dilluns, 11 de maig del 2020

La moda de l'ozó

La Desinfecció que majoritàriament tots heu fet aquestes últimes setmanes no HA SERVIT per a RES. I és molt fàcil d'entendre. Si teniu una cullera on heu menjat nata o xocolata (o ambdues) li poso desinfectant (clor, peròxid, ozó, alcohol...), segueix tenint la nata, la xocolata i la vostra saliva. La desinfecció no neteja, només mata els bitxos que hi ha a la superfície de contacte. Si tinc una caca d'ocell per molta desinfecció que tingui, la caca d'ocell no desapareix.
Abans de desinfectar SEMPRE cal fer una neteja! Això significa treure tota la part orgànica (la nata), fent acció de fregament per a desincrustar-la, posant sabó per a que la humitat entri millor i poder desfer-la. Esbandir i assegurar-se que ja ha marxat. Ara sense la part orgànica només hi queden els organismes patògens i no patògens. I ja és quan podem fer la desinfecció. I quin és el producte que hem d'utilitzar? Ahhh, aquesta és la clau.
La teoria és fàcil, cal buscar a la web del Ministerio de Sanidad quins productes desinfectants maten el Coronavirus. Però la realitat i la certesa és una altra. Cal provar diferents productes, diferents concentracions, diferents maneres d'aplicar-lo. I fer analítiques de superfícies per comprovar si aquell element que volíem eliminar ja s'ha desactivat o no. Així és com s'actua a tota la indústria alimentària del món civilitzat. O us penseu que a la vostra carnisseria només tiren un raig d'alcohol sobre el tauler i una mica d'ozó a la nit mentre tothom dorm?

L'Ozó és un bon desinfectant per a l'aigua, però deixa poc rastre. Per tant a la que hi entra en contacte qualsevol contaminant, s'embruta. En canvi el Clor que hi ha a l'aigua de les aixetes dels habitatges, deixa rastre (aquell mal gust), que assegura que qualsevol patogen també mori encara que traguéssim l'aigua d'una aixeta a més de 20km de la planta potabilitzadora o que l'aigua surti d'un dipòsit i s'hi hagi quedat uns dies tancada.
Des de fa un grapat de setmanes que rebo consultes sobre l'Ozó, que si com és que no demanem una màquina d'Ozó pel parc, que perquè no posem Ozó als camions, que perquè hi ha altres cossos de bombers que tenen màquines d'Ozó on posen els vestits bruts... que si un amic meu té una botiga i ha comprat una màquina, que si una cosina la fa anar per a no sé què... i tothom diu la seva. Fa no massa setmanes algú va gosar a preguntar que com és que creiem cegament amb el lleixiu com a desinfectant...

Aquí la señorita Francis (consultori radiofònic dels anys 80). Perquè els jugadors del Barça no juguen com jo voldria? Perquè no entrenen d'una altra manera? Perquè no utilitzen aquella tàctica que m'ha explicat un amic o que he llegit en un whatsapp? Ara seriosament, sense exageracions. Creieu que si l'Ozó realment funcionés no s'hauria aplicat ja?
Mai us heu plantejat estudiar una carrera? Sortir de la vostra zona de confort i aprendre com funcionen REALMENT les coses? Al segle XXI tenim una cosa que es diu Google. Si aquella on busques "picor de pell" i diu que pots morir. Si, però si llegeixes, compares i interpretes amb ulls nets, oblidant i desaprenent tots els tòpics que tenim inculcats des de petits, podem ser capaços de trobar una part de la solució, pistes que ens ajudin a cercar quina és la dada correcta i sobretot, sobretot, no posar algunes cadenes de televisió ni llegir segons quins diaris (que gairebé podríem deixar-los en zero).
De fet, amb un mínim de coneixements i una mica de perspicàcia pots trobar molt bona informació en els bits i Tegas que ens arriben diàriament per la xarxa, ja sigui a casa o al mòbil. SI, a més de fotos de gent fotent-se de cap, ties bones i acudits dolents també serveixen per difondre ciència i informació verídica. Però cal buscar-la, sola no arriba. Després d'aquests moment de canya, a veure si us desperteu del confinament, que sempre us explico algunes veritats.

I ara que ja sabeu tot això (i us he fet obrir els ulls) mireu aquest video i us contesteu vosaltres mateixos. (Pista: Ho fan fatal)