dimecres, 1 de juny del 2011

Les mancances del GRAF

Ja fa uns 12 anys que aquest grup especial es va crear. L’excusa era augmentar l’eficàcia del Cos de Bombers en aquells focs on fins llavors no hi podíem fer res per intentar-ho amb noves estratègies. Voler apagar foc sense aigua era una cosa que a molts ni se’ns havia passat pel cap. D'aquesta manera, a l’època del coneixement, la gent que té carreres universitàries especialitzades s’espavila per a que els altres vegin que ells son imprescindibles...
Així doncs, i des del meu desconeixent de tot el procés creatiu del GRAF, aquest es va fer públic entre els bombers en una convocatòria per tal de constituir 6 grups GRAF (un per Brigada, un de general i la Unitat Tècnica). Amb un examen teòric que sols podien superar els que venien d'Enginyeria Forestal i una entrevista personal, on ja estava tot decidit, van sortir els primers escollits (a la Brigada de Tarragona on jo estava va anar així).

Actualment tenim algunes cares noves, altres han anat plegant i 5 companys hi han perdut la vida. La Unitat Tècnica està plagada de gent (que no bombers) amb la carrera de Forestals, que els pobres bombers desconeixem la manera com han entrat, però que ens imaginem.
Crec que 12 anys donen per molt. De fet s'ha fet molt bona feina. Hi ha un bon anàlisis dels incendis tant a priori com a posteriori. Hi ha un tècnic GRAF de guàrdia cada dia, que controla totes les dades que a nivell de foc forestal han de tenir en compte, i tot un operatiu d'anàlisis i estudi. Fins aquí molt be.

A nivell d'actuació als incendis la cosa ja es complica, o com a mínim els que anem de blau trobem que hi ha maneres que no son les correctes. No pot ser que 12 anys després seguim veient els vehicles del GRAF passant-nos pel costat a tota llet i que amb prou feines ens diguin algo (generalment no diuen res) a no ser que en coneguis algun. No pot ser que segueixin anant pel seu compte. No veig coherent que ells agafin un sector (generalment el que pitjor evoluciona) i que la resta seguim apagant el foc amb la mànega muntanya amunt.
És per això que el que els reclamo és que si tant en saben (que no ho dubto) ens facin partícips del seu coneixement. Si volen fer cremes d’enxamplament... que les facin, però que la resta de gent hi participem i així a cadascuna de les seves maniobres. Que molts dels seus anàlisis de l'evolució de l’incendi, a peu de bosc, també nosaltres siguem capaços de fer-los.
El que hauria de ser, és que poc a poc els bombers de blau ens anéssim tacant de groc i que al final, tot i mantenint-se els GRAF com a tal, la resta de bomberets fóssim més tècnics, capaços d'agafar aquell estri metàl·lic de posar foc (és que no sé el nom, ningú me l’ha ensenyat, sols l’he vist passar a 50km/h davant meu) i donar un cop de mà a fer les cremes, a fer línies de defensa, etc...
Això farà que al final aquesta diferència que hi ha ABISMAL entre els de groc i els de blau sigui cada cop menor.

La setmana passada vaig llegir moltes notícies dient que 15 efectius de bombers anaven a apagar foc a Eivissa, els 15 eren GRAF... i la resta que no som ningú? que no servim?
12 anys de GRAF han donat per molt, però ara toca fer un pas més, i aquest hauria de ser que els de blau fóssim una mica grocs.

Segur que algun GRAF em contesta, això espero. El que vull que entengueu és que si he dit coses errònies és pel desconeixement que sovint vosaltres mateixos heu creat amb aquesta barrera entre grocs i blaus.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo em pensava que aquesta sensació només la teníem els "pobrets" voluntàris. Estem d'acord que al GRAF hi ha grans professionals que lluiten per una millor gestió del bosc i dels incendis però com a persones han de ser més accessibles i baixar un esglaó, la majoria de Bombers volem col·laborar amb ells.

gerard ha dit...

Pel que fa a la RETiTE, si bé és cert que en els focs, suposo que més o menys com a tot arreu, si que van una mica a la seva, el tema de formació si que se'l curren bastant i comparteixen coneixements.

