dimecres, 16 de març del 2011

Que va passar a Fukushima? (II)

Extret de La Vanguardia (Dimecres 16/03/2011)
El reactor 3, el más preocupante
Existe una preocupación muy elevada por la situación del reactor número 3 de la central de Fukushima porque la carga de combustible interna es plutonio, lo que podría agravarse para la salud de las personas en el caso de que explotase este reactor. Esto significa que el combustible nuclear está expuesto y por tanto carece de la refrigeración adecuada para evitar que el proceso de fusión avance. Si esto ocurre, la reacción puede ser incontrolable y podría fundirse totalmente el núcleo del reactor.

El reactor 2, que tiene dañada la estructura de contención, tiene un 33% de las barras de combustible afectadas. Se cree que su núcleo pueda haberse fundido en parte. Esta unidad sufrió una explosión el martes. Según la empresa eléctrica japonesa propietaria de la central (TEPCO), en el dos ha bajado drásticamente la presión, lo que podría indicar que las tareas de refrigeración están teniendo éxito o que hay alguna grieta en el contenedor o incluso un fallo de las lecturas.

En el reactor 1, un 70% de las barras de combustible están dañadas, según la televisión japonesa NHK. Deflagraciones, fusiones parciales del núcleo, expulsión de partículas radiactivas a la atmósfera y grandes llamas de fuego serían algunos de los terribles resultados si se produce la explosión en cadena de los reactores, según informa la cadena de televisión japonesa NHK.

Dos reactores preocupan a las autoridades: el 3 y el número 4
Los reactores más peligrosos son el 3 y el 4. El primero de ellos, dañado por una explosión desde el lunes, tiene graves problemas de refrigeración, ha producido una fusión parcial del núcleo y su sistema de contención está gravemente dañado y está expulsando partículas radiactivas a la atmósfera, lo que junto al escape del reactor 2 ha elevado los niveles de radiación hasta los 100 milisievert por hora, por lo que las labores de refrigeración se han parado hasta que desciendan dichos niveles.


Extret de El Periódico (Divendres, 18 de març del 2011)
Japó augmenta el nivell d'alerta nuclear en la central de Fukushima
Diversos camions cisterna intensifiquen les operacions per refredar el reactor {número} 3, el més danyat pel terratrèmol
Els responsables de la planta esperen reactivar en breu el sistema de refrigeració del reactor 2, ja connectat a la xarxa elèctrica
Les autoritats japoneses han elevat de quatre a cinc dins de l'escala de set el nivell d'alerta a la central nuclear de Fukushima, segons ha informat l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), que ha anunciat que a partir d'aquesta tarda mesurarà els nivells de radioactivitat a Tòquio per tranquil·litzar la població.

Des de l'inici de la crisi, l'agència de seguretat nuclear francesa havia considerat la situació de la central de Fukushima com d'alerta 6, però l'agència de seguretat japonesa insistia fins ara a considerar-la de nivell 4. L'augment de 4 a 5 en l'escala de gravetat d'accident nuclear situa la crisi d'aquesta central al mateix nivell que l'accident registrat el 1979 a la central de Three Mile Island, en Harrisburg (Estats Units).

El nivell d'alerta 5 es refereix als accidents nuclears "amb conseqüències de més abast", mentre que el grau 4, el que Japó mantenia fins ara, defineix els accidents "amb conseqüències d'abast local". El nivell 7, el més alt a l'escala de mesurament dels successos nuclears (accidents greus), correspon a l'alliberament a l'exterior de materials radioactius amb amplis efectes en la salut i el medi ambient, i requereix l'aplicació prolongada de contramesures. L'accident de la central de Txernóbil, a Ucraïna, el 1986, és l'únic cas fins al moment en el món d'accident greu de màxim nivell.
… L'operació d'abocament d'aigua sobre els reactors havia aconseguit en les últimes hores reduir lleugerament els nivells de radioactivitat sobre el reactor número 3. Set camions cisterna de les forces armades, recolzats per una trentena de camions dels Bombers de Tòquio, continuen amb les tasques de refrigeració de l'edifici i calculen que aquest divendres abocaran unes 50 tones d'aigua sobre el reactor 3, que se sumaran a les 64 tones llançades dijous.

Problemes a les piscines
… El reactor 3, igual que el 4, té problemes amb la piscina d'emmagatzematge de combustible, que s'ha quedat pràcticament buida, de manera que les barres de combustible estan a la intempèrie.

Pujada de temperatura
En els reactors 5 i 6, els tècnics han detectat un increment de la temperatura a les piscines de residus nuclears, mentre que segueix sense haver-hi dades sobre la situació en el reactor 4. La informació existent sobre la temperatura de l'aigua a la piscina de la unitat 4 és del dia 15 de març, quan va marcar els 84 graus centígrads, més del triple dels nivells normals de 25 graus.
Respecte al reactor 5, l'aigua de l'estany de combustible usat  va arribar dijous a una temperatura de 65,5 graus, un augment de 2,8 graus respecte a l'últim mesurament conegut del dia anterior. En el 6, la temperatura de l'aigua  va ser de 62 graus, 2 graus més que el dimecres. Actualment, un generador dièsel d'emergència ja està funcionant per permetre el bombament d'aigua a les piscines dels reactors 5 i 6.
El combustible usat de les centrals nuclears és altament radioactiu i desprèn molta calor. Per això, aquest material és col·locat en piscines d'aigua que és contínuament refrigerada i mantinguda a temperatures inferiors a 25 graus. Si el combustible no està cobert per l'aigua o aquesta arriba al punt d'ebullició, aquest material pot quedar exposat i augmenta el perill d'una fuga radioactiva, perill que plana especialment sobre els reactors 3 i 4.


Extret de El Pais (Divendres, 18 de març del 2011)
qué ocurriría si se funde el núcleo o el combustible de las piscinas.
… la nube sería mucho más radiactiva de lo que está saliendo ahora y llegaría mucho más lejos, aunque todo dependería de la dirección del viento y de la lluvia: "La radiación se mide muy bien incluso a mucha distancia.
En el caso más extremo de emisión descontrolada, Bruno advierte de un gran impacto para toda una generación: "Habría que echar cemento desde el aire hasta encerrar el reactor y podría llegar a quedar una zona de Japón inhabitable. Ya hay zonas así en la antigua URSS, pero en Japón en una zona habitada el impacto es mucho mayor".

…El combustible gastado tiene que estar refrigerado continuamente en una enorme piscina de agua. Si se queda sin agua se calienta y puede emitir enormes cantidades de radiactividad, especialmente el 3, que utiliza una mezcla de uranio y plutonio como combustible. A partir de 1.000 grados comienza la fusión de las barras, aunque Japón no informó del estado de la situación. Para evitar esa nube, los helicópteros se empeñaron sobre esa piscina de combustible.

Aun así, los expertos insisten en que no puede haber un nuevo Chernóbil, como explica Echávarri: "Chernóbil era un reactor en operación en el que no entraron las barras de control que sirven para detener el reactor. Aquí las barras entraron perfectamente y pararon los tres reactores tras el terremoto, por eso el calor que hay que evacuar es muchísimo menor".

… dos diferencias más: "En Chernóbil no existía edificio de contención y en Fukushima sí. Aunque estén dañados, dos reactores mantienen buena parte de su función para evitar que salga la radiación. Además, el moderador de Chernóbil era de grafito, una sustancia que acumula calor. Eso creó un incendio que tardó 14 días en ser apagado y dificultó todos los trabajos".

seguiu a:

http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima.html
http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima-iii.html