en aquest cas és el Català. Sinó perquè ens sobta, i fins i tot molesta, que els Mossos parlin en Castellà?
No entenc com actualment, a bombers, hi ha gent que gairebé sempre, per dir-ho suaument, parla exclusivament en Castellà i la resta ens autocondicionem a respondre en la seva llengua. Certament hi ha més gent que es dirigeix en Castellà i no canvia de llengua que gent que solament utilitza el Català, és per això que qui realment no està respectant al company és qui no s'adapta al mitjà comunicatiu.
Al 1991 quan vaig entrar com a Voluntari i "Forestalillo" hi havia un perfil de bombers molt diferent a l'actual. Molts eren nascuts fora de Catalunya, havien entrat al Cos, quan poca gent volia entrar-hi, sous baixos respecte d'altres feines, que a més estava bastant mal vista. Sempre recordaré la cara del meu pare quan li vaig dir que em volia presentar a l'oposició, però ho va acceptar al dir-li que no deixaria penjada la carrera. Molts d'aquests bombers parlaven en castellà al parc, a mi i d'altres companys se'ns dirigien en Català i jo mai vaig dubtar utilitzar qualsevol de les dues llengües segons la formalitat o necessitat que requeria la situació. Ara però el perfil del bomber és molt diferent. Molts tenim una carrera al darrera, altres no, però porten preparant l'oposició un grapat d'anys. La majoria ja tenen el nivell C convalidat. Però estem perdent el Català a les comunicacions internes de bombers.
Em ve al cap la imatge del "pirata" bomberil del "que hi ha de lo meu?" parlant en Català, estil Jénifer, però en Català. Em sembla però que el proper "friki" sortirà parlant en la llengua del Cervantes.
Ai si en Pompeu aixequés el cap.
1 comentari:
Entre companys estic completament d'acord que es parli amb la llengua que a uns i altres els sembli o resulti més còmode. Però també és cert que si és una "obligació" de les bases el tenir almenys el nivell B de català, és del tot raonable que després, almenys de manera "oficial", (per donar les entrades al parc, les sortides, o alguna comunicació amb la regió) s'estipuli com a base fer-ho en català, de la mateixa manera que està estipulada la uniformitat dins les cotxeres, o per a cada servei.
I és raonable, tal com ja he dit perquè és una base de la oposició, i perquè sóm un "estament" de la Generalitat de Catalunya.
Publica un comentari a l'entrada