dilluns, 17 de setembre del 2018

Caçadors d'incendis

Ara que ja ha acabat la Campanya Forestal 2018 (que només va començar en termes econòmics) és hora de parlar del que els frikis del foc fan.

Fa un parell d'anys vaig fer un post parlant de la crida del foc. Bé, avui parlaré dels caçadors d'incendis. És a dir, anar a la recerca del foc, localitzart-lo pel fum o sabent prèviament on és, simple fet de veure bombers, escoltar sirenes o veure una casa o el que sigui cremant. I he de reconeixer (molts ho hauriem de fer) que de petit jo ja ho feia.
Recordo que de ben menut estava amb els pares passejant per Reus i veurepassar als bombers a tot drap i seguir-los pels ravals fins trobar-los finalment en un incendi de magatzem. 

Sovint als incendis s'hi aglutina molta gent, alguns son simplement tafaners, altres son nens que et saluden (que sempre ho fan quan veuen el camió per la ciutat) i altres simplement gent que els hi van les aglomeracions. De tota manera, qui no ha seguit mai un camió de bombers?

La temptació és passar-te el semàfor en vermell, circular per algun carrer tallat o fins i tot en contra direcció. I si això ho passem a incendis forestals ens trobem gent (en ens primers minuts de l'incendi) que amb la voluntat d'ajudar es posen en xancletes i pantalons curts i una branca d'arbre a la mà per apagar algunes flames, que després ja se'ls talla l'accés.
   
La modernitat i la tecnologia però ens porta a que ens puguem organitzar i així podem trobar multitud de grups que es dediquen en millors o pitjors condicions a l'extinció, els treballs forestals o la fabricació i disseny de noves eines, i poc a poc les xarxes, principalment Twitter, ens permet seguir a tota aquesta gent que d'una manera o altra parla del món dels incendis.
I un cop ha passat l'incendi també es pot fer piro-turisme, o sigui anar a fer visites als llocs on hi ha hagut els focs. Per exemple, un bon lloc és a prop de Tarragona, a la zona de la cantera d'on els romans extreien el material per construir la ciutat i els monuments, just al costat d'un incendi històric. L'accés és fàcil, a l'àrea de servei de la AP7 hi ha els indicadors de la pedrera. Un altre lloc que aviat serà mític (si no ho és ja) és el "bosc de les creus", que s'ha construït de forma artística dins el perimetre de l'incendi d'Odena de 2012. I un últim va, el de Alcover-La Riba, del 2009, si no recordo malament, que es veu des de la mateixa C14. Tots aquests son llocs perfectes per una visita de piro-turisme.
Al final però no hi ha res millor que una trobada de bombers per esmorzar, per dinar o una sortida en bicicleta o a alguna activitat nàutica per a parlar dels serveis, els parcs i tot el que envolta el món dels bombers. I segur que algun dia quedem per a un recorregut per dins un incendi de fa no sé quan. Bé, pels plans del Sió és fàcil fer-ho.