diumenge, 10 de juliol del 2011

la informació dels incendis al moment

www.gencat.cat Noticies de Bombers (8/7/11 al migdia)
No és gràcies a les notes de premsa ni a la intranet que els bombers coneixem com està la situació dels focs (i dels serveis en general) tant si estem de guàrdia com si no.


Reconec que sóc un especímen extrany, m'agrada estar informat (encara que alguns no us ho cregueu) i tant si estic de guardia com si no estic atent a les fonts d'informació que tinc al meu voltant. Al parc tinc els diraris del dia (Segre i Manyana) amb la informació del dia d¡ahir, que em confirma el que expliquen els companys a l'hora del relleu... hola - hola - aquesta nit ens han donat pel sac tota la nit - ahir no vam parar - uff un accident que va costar - etc...

Al parc, però podem complementar-ho amb la intranet (JAJAJAJAJA) ens explica notícies del passat (sovint lliguen amb les notes de premsa) conjuntament amb un grapat de comunicats interns. Sort en tenim del GIS, on veiem el moviment dels vehicles i si se n'acumulen tres o quatre possiblement son d'algun servei amb una mica de cara i ulls. Però, ens quedem amb les ganes de saber alguna cosa més.

Per sort, no sóc l'únic especimen extrany! i ha molta altra gent atenta a les coses que passen tant amb els incendis com a mb la meteorologia. I això em porta a explicar-vos una web que vaig descobrit ja fa uns anys que es diu "meteoclimatic" aquesta que conté (contenia) un foro on d'entre molts temes hi havia el de "incendis forestals"  aquí la gent hi penjava fotos dels incendis, cantaven columnes, veien passar helicòpters i AVAs i un grapat de coses més, gairebé en directe!
Fa cosa de més d'un any i per problemes de servidor, van fer una escició a la web i ara pots trobar el seu equivalent a "patim la meteo" on també hi ha tots els temes de la meteo i la seva observació i un tòpic d'incendis forestals. Fa poc també han reorganitzat el foro i l'han arraconat al "recull de temes antics" i aquí dins ja trobem el d'"incendis forestals". La veritat és que sols funciona si hi ha foc, i amb aquest últim canvi ha perdut clientela.
Dins de bombers, la web de l'ACR bombers Lleida va intentar donar un espai a la informació dels focs al seu propi foro. Però la cosa no acaba de funcionar, això és feina de tots i de animar-nos a escriure i a difondre-la.
Però clar, contra la immediatesa no hi ha res. Tenim als nois de pràctiques amb internet als mòbils (fan una pràctica d'escarcelació i als 2 minuts ja la tens al youtube) altres companys amb l'iphone amunt i avall, a alguns parcs hi ha internet (conexió i ordinador pagats pels propis bombers) i podem seguir al Facebook algunes imatges prou interessants.
El millor però és el Twitter. Tot allò que la Casa ens ha privat durant tant temps ara ho tenim al Twitter. Gent que explica que va a l'incendi, altres que indiquen que ja va acabant, les superfícies cremades, gent que dona les condicions meteo, recorden el mapa de perill d'incendis... gent de tots colors i departaments que divuluen la "nostra" feina.

vaja, sort que les noves tecnologies ens ajuden a mantenir viu el cuquet per estar al dia de com està tot plegat.

Per cert, després d'escriure aquest article ha sortit el foc de Girona i algun altre servei durant la tarda. Actualitzo la imatge amb les notícies de la casa (per a que no s'enfadi ningú)
www.gencat.cat Noticies de Bombers (9/7/11 al migdia)

5 comentaris:

Focfire ha dit...

Una gran eina la tecnologia 2.0 per saber els incendis forestals, com avançen, columnes de fum, etc.

Eina de futur.

Marc Ferrer - Matadepera ha dit...

