dilluns, 12 de novembre del 2018

El cobrament dels rescats

Després de la calma del final de l'estiu ens arriba la poc a poc però segura feina feixuga dels incendis dels primers freds. Portem uns dies en que la tranquil·litat del setembre i final d'octubre s'ha trencat. Ja tenim els primers incendis de xemeneia, també és l'època en que la gent descobreix que les calderes de pel·lets, de closca o de llenya donen problemes. No perquè no siguin segures, sinó perquè si utilitzen fusta resinosa aquesta es pot enganxar a les parets de la xemeneia i un dia o altra s'encén. Igual que una llar de foc, com les de tota la vida. Per tant acaben donant els mateixos problemes que ja coneixem fins ara. Tubs metàl·lics que passen prop de jàssenes, tubs bruts que a la llarga s'encenen, mala qualitat de la llenya... i un llarg etcètera. Tot això son detalls que en algun moment o altra us havia explicat en els meus posts de tardor. Bé, que les calderes de cremar de material orgànic donaven problemes no, però si que era el moment en tot això aflora i ens dóna problemes.
Però avui us vull parlar d'un altra tema. Els serveis que cal cobrar o no cobrar. Porto varies setmanes parlant amb gent de diferents àmbits no bomberils que em diuen que si cal cobrar rescats, principalment d'excursionistes. Que si uns van mal equipats, que si altres no tenen experiència, que altres no fan més que posar-se on no toca... 

Però el mateix podríem dirs dels boletaires... que si no es coneixen la zona, que si no porten GPS, que si van sense telèfon o no porten bateria, que si no porten roba per passar la nit per si passa algo, que si una cosa o una altra.
I en els accidents de cotxe? Quin seria el criteri? Perquè si condueixes cada dia saps conduir més que si només ho fas els diumenges per anar de casa al poble? O com que ets menys a la carretera tens menys possibilitats de tenir un accident? Quin criteri utilitzem? Si has begut se t'ha de cobrar el rescat, l'ambulància i el cotxe de la poli que senyalitza l'accident? Si ets “bon” conductor no se t'ha de cobrar? Com va això? I el mòbil? Si és per culpa del mòbil t'hem de cobrar? O és que com que feies el burro no t'hem de venir a buscar?
Crec que és molt difícil saber quins son els serveis que cal cobrar i quins no. Si se't crema la casa perquè tenies endollats 5 aparells de potència al mateix endoll t'he de cobrar i si en tenies 3 no? Si se't crema la campana de la cuina perquè ets un guarro t'he de cobrar? Si tens la planxa endollada mentre vas a contestar el telèfon perquè et truca un familiar i acabes tenint un ensurt a l'habitació de planxar també t'he de cobrar o li cobro a la tieta pesada que truca quan no toca?

Mil i un dubtes i preguntes em venen al cap cada cop que sento a algú afirmar que hi ha serveis que cal cobrar a la gent que ha patit un accident.
I jo em pregunto? Si sóc capaç d'abocar-me a un precipici per fer-me una “selfi” i acabo caient i algú ha de venir en helicòpter, baixar rapel·lant, o tant senzill com travessar la ciutat plena de cotxes, en horari d'entrada de nens al cole (més transit al carrer), amb vianants creuant els carrers, cruïlles, semàfors, etc perquè no hauria de cobrar el servei? O és que per caure d'’una finestra a la que m'he abocat no he de pagar un “peatge”?. Si a la noia que es fa la foto a dalt del pont li passa algo, qui ha de costejar el rescat i el tractament hospitalari?

5 comentaris:

Jordi ha dit...

Doncs aquest tema pot donar molt a pensar. En el meu criteri, tots estem pagant el servei de bombers - SEM - Mossos/Policia mitjançant impostos (que despres aquest impostos s' en van a Panamà), fem o no fem ús. No trovo coherent fer pagar tot un dispositiu en el cas que el solicitant ho necessiti per haver sigut negligent, perque aixó es començaria acostar a un servei privatitzat. Una altre idea seria sancionar les negligéncies de aquestes persones mitjançant multes (així com es fa en trànsit)
Salut!

camionsdebombers ha dit...

Doncs em sembla bé el comentari que fa en Jordi.

Efectivament via impostos (directes i indirectes) estem pagant tots els serveis que una societat actual vol tenir i disposar ben a prop i puntualment.

Ara bé, si en fem un mal us, cal aplicar sancions i es aixó el que s'hauria de fer, aplicar-les a qui genera una utilització forçada dels serveis d'Emergències per la seva irresponsabilitat.

Ben al contrari, si el que es fa sols el cobrament de les despeses que aquella utilització forçada del servei ha generat, sembla que es pugui interpretar com que tots tenim dret a fer anar a munt i a vall aquells serveis perquè ho paguem.

En tot cas, un sociòleg ho interpretaria millor, però crec mès en el poder dissuassori de la sanció que no en el de pagar una factura de serveis.

Marc ha dit...

Hi ha serveis que són tant evidents la negligència i la imprudència que SÍ els cobraria.

Nasio ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nasio ha dit...

Tots els diners que paguem de rescats o altres serveis d'emergència on van a parar? S'inverteixen directament sobre el servei que es factura? On van a parar els diners? Perque cada dia lestat /generalitat ens apreta mes per a tot arreu, impostos, multes,... I tot sabeu per a que? Perque ells visquin millor. I el ciutadà cada dia mes i mes apretat.