diumenge, 31 de juliol de 2011

No anem be

Estem en època de crisi.
Ens retallen una part del sou, perdem les guàrdies d'estiu, aquest any la bufanda l'haurem de comprar al mercadillo...
D'aquí a quatre dies els de pràctiques aniran a l'atur, sense l'oportunitat de cobrir places que realment no estan cobertes des de fa bastant temps.
Mentre tant, molts dies cal trucar a gent a cobrir mínims, que els parcs sense bombers no funcionen. Tots podem fer un esforç, però la gent ha de fer les seves vacances i per a que les hores acabin sortint s'han de respectar els horaris (tant de guàrdia com de no guàrdia) o sigui que de gent n'hi ha d'haver.
Si, ja ho sé, gran part de la despesa d'un govern és la gent que treballa per ell. Però hi ha coses que no cal, si més no, algú les hauria de valorar econòmicament i fer públiques.
Quan un camió surt d'un parc de bombers per anar a un foc forestal és per estar-hi estona, sovint s'allarga  fins al relleu de l'endemà. I aquest i la resta de parcs cal tornar-los a omplir amb gent. Perquè pel fet de tenir un foc forestal no deixa d'haver accidents, rescats, focs de vivenda, altres focs de vegetació... i això cal tenir-ho cobert.
 
Per altra part, tot i que sembli increïble per la majoria de mortals, el bombers voluntaris de la Generalitat cobren. Evidentment sols cobren les hores "treballades", que també ho son les de reten al parc durant l'estiu. No estic dient que no les hagin de cobrar, no em mal interpreteu, sols estic comptant costos.
Per altra banda hi ha gent que fa guàrdies a punts de transit, d'Eco 00, Delta 00, i d'altres tasques de suport a tot el muntatge que genera la gestió d'un incendi.
Ah, i me n'oblidava! tota aquesta gent ha de sopar i beure a l'incendi, i si l'incendi es fa llarg, el relleu haurà d'esmorzar (els que surten o els que entren), dinar i sopar i la beguda corresponent i així mentre hagi gent treballant-hi. Senyors, tot això té un cost econòmic molt i molt important. Ah i els camions gasten en gasoil també.

No pot ser que en la majoria d'incendis d'aquest estiu enviem recursos i més recursos. Això genera una quantitat molt important d'hores a pagar als bombers.
Si, és clar si envio 100 camions de patac, tinc molta probabilitat d'inundar l'incendi en poca estona i per tant se'ns cremen poques hectàries, però a quin preu?
El foc de la Riba és un incendi que l'he vist moltes vegades. Voleu dir que calia tant?
Quin era el problema principal, que anava cap a Valls? rodejat d'avellaners i ametllers no anava tant lluny. Evidentment que calia protegir a La Riba, però potser que comencem invertint en crear franges de seguretat, no sols a les urbanitzacions megapijas, sinó a les poblacions rurals també. Aquest no era un incendi de bosc, era in incendi d'antics camps de conreu abandonats.

També he seguit la fuita (fuita?) de l'estació de Lleida. Un producte que és un 39! i va algú i envia els 4 firgons de Risc Químic! ALAAAAAA!
Per una fuita d'un litre/hora d'un producte de característiques semblants al gasoil tallen Lleida, i tots els ulls de bombers enfocats cap allí! Senyors, que això no és un foc forestal, que el perill és el que és. No parleu de risc potencial? Doncs aquí si per un litre munteu el que munteu, que farieu en una benzinera cada cop que algú li cauen 4 gotes de benzina al terra?
Després veus imatges d'un grapat de bombers "vigilant" una cisterna i que el transvasament de l'endemà també és ple de bombers... voleu dir que per canviar, un líquid com aquest, de cisterna  cal aquest muntatge?. Algú també hauria de demanar el que ha costat aquest servei.
 
Després et diuen que aquella tarda sols hi havia dues ambulàncies en tot Lleida, i que d'aquestes una estava ocupada preventivament per als bombers. D'acord, hi han de ser, que la nostra feina és perillosa, però si gastem els recursos en sobre dimensionar els serveis, al final ens trobarem que l'ambulància no hi és, que no la poden pagar.

Que em baixin el sou perquè cal reduir la despesa... si, però que els que gestionen els recursos també s'ho facin mirar.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalment d´acord.

Lluís

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Alfons Tormo Vilà ha dit...

Tot comentari a favor o en contra que contingui insults l'esborraré.
Digueu el que volgueu, però sense insultar.

Joanjo B ha dit...

Hola Alfons, Com una bona part dels artícles que escrius (no tots), per mi aquets és demagògic i populista. Entenc és tracta de la teva opinió però massa cops et reserves informació i només comentes allò que es vol sentir a dir per aquells que tens a la teva vora. Un article més de conversa tot esmorçant al parc, tots bén tips, descarreguem la mala llet i a continuar la guàrdia...Ah! I no em sento "patronal", però veig les dues bandes, mira una mica més al teu voltant hi trobaràs articles molt interessants.

Joanjo B

Salvador ha dit...

"Per altra part, tot i que sembli increïble per la majoria de mortals, el bombers voluntaris de la Generalitat cobren. Evidentment sols cobren les hores "treballades", que també ho son les de reten al parc durant l'estiu. "


Sobre les teves paraules anteriors només voldria fer-te notar, Pobrebomber, que les hores que paguen als voluntaris durant la campanya només són 40 hores per dia i parc ... i per tant a repartir entre tots els que estem de guàrdia ... no tots cobrem totes les hores que ens passem al parc. Per altre costat, totes les hores que ens passem al parc fora de l'horari de campanya o de l'època d'aquesta, no les cobrem!!!! Si diem coses, diguem-les totes!!!
Gràcies.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Salvador, com ja he dit al mateix article, sols estic valorant els costos d'un incendi. En un incendi els bombers voluntaris "cobren".
Les hores "treballades" son les hores de serveis (retens, incendis i altres serveis). En cap cas he dit que es cobren les hores d'estar al parc.
El que no sabia és que es passaven 40h/dia... que a 8 hores son 5 bombers de guàrdia, ò 4 durant 10h. En tot cas és suficient, o voleu estar 15 persones de guàrdia? Em sembla que no hi cabríeu al camió.

Joanjo B, saps perfectament que "l'hora del te" també forma part de la vida interna del torn D de Lleida, tant tu (que hi has estat) com la resta de bombers hi esteu convidats.
Potser en sé més, segurament, però si vull crear debat cal deixar coses sense dir. I m'alegra que per fi t'hagis decidit a contestar. Però no ens has dit, quant val un incendi...

Anònim ha dit...

Posats a valorar, aquí hi ha mooooltes coses que no apareixen, i amb les que es gasten molts diners!

De tant en tant, es podria pensar en la quantitat d'energia que es malgasta en molts parcs, el poc 'bon us' d'alguns vehicles i materials que posteriorment cal portar a reparar, botes que es canvien perquè s'ha trencat els cordons o tonteries que si sentís algú del carrer, el col.lectiu de bombers deixaria d'estar tan ben vist....

Com amb tot, cada granet de sorra importa, i no cal esperar que ho solucionin tot els altres.

Estar molt bé obrir el diàleg i parlar per tal de MILLORAR, però tothom ha d'aportar una mica, no trobes? Llegint alguns articles del bloc sembla que els ALTRES ho facin tot malament.....

pablo castro ha dit...

"Posats a valorar, aquí hi ha mooooltes coses que no apareixen, i amb les que es gasten molts diners! ..."

Tú también estás invitado a contar lo que veas conveniente.

Vols rebre els articles per correu? apunta't!