Tota la informació penjada al twitter pot ser susceptible de ser considerada com a "confidencial" per algun comandament, amb el seu advertiment de possible expedient...
Tampoc no és just, que alguns tinguin "màniga ample" per poder dir/penjar el que vulguin pel fet de tenir ratlles a les mànigues, i en canvi a d'altres, se'ls avisi i se'ls hi digui "al tanto".
Sé de que parlo, així que dues coses:
1.No us passeu de llestos, que "Gran Hermano" està constantment vigilant.
2.Hauriem de reclamar a la nostra DG, dues coses:
a)Informació inmediata de tot el que passa, per evitar caure en rumors i notícies no contrastades.
b)Que es regulés oficialment allò que es pot dir o no es pot dir, allò que es pot penjar o no. Per cuidar-nos tots en salut i així evitar malsentesos.
I finalment un últim apunt:
L'exercici de control i repressió de la informació feta pública a través dels diferents mitjans de comunicació és censura.

Joan ha dit...

Bon dia Alfons, ja fa uns mesos que et segueixo el blog, i la veritat es que aquest article el trobo molt interessant, (els altres també) i crec que es una bona eina.
La informació no està mai de més, i jo també soc d'aquelles persones que m'agrada saber el que passa al menys a la regió.
L'altre dia ho comentava amb un company del parc, que estaria molt bé que Sala Regió crees un twitter privat per informar de les serveis que van sortint durant la guàrdia.
Salutacions.

Joan.

Miquel Carreras ha dit...

Realment amb l'arribada de twitter s'aconsegueix una gran immediatesa per a accedir/ difondre informació relacionada amb les emergències.

Ja és normal que les primeres imatges d'un incendi/emergència siguin de gent que les twitteja.
Fa uns anys en una web relacionada amb les ADF i els incendis teníem un applet de minixat per a que la gent informés d'alertes d'incendis, ara això ho cobreix perfectament i amb moltes més opcions twitter.

Amb l'arribada de twitter i les xarxes socials, tothom , des de qualsevol lloc pot actualitzar informació, opinar, criticar...
Si no tens una política de comunicació 2.0 definida es va a remolc del que passa i de vegades no t'agrada el que diu la gent.

Aquí és on apareixen les tentacions de censura, i d'intentar contenir la informació, i ja s'ha demostrat que aquesta no és la via.

No es pot pretendre que la informació seguexi els mateixos canals que abans, departament de premsa cossos intervenció -> premsa -> societat , ara tothom interacciona amb tothom.

Per fer el seguiment d'incendis ens trobem que algunes Federacions i Associacions d'ADF conten amb comptes de twitter, igual que diversos bombers a títol personal.

El compte oficial de Bombers @bomberscat de moment no piula.


En relació a aquest tema us recomano la presentació de @LuisSerranoR periodista del servei d'informació d'emergències del 112 de la comunitat de Madrid, sobre la gestió de la informació 2.0 en emergències.

http://www.slideshare.net/LuisSerranoR/gestin-de-la-comunicacin-en-redes-sociales

Pablo Castro ha dit...

Muy interesante debate.

En efecto el mundo cambia y bomberos parece resistirse a la nueva realidad a veces, pero es algo inevitable.

Yo he escuchado lo del expediente por la intervención en twitter y sin conocer los detalles me parece rocambolesco. Espero se explicite cuanto antes lo que se puede y no se puede publicar. Y si no es mejor no intentar parecer modernos cuando no lo somos.

Yo he presentado recientemente un proyecto fin de carrera sobre gestión del conocimiento en emergencias. Me he sorprendido de la cantidad de iniciativas y estudios ya realizados y en marcha sobre estos temas. Justícia, prisiones, endocrinos, existen grupos de trabajo que pretenden una nueva estructura que rompa las limitaciones heredadas en las administraciones.

Con la idea de un debate restringido a trabajadores, pero con la libertad de poder publicar contenidos sin limitaciones yo propongo el portal www.bomberscat.com. Con participación identificada como requisito y un entorno con fácil integración de vídeos, fotos y documentos. Es una iniciativa no oficial y de motivación personal, pero que he aprovechado a documentar para acabar una titulación que había dejado un poco colgada.

La información sobre el trabajo es ésta:
http://www.bomberscat.com/showthread.php?t=141

Igualmente agradezco a Alfons por su acción pionera de abrir espacios de opinión. Hubiera participado antes de haberlo sabido!