Lògicament aquestes coses s'han de fer a les formacions pq al foc tothom ja va prou liat. Però si que seria d'agraïr que siguessim una mica grocs.

També és cert, que entre els blaus hi ha gent que no els hi expliquis això d'apagar foc sense aigua. Però els que si ens interessa el tema, ho rebriem bé...

Salut!

Anònim ha dit...

Hola Alfons, ja et vaig dir que et seguia en la distancia. I avui em faig un extra donant-te una visió personal del que penso del tema:
Doncs bé, penso que el color de la camisa marca una diferència en un mateix col.lectiu, i els bombers que formen el graf d'alguna manera han de triar les "armes", o sigui, bombers o graf. Actualment la línia s'ha fet encara més gruixuda, horaris diferents, complements (no dic que no sigui just), color camisa, etc. Però realment als bombers això ens interessa??? Jo penso que no.
La funció que té el graf és la d'assessorar i fer feines pròpies de l'especialitat (cremes, mesuraments meteorològics, entre altres), i això està molt bé sempre i quan serveixi per "l'equip de bombers" que té un objectiu comú (focs forestals), el problema bé quan "l'equip graf" juga amb un pilota i els bombers amb una altra.
Et voldria fer una comparació amb el futbol ja que ha sortit la pilota pel mig. El barça perquè ha aconseguit tantes fites?? Doncs a part de ser els millors, treballen en equip, i la suma dels esforços de tots els jugadors és superior a la suma de cadascun dels jugadors individualment(sinergia). En canvi amb el tema graf i bombers el podem comparar, amb permís de tots, al R.Madrid on hi ha bons jugadors però no formen un equip, tant sols un grup.
Bé aquí deixo la meva reflexió, i encara m'he guardat algun apunt que amb més temps voldria comentar.
Ànims Alfons,

Salutacions

Anònim ha dit...

Els Bombers de la Generalitat col•laboren amb el dispositiu de l’incendi d’Eivissa

• A petició del govern balear, un equip de 15 efectius donarà suport a les tasques d’extinció

• El comboi, que arribarà a l’illa aquesta mateixa nit, participarà activament en les maniobres, així com també ajudarà en la coordinació i l’anàlisi de l’incendi


Un comboi dels Bombers de la Generalitat ha sortit aquesta tarda cap a l’illa d’Eivissa per a donar suport, a petició del govern balear, a les tasques d’extinció de l’incendi forestal que afecta la Serra de Morna. El foc, que en aquests moments encara no està controlat, va començar ahir a la tarda i ha calcinat més de 1.500 hectàrees.

Quinze efectius dels Bombers de la Generalitat, entre els quals hi ha membres del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), ajudaran en les maniobres d’extinció i, alhora, col•laboraran en l’anàlisi i coordinació de l’estratègia.


Cerdanyola del Vallès, 26 de maig de 2011
20.00 hores

Anònim ha dit...

Esta clar que sempre es pot millorar, pero pensa que desde el cantó groc tambe es molt trist veure com despres d'11 anys encara hi ha bombers amb tant desconeixement dels Graf...segurament per una manca d'interes personal no saben com es diu l'eina que fem servir per executar maniobres de foc. Potser es que no t'has mirat la formació...ni las fitxes d'intranet,o el forestalillo.
Ja he dit que sempre es pot millorar, pero tothom ha de posar de la seva part.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

En sols 18h aquest ja és l'article més llegit de tots els que he publicat fins ara.

Respecte l'últim comentari... -Intenteu identificar-vos (amb pseudònim?)-
Torna'l a llegir, no miris tant que signifiquen les paraules com el que volen expressar.

Per fi s'ha obert debat. Seguim així.

Anònim ha dit...

Companys, no vull desviar el tema, però crec que el cos mes important amb número de voluntaris que van de groc és el de les ADF, i he vist moltes vegades una col.laboració molt estreta amb el GRAF i ADF, pot ser mes que amb els bombers (de blau), ànims per a tothom, en el vaixell hi hem pujat tots !

Ramon Torrents.

Anònim ha dit...

