dissabte, 19 de març del 2011

Que va passar a Fukushima? (III)

Extret de La Vanguardia (Dissabte  19/03/2011)
Recuperan dos de los cinco reactores de la central nuclear de Fukushima
Ingenieros exhaustos conectaron el sábado un cable eléctrico al exterior de la planta nuclear de Fukushima, dañada por el terremoto de Japón, en un desesperado intento por activar las bombas de agua que enfrían las recalentadas barras de combustible y evitar la propagación de radiación.Ya se han reiniciado la refrigeración del reactor 5.

El sábado, se estaban desplegando más cables en un intento de reiniciar las bombas de agua necesarias para enfriar las sobrecalentadas barras de combustible nuclear en la planta de energía nuclear de Fukushima, que cuenta con seis reactores … Los responsables esperan que la electricidad llegue primero al reactor número 2 y luego probarán las bombas y los sistemas para ver si pueden arrancar.

Dentro de la zona de evacuación de 20 kilómetros en torno a Fukushima, cerca de 300 ingenieros lograron hacer funcionar un segundo generador diesel del reactor número 6 después de las 4.00 a.m., dijo la agencia de seguridad nuclear. Luego utilizaron esa energía para reiniciar las bombas de refrigeración del reactor número 5. El número 6 consigue su electricidad de un segundo generador diesel.



Extret de La Vanguardia (Diumenge  20/03/2011)
Los técnicos consiguen apagar los reactores 5 y 6 de Fukushima
Los reactores 5 y 6 de la central nuclear de Fukushima-1 se encuentran ya en "parada fría", término que se emplea para describir el apagado completo del reactor y que supone que ya no existe peligro alguno de fusión del núcleo, según ha informado la agencia de noticias japonesa Kiodo citando fuentes oficiales.
El sistema de refrigeración logró restablecerse por completo a última hora del sábado, según estas fuentes, con lo que ambos reactores están ya fuera de peligro.
Otros cuatro reactores, 1, 2, 3 y 4, podrían haber sufrido una fusión parcial de su núcleo como consecuencia del brutal terremoto del pasado 11 de marzo y los operarios continúan trabajando para refrigerar las barras de combustible nuclear.


Extret de El Periódico (Diumenge  20/03/2011)
Nivell 10 d'alarma
El desastre nuclear del Japó justifica l'alerta en el discurs públic però no el catastrofisme.

De l'alarma («avís o senyal de qualsevol mena que adverteix de la proximitat d'un perill») a l'alarmisme («tendència a propagar rumors sobre perills imaginaris o exagerar els perills reals») hi ha la mateixa distància que hi pot haver del que és electoral a l'electoralisme o del que és sensacional al sensacionalisme: una qüestió de grau, una línia fina que es passa per ignorància, mala intenció, interessos o una barreja de tot plegat. Ho hem vist aquests dies arran del desastre nuclear desencadenat pel terratrèmol i el tsunami del Japó.

Perquè, sí, a Fukushima hi ha un desastre nuclear, un dels tres pitjors de la història juntament amb Txernóbil (Ucraïna, 1986) i Three Mile Island (EUA, 1979); només falta dilucidar l'ordre. Per això s'entén el nivell 10 d'alarma que hi va haver aquesta setmana en els actors (governs, OIEA, premsa, lobbies pro i antinuclears...) que nodreixen el discurs públic. Però ¿tot desastre és una apocalipsi? ¿Hi ha hagut alarmisme?

Per respondre a això, primer caldria saber de primera mà què passa a Fukushima. «De fet, no sé què ha passat. L'únic que sé és el que els mitjans de comunicació del món diuen que ha passat, bevent tots de la mateixa i única font: el que ha dit l'empresa responsable de la planta, filtrat a més a més pel Govern japonès», diu el socioecòleg Ramon Folch. «Això no està sent ni de bon tros com Txernóbil, on es va ocultar l'accident durant dies i els periodistes no vam poder viatjar a la zona fins uns quants mesos després. Però el cert és que en temes nuclears ningú té accés a la informació, ni al Japó, ni a Rússia, ni enlloc. Depenem del Govern japonès i de l'OIEA, que és la patronal del ram. I només tenim les dades que ells ens vulguin donar», afegeix Miguel Bas, que va cobrir la tragèdia de fa 25 anys per a Ràdio Moscou Internacional i avui és el delegat de l'agència Efe a la capital russa.

Seguiu a:

http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima.html
http://unpobrebomber.blogspot.com/2011/03/que-va-passar-fukushima-ii.html