Fa setmanes que volia escriure d'aquest tema, però no sabia com enfocar-ho. Finalment i després de sentir diferents opinions sobre el tractament de les emergències i veure algunes de les reaccions de la gent, que en realitat son del tot quotidians, he trobat la manera d'enllaçar un parell de coses que portava dins.
De fet començaré pel més fàcil, però que no vol dir que sigui fàcil d'explicar.
Des de fa alguns anys, més o menys des de la separació física/real entre la Protecció Civil i l'estament de Bombers l'aplicació de protocols d'emergència (els Plans de Protecció Civil) estan fets més de cara a la galeria que de cara a l'efectivitat real sobre allò que volen regular i per tant preveure facilitar les que es donaran en una situació de risc.
Per començar cal veure'n alguns. El Pla SEQTA i el PENTA son potser els més anomenats, gairebé ningú sap què comporten, però allí estan. Quan passa alguna cosa al polígon químic de Tarragona fàcilment s'aplica. I amb el PENTA tres quarts del mateix. Però clar, primer hi ha hagut l'incident. ahhhh l'incident!Després vam començar a sentir l'INFOCAT, que acaba sent una mena de protocol d'activació de mitjans des dels locals als estatals i l'ordenació a nivell de les administracions (vaja, qui es posa al mig de la foto)...
També tenim l'INUNCAT i el NEUCAT, que en principi haurien de regular el funcionament dels mitjans (i altres de suport) i l'ordenació admninistrativa (per la foto) però que amb els últims temps sembla que és més d'informació i esverament de la població que realment de regulació dels cossos intervinents i les administracions afectades.
L'últim episodi de nevades ha estat caòtic. Si, això crec. No pot ser que sobreavisem a la població per una situació que encara no s'ha donat. Això no és els Estats Units amb els tifons primaverals. Per començar una nevada no es res de l'altre món. No cauen 50m de cop ni deixen les ciutats soterrades. En realitat estem descobrint que som uns ineptes preparant-nos per les situacions més quotidianes de l'hivern. Però si fa 2 dies que fa sol i ja estem pensant amb la primavera (falta un mes encara) i preparem la Setmana Santa, però si estem començant la Quaresma!. No fotem!
No pot ser que al segle XXI una nevada de les que tenim cada 10 anys (o una pluja de les de cada 15) ens col·lapsi el nostre "modus vivendi". NO HEM FET ELS DEURES i punt. Ni les carreteres s'han fet (ara estarem molts anys a posar-hi remei) pensant en uns bons drenatges per la pluja ni tenim prou infraestructura (o si la tenim la gestionem malament) per evitar que la neu ens saturi una autovia. Ni els ciutadà està conscienciat en portar unes simples cadenes (una de lones) al cotxe durant l'hivern, ni que hi ha gent que amb aquestes condicions segueix fent vida normal. Necessitem que els bombers i la policia ens vinguin a salvar d'una cosa blanca i freda que ha caigut del cel.
En realitat, si entre tots prenguéssim consciència que amb quatre nocions bàsiques podríem fer més normal aquesta situació, permetrien que les administracions (i la Protecció Civil) fessin la feina que li toca fer, que és la de coordinar els mitjans extraordinaris a aplicar per aquestes situacions.Però el problema ve de molt més avall. Si quan sentim una sirena no sabem com reaccionar!.
A veure senyors de la Protecció Civil, comenceu pel principi. A més de tots els Plans municipals, que si que hi han de ser i els heu d'homologar, cal que feu prendre consciència a la població de com actuar en les coses més normals de les emergències. I això és tant senzill com que algú d'una vegada expliqui que fer en cas d'un incendi a casa. Si, trucar al 112... Perquè? per a que m'afusellin a preguntes i m'arribin els bombers al cap de 20 minuts?. No!, que s'ha de fer vol dir deixar les portes tancades, que sinó després tenim l'escala tota plena de fum; els veïns han de tancar les finestres, que sinó els entra el fum (o el foc) a dins de casa. Els marges de les finques que toquen a habitatges, indústries o granges que estiguin nets de vegetació... i així 50 coses més. Molt senzilles totes elles.
Però el més greu, és que encara ningú ha explicat a la gent com s'ha d'actuar quan et ve un vehicle d'emergència pel carrer i tu vas amb el cotxe (be, hi ha qui encara pretén creuar el carrer pel pas de vianants a ritme de tortuga) i no saps si anar cap a la dreta o a l'esquerra, si pots passar-te el semàfor per deixar espai... però si està tot inventat! només cal agafar les coses bones d'altres països. Per exemple fa més de 10 anys que conec aquest pamflet alemany. Si jo sé que hi és, segur que algun "lumbreres" amb més galons i més responsabilitats al món de les emergències el coneix. I perquè ningú ha tingut els collons de transposar-lo? A què espereu? Aquí us deixo l'enllaç a un tríptic alemany molt ilustratiu.