Jo crec que per molt que les ADF's també bagin de groc com els GRAF també hi han moltes mancances entre elles,en un incendi crec que les ADF col·laboren molt més en les línies d'aigua i logítica i amb els bombers de "blau" que no pas amb els "grocs", que també ho fan però crec que amb poca freqüència. També és veritat que moltes també col·laboren en prevenció d'incendis i la feina pot ser semblant inclús en casos es fa conjunta ( cremes, revisions de les instal·lacions elèctriques, gestió forestal,etc) per això crec que de vegades pot ser que no sigui tant llunyana com amb els bombers de "blau".
Crec que s'haurien de fomentar jornades conjuntes. Tant Com GRAF, Bomers i ADF.
Albert Milà

Anònim ha dit...

antes se apagaban los fuegos igualmente...no avia tanta tonteria y celebrito chupostero!! la diferencia es que sin tanta tonteria no murio nadie y a hora con la tonteria ya an caido 5...el k se hace grafo es para un galoncito o estar mas cerca de su residencia... yo siempre sere bomber azul!!!

Anònim ha dit...

Yo pienso en parte como tu Alfonso pero tambien es licito decir que nadie a excepción del GRAF ha colgado sus contenidos formativos (todos) en la intranet para ponerlos ha disposición de todo el colectivo ya sea de azul, amarillo, rojo o incluso blanco.
En cambio otras seciones de este servicio no lo ha hecho en 30 años de historia en cambio los de amarillo en 7 años nos han facilitado toda su información otra cosa es esperar a que nos la traigan a casa i nos la de de forma indivudualizada.

Por cierto Alfonso tu de pequeño en la sopa de lestras que te dava de comer tu mama dejabas a un lado la G, la R, la A i la F no?

Visto tu animadversión por ellos es que no pudiste acceder o es que no has podido crear la especialidad en Riesgo Químico o fitosanitario?

Un saludo

Los indignados de la plaza de bomberos pelaos.

Anònim ha dit...

rrr

Anònim ha dit...

celebrito chupostero:Como buen bombero que te promulgas, consultate la hemeroteca del año 1994(campaña forestal del 94)i veras que nos pasava a los azules por aquellos tiempos, i sin presencia de los amarillos. Demuestras que de fuego forestal ni idea i poco los trabajas. Evoluciona.

Un saludo a azules,verdes i amrillos.

SAPIENS.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

En aquest article (i d'altres) no parlo malament dels GRAF... us ho agafeu pel costat que no toca.
Em miraré el que hi ha penjat pel GRAF a la intranet. Reconec que no arribo a tot, però si que m'he llegit uns quants dels seus informes d'incendis.

Anònim ha dit...

Jo no soc bomber però com ADF hem treballat sempre de costat, i dic sempre perque sempre ha estat així.

Els GRAF, actuarant millor o pitjor però qui no sap que fan es perque no potser no vol.

Que segur que es podria millorar les relacions entre els blaus i els verds? SEGUR, però per això cal la voluntat de tots dos colors.

I un altre cosa, els groc sense el blau no fa verd.

Anònim ha dit...

Hola a tots,
esta molt be poder debatre,sols voldria aportar dues dades, per coneixerer UTGRAF.
Entre 2004 i 2006 van ofertar-se places GRAF i tecnic amb irregularitats. Conec directament qui sense ser bomber de primera com demanaven les bases va accedir a plaça GRAF . Per tecnic les bases ajudaven a fer la selecció excloent de la convocatoria bombers, caporals i sergents, potser en aquest cas de manera legal, pero certament irregular.
Aquestes dues dades facilment comprobables al DOGC, son fets que mostren ,si mes no , l'orientacio de la cupula de UTGRAF.
Es pot dir a pensar el que es vulgui pero no negar els fets.

Antoni
bomber

ASPRUBE ha dit...

Resulta curiós com al País Valencià, som els bombers forestals (bombers de groc) els que volem retallar distàncies amb els de blau. Llegint el que dius sobre processos de selecció de personal per a entrar al GRAF, queda clar que tampoc Catalunya es lliura de l'"endollisme", tot i que les de la Gene tenen la fama de ser les opos més netes de l'estat. Salutacions dels cosins de baix.