dilluns, 26 de febrer del 2018

pertorbacions animalístiques

Feia temps que no podia explicar anècdotes, i de fet encara no ho puc fer, però poder veure vídeos de companys fent serveis em dóna empenta per quan torni.

La setmana passada a Lleida vàrem poder veure com algunes cigonyes havien quedat atrapades a les "trampes" de llocs alts de Lleida (a la catedral, al campanar d'una altra església... ) aquestos son segurs, però crec que hi ha hagut més casos. Segurament qui ho va pensar no es podia imaginar que això passaria, les cigonyes si o si es voldrien posar a fer nius tot i les punxes... però clar,   si poses filaments prims, perquè busques que no es vegin des de baix, et trobes que els ocells ni saben què son ni segurament veuen el perill.

Doncs serveis com aquests n'hi ha de tant en tant. La tecnologia amb la que vivim ens ajuda a viure millor, però sovint és a costa dels animals (i també de la vegetació) que hi ha al nostre voltant.
Les torres elèctriques provoquen centenars, ho dic perquè n'he vist molts, d'ocells que s'han electrocutat al fer niu als braços o als aïllaments dels cables. Sovint provoquen una guspira, que els encén i en caure cremen la vegetació de sota. Sabem, perquè la normativa així ho mana, que sota les línies elèctriques no hi ha d'haver massa arbrada, però l'herba, arbustos petits i de vegetació simple n'és ple. Tampoc és que s'hi pugui posar remei a això. Simplement vull dir que el fet de tenir estructures provoca que ocells o animals varis puguin fer niu, descansar o criar en lloc que no estan pensats per això i se s'electrocutem poden acabar provocant incendis.

Però aquesta pertorbació provocade per una simple torre elèctrica també la provoca el fet de construir una casa al bosc, una carretera, urbanització o qualsevol altra estructura. Per això a algunes autovies hi ha falsos túnels per on transcorren antics camins de pas d'animals.

D'aquesta manera podem trobar serveis provocats pels senglars... tant a Montblanc, Mollerussa com a Lleida he anat a senglars atropellats per vehicles, i clar el de menys era el senglar. No molts han estat accidents greus, però si que molta gent s'ha quedat sense cotxe per culpa del senglars, que han creuat la carretera o han entrat a l'autovia buscant creuar o simplement menjar.
El cas més curiós va ser fa uns 20 anys, feia poc que estava a Montblanc, el torn anterior havia rescatat un duc reial, un ocell immens i majestuós, l'únic que he vist, al pobre ja li faltava una cama i l'havien tret d'un cable on estava enredat i que l'havia lesionat l'altra. El pobre ocell durant anys havia sobreviscut amb una sola urpa per caçar i descansar, però aquell cop va ser l'últim.
I no només parlo d'animals, si parlem dels boscos tenim tant els conreus que en segar el cereal provoquem incendis, les erosions en transitar i millorar/ampliar camins, lleres de torrents modificades per tal de poder construir una urbanització (i totes les inundacions posteriors de soterranis, carrers, etc.) o simplement les guspires que provoquem en una barbacoa. Després ens plantegem que el que sobra és el bosc i els animals... si a Collserola hi ha senglars deu ser perquè cada cop els camins estan més transitats, el bosc més deixat i més gent vivint-hi, fet que provoca que sentin les olors i busquin prop dels habitatges.
Senyors, jo no sóc especialment ecologista (sóc químic, no tenim pas fama d'eco nosaltres) però hem de reconèixer que la ma de l'home afecta i per tant pertorba l'equilibri normal de l'ecosistema on vivim. A nivell d'animals que moren atropellats, cremats a les torres de llum, punxats a les trampes per ocells, o simplement desplaçats de casa seva pel fet de la mania dels humans de construir cases en mig del bosc. Com voleu plegar bolets si construïu la vostra casa a sobre, i una carretera, i una zona esportiva i no sé quantes coses més?