Avui parlaré de mapes. Bombers necessitem dels mapes del territori per a conèixer be l'entorn del lloc on hi ha l'incendi. No només si hi ha cases properes, o una urbanització, si hi ha continuïtat de boscos, disposició de camins i altres coses semblants... sinó que son importants per tal de veure i preveure el futur.
I què és veure el futur? Pels bombers veure el futur significa conèixer com haurà crescut l'incendi d'aquí a 1h, quan ens arribi una tongada de camions. Però també d'aquí dos, o 24, o moltes més. Així podem preveure el potencial de l'incendi en aquelles condicions de vent temperatura i altres.
Perímetre final de l'Incendi d'Òdena 2015 |
Si ens remuntem a l'incendi d'Odena de fa uns pocs anys, el mapa, les condicions de l'evolució de l'incendi, la previsió meteo i la nostra disposició de mitjans van fer trobar un punt en que l'incendi canviaria, i aquí és on hi havia l'oportunitat d'intentar aturar-lo definitivament. Situar sobre un mapa on hauria el front de l'incendi en una hora determinada va permetre avançar-hi mitjans. Treballar la zona amb anterioritat i evidentment confirmar l'esperat canvi de vent per a fer les accions definitives. Això és el que veiem en les imatges que tenim a la memòria d'aquell incendi. Bombers posant foc per apagar foc.
Això no s'improvisa, només es pot fer des del coneixement de territori que has anat treballant durant els últims anys i que amb el mapa en ma i les previsions pots moure les teves peces de forma encertada per atacar definitivament el front del foc, que dirigit pel vent s'anava escorrent mentre la resta de bombers l'anaven acotant lateralment.
Si, els mapes orogràfics son importants, els ortofotomapes també, però això no és suficient per a saber com cremara, també necessitem bons mapes de comportament del foc i mapes de previsió de risc d'incendi.
Actualment els mapes de risc el genera el Departament d'Agricultira Ramaderia, Pesca i Alimentació, ells amb un grapat de paràmetres com son previsions de vent, temperatura, irradiació solar, humitat ambienta i del sòl, sequera acumulada i un grapat de paràmetres més diàriament es genera un mapa que no sempre acabem d'entendre. Vaja, potser si, però al desconèixer l'algoritme que interelaciona cadascun dels paràmetres doncs hi ha dies en que ens sembla que la previsió i la realitat van per camins diferents.
Mapa d'humitats 28/10/17 |
Fa uns dies veiem el mapa de risc d'incendi i ens indicava (i segueix indicant) que el risc és a l'Empordà i als Ports (sud de l'Ebre), suposadament pel vent que hi ha aquests dies (tramuntana) que quan traspassa el Pirineu no baixa a terra fins passat Mora (el que passa és que al saltar el Pirineu s'eixuga l'aire -son conceptes bàsics i alhora complexos de la física-). Així és que el vent és molt més important que les baixes humitats, l'escalfament de l'aire i per tant l'estat final del combustible sec (molt susceptible als canvis d'humitat ambientals). Bé, son paràmetres que deduïm. De tota manera si és cert que els grans incendis son conduits pel vent.
La Riba, estiu de 2011, incendi conduit per vent. |
Tots? No, no tots. Evidentment el vent és un factor de creixement del foc i principalment del seu desplaçament important, però no és l'únic. Hem dit sovint que els canvis climàtics provoquen sequera, acumulació de combustible, condicions més extremes... fins i tot podríem dir que els incendis hivernals de 2012 al Pirineu eren molt més condicionats per les baixes humitats ambientals i manca de pluja que pel vent d'aquells dies. ÉS per això que sovint el mapa de Risc d’Incendis forestals no quadra excessivament amb la “foto de comportament esperat” que s’elabora internament a Bombers per tal de donar la informació als parcs de com s’espera que serà l’incendi a diferents zones del nostre país.
Segurament és molt més important per nosaltres conèixer que si hi ha incendi a la zona “x” si les flames tindran una determinada altura, amb antorxeix o no i si n’hi ha si anirà per davant del foc o no, com s'espera els focus secundaris, etc. Ens dona més informació un quadrant de per zones on s’indica el tipus de foc esperat, la longitud de flama, la possible velocitat en que avançaria l’incendi, alhora que un petit històric indicant l’evolució dels últims dies d’aquests mateixos paràmetres.
Mapa temperatures 28/10/17 |
També podria passar una altra cosa, que el nostre excés de cel ens faci creure que en unes determinades zones hi ha un risc en una zona concreta però que la matemàtica i els algoritmes acabin indicant que no. Però per desgràcia no coneixem aquests algoritmes.
De tota manera seré realista, l'evolució d'aquests últims dies ha passar de "rosa/baix" a "groc/moderat", quan a d'altres zones (les afectades pel vent son "taronja/alt". Per tant els mapes de risc segueixen dient que el perill més important no està al Pirineu, però les humitats baixes s’hi mantenen, així que segurament no cremarà, però si ho fes ho faria de valent.
Mapes del 28-27-i 24 d'octubre de 2017