dilluns, 11 de gener del 2021

Els bombers del temporal Filomena

La setmana passada vaig arribar a les 400.000 lectures/visites del bloc, que són un molt bon nombre. Escric en català i només de bombers, fent que el públic potencial sigui d'uns 4000 bombers de Catalunya, i si li sumem alguns freakis del foc forestal, de bombers i algun que altra amic, amb les 3000-4000 visites mensuals, em puc sentir molt més que satisfet. GRÀCIES.

De fet, he tingut diferents etapes al llarg de tots aquests anys (529 posts, amb aquest). Potser no sempre he estat prou correcte, en ocasions no hauré estat prou encertat... És la sensació que tinc d'alguns dels meus posts dels primers anys. Però sempre vaig intentar aportar el meu punt de vista. Vaja, no vaig fer mai una crítica perquè si. Sempre hi havia una raó més o menys raonada i explicada al mateix post. I això és el que possiblement m'ha fet perdurar en el temps. Potser, actualment sóc més curós a l'hora de ser crític, que no vol dir que no ho sigui, però cal explicat també les coses que funcionen bé i quan no funcionen cal donar raons i maneres de revertir-ho. I el post de la setmana passada ho era. Era molt crític. I així ho sento, la DG m'està fallant en les formes. Però tampoc podem fer com al Capitoli, oi? No podem arrabassar el poder a ningú perquè no ens agradi com estan fent algunes coses, com les interpreten, o com les volen dur a terme. A ells els mancarà la capacitat de diàleg i d'empatia, però a nosaltres no ens pot faltar. Nosaltres hem de ser insistents en les nostres raons i això és el que ens fa forts. I potser així aconseguirem conèixer tota la informació, la bona i la dolorosa de tot plegat. La bona, és saber exactament el què, la dolorosa és conèixer els mals dels quals hem de patir. Perquè mai hi haurà una proposta dels de dalt que afavoreixi als de baix. Això o és que tornem a creure amb els Reis Mags?

De tota manera no entenc moltes coses. Quan el temporal Glòria de fa un any (va ser al gener) es va mobilitzar a un bon grapat de bombers. Fins i tot des de Lleida ens van enviar a Girona. Allí hi havia desplaçades carpes del GROS i el camió insígnia de can Bombers (l'antic camió de protecció civil repintat de vermell). Si, aquell que molts l'anomenaven "el caixer automàtic" (finançat per una entitat bancària, un a cada comunitats estatal). De fet, el "xiringuito de gelats" (el CCB en un ISO-contenidor vermell) ja no el veiem per enlloc.

En un episodi com el d'aquest cap de setmana, la Filomena, on eren els Bombers? Portem tota la setmana escoltant que potser neva a cotes baixes. Que la llum és més cara i que n'ha augmentat la demanda. Bombers amb l'arribada del fred augmenta el nombre d'incendis per calefaccions, estufes i xemeneies. Els dos incendis a naus ocupades a Badalona ja són història. Cal tornar a recordar, a cada episodi de fred, que cal vigilar, i també a casa, per molt bé que ens sembli que ho tenim. On eren els nostres avisos a la població? A la tele3 hem vist connexions en directe amb molts pobles i ciutats i en alguna s'ha pogut veure a algun vehicle de bombers fent les coses "normals" de bombers. Però no hi hem vist cap gran dispositiu desplegat. Sembla com si tot el pressupost de Bombers estigui exclusivament destinat a comprar camions i noves promocions, quan també hauria de ser per a mobilitzar un gran nombre de personal i recursos en situacions com aquesta. De fet, l'activació de reforç als parcs no ha estat general. Només alguns parcs han augmentat la dotació i s'han obert retens d'alguns  parcs de voluntaris. Però i la resta?

Però no és només això. Diumenge al migdia hi va haver la compareixença d'Interior per explicar com estava la situació. El conseller, un meteoròleg, una representant del Servei Català de Trànsit (que no sabia ni pronunciar els pobles d'Arnes i l'Albi), un mosso (de Trànsit?), i una de protecció civil ens han posat al dia de carreteres tallades i línies telefòniques sense servei. Fins aquí cap objecció. El temporal ha afectat a la població i es mereixen conèixer què fem per ells. Però i els Bombers? I el SEM? Hi he trobat a faltar el meus "jefes" explicant quina ha estat l'afectació dels incendis provocats per les calefaccions i dels endolls funcionant a tot drap, també sobre els rescats a  muntanya per la situació del temporal.

Si és que fins i tot ha sortit la UME a fer el tour de les espanyes! i els Bombers catalans, on érem en aquest episodi? Als parcs o donant serveis a la gent? Hi ha una foto de bombers ajudant en el transport de les vacunes, i això no és prou important per sortir a la compareixença d'Interior? És un bon moment per treure les estadístiques: amb el fred les estufes i llars de foc van més fortes i provoquen més incendis a les llars, hi ha intoxicacions per CO, ha hagut localitzar i potser rescatar a muntanyenc, a conductors de vehicles atrapats a la neu. I de ben segur que s'ha hagut d'obrir via per arribar a alguna masia o poble aïllat per donar la medicació a alguna persona. On surt això reflectit?

Sort que de tant en tant miro els twits de @bomberscat, que em recorden que també hi som, de forma molt discreta, però hi som:

Diumenge 10/01/2021: Actualització serveis #bomberscat (des que va començar l'episodi i fins a les 13,30h d'avui) per atendre incidències relacionades amb el temporal: 340

RECentre: 16, REGirona: 29, RELleida: 54, REMNord: 137, REMSud: 51, RETarragona: 26, RETerresEbre: 27

Bombers som aquells "locus" que apaguem incendis a llocs impossibles (i som herois) però quan traiem neu, rescatem persones dels cotxes o molts d'altres serveis humans o que donen salut a la ciutadania no som notícia. No ho som perquè som els primers en no promocionar-nos. Així ens va. Bombers també participem de l'operatiu del Filomena, però ningú ho diu.

1 comentari:

camionsdebombers ha dit...

Moltes felicitats Alfons per les 400.000 visites al teu Bloc. Però més encara per que el trobo força encertat i útil.