dilluns, 22 de novembre del 2021

Els nostres MAER del sXXI

Avui em toca fer una mena de continuació, ampliació i/o aclariment del post de la setmana passada. Resulta que el vaig escriure durant el divendres, per publicar-lo el dilluns a les 6 com és habitual. Llavors al vespre em va arribar que hi havia un article d'en Quico Sallés que parlava del "cas ITURRI". Com que ja el tenia fet i de l'únic que havia parlat és dels camions nous. Concretament de que cada remesa arriba amb canvis de millora dels "nyaps" trobats a la remesa anterior, que ja portem un grapat de mànegues rebentades per un deficient programació del sistema, (la resposta automàtica al tancament i obertura sobtats de les llances) i també que ens costarà Déu i ajuda trobar recanvis al nou material malmès, doncs no vaig veure gaire relació entre el seu article i el meu (si és que es pot considerar article).

Després arriba el dilluns, dia de màrqueting per a mi. Faig un Tuit on busco alguna frase sucosa per cridar l'atenció dels lectors. I així va ser. En un post on es parla de camions, licitats a ITURRI i amb la descoberta del dia anterior, la temptació va ser molt gran. De fet, ho va ser tant, que també vaig recordar que anys enrere (i parlo del passat) els Mitjans Aeris ja van tenir problemes amb les licitacions. Quins? Ni idea, però allí si que van saltar un parell de "jefassos" de la casa.

Avui, però, i us diré el mateix que alguns ja m'heu escoltat durant la setmana. El fet de trobar el problema a Mitjans Aeris, ha provocat que actualment tinguem una bona rotació de màquines, unes licitacions més ajustades a la realitat, i que com ja no hi ha comissions pel mig, tots els diners van a papar als helicòpter, els personal i les empreses que els exploten. I això repercuteix molt favorablement en la MOLT bona capacitat i resposta aèria de Bombers. Podem dir que els MAER d'abans i els d'ara són la nit i el dia.


Només cal veure els avions i els helicòpters que tenim. Són màquines d'última generació, que fins i tot surten a les revistes especialitzades com pot ser la del prestigiós fabricant (què ha de dir si ho fabrica ell), Bell. Però és cert, tenim helicòpter bestials que fan una funció enorme. Recordeu el començament del meu post de fa dues setmanes, amb el EC135 de color vermell, que correspon al 50.03 amb base a Sabadell.


A banda del 50.03 (EC135) hi ha el 50.04 un Bell 429 preciós. Només comparable al "SHERPA01" d'Andorra, idèntic model, però aquest si amb capacitat de vol nocturn. Entenc que aquí per a fer rescats nocturns no tenim permís o no hem desenvolupat la necessitat, però que és un model que podria arribar a fer-ho.

De fet, les últimes licitacions d'helicòpters (pel que he anat deduint) busquen una suficient capacitat de transport i de treball prop de paret o condicions desfavorables. Fa pocs dies vàrem poder veure a les xarxes un rescat amb el 50.04 a peu de pantà. Una maniobra que pels foranis ens sembla extraordinària. Segurament aquesta amb l'antic Bell 412 blanc (antecessor del 50.03) no es podia fer, però ara tant el 03 com el 04 la poden realitzar per una qüestió de simetria i disseny.

I no cal oblidar tampoc els 50.01 i 50.02. Dada que jo desconeixia, però que també son EC135. D'una generació anterior, que també tenen alguns dies aquestos, però que per ser helicòpters de propietat, son excel·lents bitxos al cel. Si us fixeu en la posició del "morro" la pala no li sobresurt gaire, per tant es pot quedar molt i molt proper a una paret, evitant jugar amb la perspectiva i l'habilitat del pilot. El que si queda clar, és que els pilots que operen aquestes 4 màquines son molt i molt hàbils. Son els que cada cap de setmana es passen un grapat d'hores volant.

I ara una mica d'història, ja al 1996, quan estava a l'escola de bombers, per la biblioteca hi havia el contracte de compra del BK117, que venia a millorar la resposta dels BO105. Aquests en aquell moment semblaven bones màquines, però el BK ja eren paraules majors, és l'antecessor dels EC135 i el posterior 145. El 145 és el model que fa els vols nocturns del SEM. Els BO eren models amb molta limitació de potència i que els hem vist volar per la casa o pel SEM fins fa una dècada. Vaig arribar a volar amb el BO, quan estava fent pràctiques a l'escola, una molt bona experiència. Posteriorment vaig descobrir que anaven molt mancats de potència pel que se'ls començava a demanar en rescats i trasllats de malalts.

La renovació, aquesta és segurament la gran diferència dels mitjans aeris respecte a l'època anterior. La gran capacitat de canvi (fa poques setmanes es va canviar l'autobús" pel "nan roig" (el bell blanc per l'EC135 vermell) i actualització dels mitjans. Ara els contractes duren un temps definit, fent que l'empresa concessionària hagi d'actualitzar equips, permisos de pilots i efectuar bons manteniments.

Evidentment la gent que hi ha darrera hi ha tingut molt a veure. Segurament es van espantar quan a començament de setmana  la gent va començar a "comparar" el cas ITURRI amb el cas MAER, però aquest últim és un cas de fa molts anys. Ara, la bona gestió (el que es veu, mai posaré la mà al foc per una cosa que no conegui a fons), el canvi de concepte, de filosofia i de possibilitats dels nostres mitjans aeris ha fet que en puguem estar molt orgullosos.

Per cert, si voleu saber-ne més, mireu aquesta pàgina; https://transitaeri.cat/2021/06/11/mitjans-aeris-dels-bombers-de-la-generalitat-de-catalunya/ o seguiu al seu creador per xarxes, que cada dia penja fotos i vídeos dels nostres MAER i també dels del SEM. Allí també es parla d'avions, avionetes i els Air-Tractor de Bombers.

2 comentaris:

Simon "heli3" ha dit...

Bon artice, tot i no demanar permís per fer ús de les imatges ni citar els autors.

Alfons Tormo Vilà ha dit...

Per evitar suspicàcies. Aquest bloc és de divulgació bomberil, sense cap ànim de lucre. És per això que utilitzo imatges sovint trobades a Google (i alguna és meva). Evidentment totes les fotos tenen un autor. Si t'has sentit "robat" per alguna d'elles no era la meva intenció.
Respecte a l'autoria de les fotos, et puc dir d'on les he tret:
BK117: https://forums.x-plane.org/index.php?/files/file/10594-bk-117-bombers-de-la-generalitat/
BO105: Té la marca d'aigua de Heli3: correspon al compte Flickr https://www.flickr.com/photos/heli3
El Bell 429 (50.04) sembla de Heli3, és la caràtula del video: https://www.youtube.com/watch?v=2TVy_EZ36iY
EC135 (50.03) vermell, la foto és de @emergencuing, un compte d'Instagram molt recomanable amb fotos impressionants.