dilluns, 17 d’agost del 2020

També és època de vacances a Bombers

És estiu i tots volem fer vacances. Sembla però, que en un any en que molta població ha perdut la feina, estan en ERES o simplement no han pogut treballar durant més de dos mesos de pandèmia i confinament, que només valgui sortir un o dos dies per anar a la platja, a fer un arròs al Delta o unes gambes a la Costa Brava.
La realitat, en canvi, és crua, i fa que quan arriba l'agost (i també el juliol a Can Bombers) ens anem agafant el relleu els uns als altres i quinzena per quinzena tots acabem passant pels nostres 15 dies de lleure. I aquest any, també ens els hem guanyat. No tornaré a explicar ara el tema de les desinfeccions, però si que insistiré en que han estat mesos de pors i alertes quan les obertures d'habitatge se'ns van disparar. Els primers dies perquè la gent trobava a faltar veïns o familiars amb qui habitualment no hi tenien contacte. Tot eren situacions de saber si teniem un veí mort per Coronavirus a la porta del costat. Després però han estat situacions de gent amb problemes mentals (que no és cap servei estrany per nosaltres), gent que havia caigut o es trobava malament, o simplement qui s'havia quedat tancat al lavabo perquè el pany s'havia trencat. Totes aquestes situacions, que com ja he dit de tant en tant ens hi trobem, aquests mesos han estat més assídues i també més "perilloses". Evidentment no pots anar a obrir la porta a algú que es troba malament si no saps el que li passa, i tots els bombers dels diferents cossos d'Europa han considerat que no es podia entrar a casa de ningú sense la protecció adient. Així que una simple obertura d'habitatge es pot transformar en un servei amb risc biològic important i s'han de prendre les mesures adients.
Així que aquest any, i alguns pensaran que els bombers han tingut algunes setmanes de menys serveis (cert, però també molt més complicats) ens hem tornat a guanyar les nostres merescudes vacances. I novament hi haurà qui pensarà que els bombers hem de fer les vacances a l'hivern o que no n'hem de fer. I és una cosa tant simple com la de fer quatre números. A banda de complir amb la llei de funció pública també hem de complir amb tota la normativa laboral. Això vol dir tenir unes hores anuals de treball repartides com al servei li sigui més adient. I nosaltres fem 24h, per tant a més dels dies entre guàrdia i guàrdia ens toca acabar fent les hores totals, i si no féssim les vacances ens passaríem la normativa fel folre...
Res, que és estiu, agost i que (toquem fusta) no ens hem menjat una merda en incendis forestals. Però si amb tota la resta de serveis. El que passa és que quan jo torni de vacances, els "meus" forestalillos" ja hauran plegat i no els tornaré a veure fins l'estiu que ve. Alguns els podria trobar a l'Escola fent el curs bàsic (si aproven l'oposició) altres els trobaré a l'Escola de Mossos o d'Agents Rurals i els altres seguiran esperant el seu torn per a entrar a Bombers o acabar la carrera i trobar alguna feina que els agradi més que aquesta nostra. Doncs això, a tots es forestals que anem coincidint any rere any, aquest any no haureu apagat cap foc important, però ens ho hem passat bé fet torn i compartint dinars i tertúlies de futbol, bicicleta o qualsevol d'aquelles converses "importants" que sovintegen a les sobretaules dels parcs de bombers. Bon estiu.