dilluns, 24 d’abril del 2017

Rendiment bomberil: una qüestió de diners

Ja us ho vaig explicar la setmana passada, que la primavera bomberil ja havia entrat de ple. Segurament alguna matinada fresca i la mica de menys calor s'ha notat de forma puntual en alguns parcs, però pel que estic veient els incendis d'entre mitja i una hectàrea comencen a proliferar. Ara és qüestió d'anar agafant carrerilla i preparació per quan arribi la campanya de debò.
Aquest any encara no tinc clar com serà. Però hi ha algú que ho sàpiga? Abans et podies fiar de les dades sobre el comportament dels mesos anteriors per a fer una previsió més o menys acurada del què ens havia de venir. Però ara tenim a sobre una cosa anomenada "canvi climàtic" que ens diu que ja no ho podem preveure com abans... El canvi climàtic, pel que sembla, no tothom se'l creu. Tot i això, els meteoròlegs son dels primers en patir-lo a nivell de la seva feina, que no és altra que la de preveure el que passarà. Si abans podies tenir un model matemàtic en que l'acumulació de dades t'anava ajustant el càlcul, ara es troben en que la fiabilitat de les previsions ha disminuït. I ens diuen que és perquè el temps que hi ha i el que ve han canviat respecte als últims anys. Per tant si podies arribar a fer una previsió a un mes vista amb un fiabilitat prou decent, ara es troben que les previsions a un mes rarament es compleixen.

Tot això per a què us ho dic? Perquè no ens podem fiar (com ja no ens fiàvem) de si la primavera ve plujosa o ve seca... després ens arribarà un front a mitjans de juny i ens ho canviarà tot, i fins la segona quinzena de juliol podrem salvar els mobles... Molts podeu recordar que la segona quinzena d'agost era fresca, plovia algun dia i algun altra feia vent. Crec que ja fa dos o tres anys que això ja no és així. Més que res perquè hi he agafat vacances i ni ens ha plogut ni hem hagut de posar-nos el llençol per dormir.

Portem un mes sense pluja, no passa res. Podem estar uns dies més encara. A partir d'aquí els incendis començaran a créixer en virulència i per tant tindran un comportament més difícil de controlar. Més superfície, més complicats, més vehicles, més personal, més temps... I així com es dimensiona una Campanya d'estiu?
20/4/17 Feu de forêt en Gironde à Cissac-Médoc © AFP -
De moment mirem el nostre voltant, l'any passat miràvem a Canadà i a Rússia on tenien els boscos boreals que patien el desgel molt abans i quedaven més exposats a la deshidratació per la radiació solar. Aquest tenim els incendis de França, 1100 hectàrees a Cissac-Médoc 
Un dels llocs de comandament de l'incendi de Gironde
De moment només ens podrem preparar a nivell de eficiència. És a dir. Saber-ne molt, ser molt resolutius. En definitiva tenir a la gent molt ben preparada. A nivell d'eficàcia ja és una altra cosa, ja que necessitem disposar dels mitjans adients i suficients per a poder fer la feina. M'explico.

Podem ser molt eficients si els nostres equips, bombers, helicòpters treballen bé. Això ve determinat per la formació i preparació i alhora per la coordinació. Una altra cosa és que apaguem l'incendi o no. Però si treballem bé és que hem estat eficients. D'això se'n diu rendiment i aprofitament dels recursos. En canvi apagar l'incendi se'n diu eficàcia, simplement apagar-lo o no. Una altra cosa és si l'hem apagat en una hora, un dia o una setmana. Però l'hem apagat. I aquí hi podem haver invertit 2 bombers o 200, cap helicòpter o 25, un camió vell o 50 camions grans i amb molt equipament.
Però la feina important del polític i dels dirigents de bombers és trobar l'equilibri entre la quantitat d'efectius (lloguer d'helicòpters, maquinària pesant, contractació de personal d'estiu,...) i la necessitat que hi haurà. En aquest cas depenem d'un pressupost econòmic que caldria adaptar a les necessitats que ens podríem arribar a trobar. Si hi dediquem un cost 0 (zero) podem acabar la campanya amb tots els incendis apagats (evidentment) però un grapat d'hectàrees cremades, moltes hores extra generades (cal reomplir els parcs amb personal quan els de guàrdia estan als incendis), totes les despeses d'intendència (als incendis cal menjar i beure), despeses de combustible de vehicles i helicòpters, i tot un grapat de despeses més que es puguin generar a nivell logístic i de mitjans (maquinaria, reparacions, etc...).

