dilluns, 23 de desembre del 2019

Nadal al parc de bombers

Quan arriba Nadal, de fet ho fem bastant abans, mirem el calendari per verificar si treballem per Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any el dia 1, el de Reis (el 5 o el 6 ambdós són fotuts segons els costums familiars), i anys rere any sempre hem de faltar a la taula de la família en alguna d'aquestes trobades. Això fa que el dia que pots celebrar Nadal amb els teus sigui un dia més que especial. Ni és l'aniversari de ningú, ni la boda de no sé qui, ni un familiar que ve un cop cada 3 anys i que viu en un altra país. Nadal és Nadal, sobretot i te'n vas perdent alguns perquè et toca treballar. De fet, no és el primer cop que us ho explico.
Això fa que aquestes festes les visquem un punt diferent a la resta. Per una banda perquè alguns dies no estem a la taula de casa, que aquell dissabte que volies anar a escoltar nadales no hi puguis assistir o que el dia que la tieta caga el tió no hi pots anar. Activitats escolars, pastorets, concert de Nadal o un dia aïllat d'esquí amb els amics son coses que sempre te n'has de perdre alguna.
Però no estic plorant, ni molt menys. Els bombers som gent de recursos i de família en tenim més d'una, i això fa que el dia de Nadal al parc de bombers també sigui un dia bonic, el raïm amb els companys del torn, el Sant Esteve que canviem els canelons per pollastre al forn o unes gambes comprades pel company cuinetes després de fer la previsió durant la guàrdia abans i qualsevol altra detall que ens regalem entre companys.
El nostre pessebre
El parc Lleida és ple de persones amb gran empenta i empatia, formem una gran família i ens en sentim orgullosos. Ja hem fet els nostres dinar/sopar de torn, l'esmorzar del parc i Regió (aquest l'organitza l'Agrupació de bombers), tenim el "Pessebre" muntat, que no pot faltar. L'Amàlia (és la persona que neteja el parc des de fa algunes dècades) es reserva un dia per fer-nos ella mateixa el "Pessebre". No sé en quants parcs hi ha "Pessebre", però el nostre és uns dels que estan fets amb més carinyo.

Som un parc urbà i gran, que podria semblar que hauriem de ser persones fredes i dures, però la realitat és que el nostre parc és ple de guarniments de Nadal, ens sentim participant en una gran festa contínua des que es va muntar el "pessebre" i així fins que es desmunti just el primer dilluns després de Reis. Els companys amb nens petits ja busquen forat per anar a la Cavalcada dels Reis i pujar a l'escala antiga de bombers (la que tenim guardada al museu Roda Roda) que només surt a les ocasions especials.
Són dies de ser feliços als parc de bombers. Ens visiten amics i familiars per ajudar-nos a fer la guàrdia més lleugera. Però per sobre de tot som bombers i estem per la nostra feina. Aquests dies segueixen cremant habitatges, els endolls es segueixen sobreescalfant (alguns més amb els llums dels arbres i guarniments varis), els accidents de trànsit, la gent que es perd per la muntanya, els accidents esportius (parapent, allau, escalada...) o simplement accidents de mala sort (a casa o fora d'ella). I tots absolutament tots demaneu ajuda quan teniu un problema.


Per nosaltres son guàrdies com tota la resta, en que pot passar de tot. Quan truqueu al nostre telèfon sempre us contestem i sempre anem allà on siguem necessaris. Nadal seran dies bonics, feliços però també segueixen sent dies segurs.

Bon Nadal a tots els que estarem de guàrdia aquestes festes
I a la resta també.