dilluns, 8 d’abril del 2024

anades i vingudes de gent

Estaré desconnectat? Fa setmanes que tinc la sensació que a Bombers no hi passa res. Després del daltabaix que vàrem tenir amb el tancament (i exclusió dels seus membres) de la seu GRAF a Lleida, no hi ha gaire polèmica a la vista. Semblava que s'hagués d'acabar el món amb el tancament programat de seus GRAF (aviat vindrà Reus i Rubí), però com la casa ja sap, si fa les coses per parts les coses colen millor. I la vida segueix. Poc a poc els "repudiats" han anat passant el seu dol i es van integrant cadascú al seu nou torn. Ja ningú recorda aquelles videoconferències de primera hora del matí per conèixer com seria el dia i d'on veníem. La sequera ja no ens importa. El briefings de Lleida pel matí son la mar de plàcids. Abans tots patíem per si venia la famosa onada de sud, el vent de ponent o la baixada d'humits del vent del Nord. Ara res importa. A prendre pel sac doncs. La Campanya Forestal? Me la bufa. Quan comenci a cremar ja hi anirem i ja ens manaran. Potser és el que volen.

Pel que sembla la propera setmana el Punt de Transit de la REL canviarà de seu. I què? Res, que el prenguin i qui vulgui ja el farà anar. Al final, la conclusió és que els pobrebombers i bomberitus de baix de tot som únicament un número estadístic. Allí on vagi ja aprendran a fer anar els ordinadors, el FieldMaps, el visor de recursos, el registre de recerques, el QuickCaptur... clar, com no és cap especialitat, tothom el pot fer anar. Jajajajaja. Res més lluny de la realitat. Ja s'ho trobaran.

Una mica com anar a donar classe a l'ISPC. Els millors? Els qui més en saben? Els qui tenen més experiència? Res, que hi vagin els qui viuen més a prop. Segur que ho fan igual de bé que qualsevol altra que porta més de 20 anys amb el tema. Al cap i a la fi també han passat una prova per entrar a formador d'aquesta matèria. Seguirem anant a la perversió del sistema, que no és res més que vomitar dades i noms estranys per a demostrar que en saps molt (com l'examen d'ingrés). Es perdrà el discernir entre el més important, el que han d'aprendre per aprovar i passar el curs i el que realment el formador sap (ho hagi o no d'ensenyar). Recordo una anècdota d'un matí en que vaig arribar a la classe mancant 5 minuts per l'hora de començar. Algú ja havia començat la classe fent la introducció, l'organització i desglossament dels taller a desenvolupar. Carai. Perquè? I quants cops, havent jo acabat amb la meva part, algú ha volgut complementar explicant mil i un detalls, dades i noms perquè al seu parer calia omplir el cap dels alumnes de dades inútils? Això és una part del que vindrà els propers mesos a l'ISPC. Amb això no vull dir que els qui venim de lluny en sabem més, sinó que es perdrà part de la riquesa que tenim en aquest Cos. Tenim bona gent a La Seu, a Granollers, Girona i Amposta. Però si prescindim del de La Seu, del de Girona i del d'Amposta, amb què ens quedem? Per bona que sigui aquesta opció, ens quedem sense la diversitat, que és la que tant enriqueix en aquest servei.

La gran conclusió que puc treure, és que a can bombers, l'experiència se la passen pel folre. Ni els GRAF que porten un grapat d'anys els importen. Tenen substitut. La gent que ha fet anar el Punt de Transit i la UCM a Lleida els últims anys, que han mantingut els mòbils carregats, els ordinadors al dia, les emissores amb bateria i que han participat no només de recerques i incendis sinó també en simulacres i exercicis varis de la REL, ara seran substituïts. Com també seran substituïts el formadors "de províncies" que fins ara tenia l'ISPC. Perquè com sempre he anat dient, des dels despatxos de les barcelones, els qui venim de fora les metropolitanes no som més que "provincians" amb boina, trets d'una pel·lícula del Paco Martínez Soria.

Tinc molt clar, que per anar a l'ISPC tothom hi pot anar amb el seu vehicle. Clar, està a prop de tot arreu. Que no en tren, que a l'estació de Parets no hi ha cap combinació que arribi abans d'un quart de deu del matí. Però quan algú ha de venir a Lleida, La Jonquera o a La Seu d'Urgell, tothom necessita un cotxe del servei i demana que les classes comencin més tard. Difícilment per trobarem per la REL, algú que vingui de les barcelones, abans de les 9 del matí. És que estem molt lluny! La gent han de matinar, passar primer el Bruc (després del túnel hi ha vida) i acabar sobrepassant La Panadella (una mena de Non Plus Ultra). I és que venir a Lleida durant la primavera és tot un esforç. Doncs no et dic res de l'hivern. La boira fa molta por. Doncs apa, els de les barcelones ja esteu contents que heu aconseguit que tothom sigui com vosaltres. El que no sabeu és que ara esteu més sols que mai. Perquè nosaltres difícilment us vindrem a visitar.