També podem fer el plantejament al revés. Duplico personal (a l'estiu), afegeixo helicòpters, vehicles, material... I quan es genera un incendi hi aboco tot el que tinc. Si la cosa va bé quan encara no hi ha arribat la meitat d'efectius ja tinc les flames apagades, i només ens queda assegurar que tot el perímetre estigui bé i no hi hagi represes. Els costos? Alts evidentment, però l'incendi haurà quedat un unes poques hectàrees.

Quin és el camí bo? Doncs aquell que apagui l'incendi, de forma relativament ràpida (opinió pública) però que alhora sigui barata. I perquè ho dic això? perquè sovint confonem l'eficàcia amb l'eficiència. Els incendis s'han d'acabar apagant, els veïns han de poder tornar a casa i no tenir pèrdues en les vivendes ni negocis, però hem de buscar l'equilibri entre si val la pena destinar molts diners a apagar incendis en llocs on després la natura s'encarrega de tornar-lo a posar a lloc o deixar que el foc i la natura facin el seu cicle natural. 

Només un exemple: Esteu segurs que al 94 els incendis del Bages i Solsonès van ser tant dolents? Parlem de fa menys de 20 anys. I els boscos tornen a ser continus. Aquests incendis van provocar un canvi important en l'extinció del nostre país. Però on estem vint anys després? Ni és un desert ni quan hi passegem hi podem trobar un rastre gaire visible (a ulls de ciutadà normal). Segurament teníem mitjans insuficients, teníem mala coordinació, disposàvem de males comunicacions... però l'incendi es va apagar, i avui el paisatge del Solsonès i del Bages segueix sent preciós.

En què hem d'invertir els diners del pressupost del departament? Au, a veure si avui comenceu a escriure comentaris. De ben segur hi ha moltes opinions i en podrem treure moltes conclusions...

dimarts, 18 d’abril del 2017

precampanya 2017

Fa dies que notem l'escalfor del sol. Des del canvi horari de finals de març sembla que la gent té ganes de terrassa, cerveseta... les pistes d'esquí ja perden part del seu públic i és a les estacions d'esquí on podem fer el canvi de xip. Neu primavera.

Si sabeu el que és la neu primavera us haureu adonat de per on vaig. La insolació. Efectivament conviuen neu i sol durant els mesos d'hivern, i la neu poc que es transforma. Però arribem a mitjans de març i la neu de migdia es torna pastosa, humida... i si no et poses crema solar acabes amb la cara com un mapa i durant la setmana et peles com una gamba.
Doncs això mateix és el que li passa a les plantes. Per una banda tenim la floració (si allò que van a veure els de Can Fanga, a Aitona, arbres de color rosa...) i després arbres i plantes comencen a brotar. Tot això ho fa la llum i també la temperatura. Però també a nivell de bombers es pateix aquest canvi.
Ni ens surten flors al casc ni ens creixen fulles a les botes. Però els serveis es comencen a multiplicar. Hem passat dels avisos de foc/fum perquè els pagesos cremaven branques (mes de març) -si veus foc truca al 112, quina merda de campanya, algú ho havia de dir- a tot un seguit de petits incendis de vegetació que es perllonguen fins a que plogui quatre gotes a mitjans de maig. I així anirem sobrevivint.

Sembla una tonteria però no ho és. Com cada setmana, passo un parell o tres de dies pel parc, i per les tardes es nota el moviment. Si durant l'hivern era estrany coincidir amb una sortida, ara aquestes s'acumulen i majoritàriament son de vegetació. Que si uns matolls per aquí, que si fum al costat d'una torre (una casa al camp, a Lleida), que si flames a l'altra costat... Hem passat de les xemeneies de la tardor als matolls dels primers dies d'insolació potent.
A més, podem mirar els mapes d'humitats relatives, de vent, i començar a comptar els dies que fa que no plou, què portem des del 24 de març? Doncs tot això son dies de deshidratació dels arbustos i plantes seques que hi ha als camps. 1000h de "sequera" corresponen a uns 41 dies sense ploure, i ja estem a la meitat.

Us recordo quatre exemples sobre el combustible mort: És el temps que triga una "planta" seca a equilibrar la seva humitat amb la de l'ambient.
   1h: herbes seques, pinassa, fulles...
   10h: branques petites
   100h: branques grosses, poda...
   1000h: soques i troncs d’arbres. Recordeu, sempre morts.

Per això la importància de tenir un sotabosc cuidat. Amb 10 hores d'insolació i ja tenen la disponibilitat per a cremar.

Humitat de dia (algunes estacions ja estan sota 30%)

Recuperació de les humitats de nit i matinada

Tot això si ho lliguem amb les humitats relatives baixes que hi pot haver a l'ambient durant els dies de primavera, sense ploure amb o sense brisa, provoca que poc a poc tinguem més disponibilitat del combustible per a cremar. Per sort la humitat per la nit es recupera...

El que us deia, des de fa ja un parell de setmanes s'ha notat l'augment de petits incendis de vegetació. Evidentment no surten a la tele, però comencem a tenir petits incendis de 0,5 a 1 hectàrea i que poc a poc i a mesura que s'acumulin els dies sense ploure aniran agafant força i superfície.

Res, que tinc enveja de no poder anar a passar les tardes al camp, embrutant-me de fang, cendra i agafar olor de fum. La realitat és que aquests serveis cada cop s'aniran iniciant abans, segurament algun dia a mig matí ja començarà la corredissa d'anar perseguint les flames intentant que no arribin a una granja o al bancal del veí. No és com Sant Joan, però s'hi assembla. Tota la tarda amunt i avall, sense xafar pràcticament el parc, i en arribar a la nit, seure al menjador mirant-nos amb cara de cansats i d'haver passat una tarda entretinguda.
Tranquils, les xoperes i pollancres ja estan a punt de caramel. La Mitjana i la riba del Segre n'és ple. Ara és qüestió de no prendre mal, perquè aquest foc corre, corre molt.

dilluns, 10 d’abril del 2017

Formació OnLine

Com ja us he dit repetidament en algun dels últims posts, fa setmanes que no faig guàrdies de bombers. Habitualment ja hi ha gent que em considera un inútil, però bé, ara segurament amb raó. I per això "la casa" té previst que tots aquells inútils que no treballem, quan passats més de 6 mesos tornem a l'activitat ens considera "desfasats", com si fóssim un mòbil NOKIA 3310. Jo no tinc tant clar que amb 6 mesos de baixa necessiti un curs específic de "renovació" de coneixements. No crec que hi hagi tantes novetats... em sorprendria.

De tota manera he de reconèixer que cada setmana em costa més escriure. Em falten els imputs de "l'hora del te", de les xerrades amb els companys a la cotxera, del banc del "si no fos..." i per tant moltes de les idees que acabava plasmant aquí son menys compendi de moltes opinions amb els companys, per passar a ser cada cop més la meva pròpia experiència (o no experiència). I evidentment el punt de vista és més reduït, amb més possibilitat d'error.
Incendi en un supermercat, fa pocs dies a Lleida ciutat.
Em falta el dia a dia d'apagar contenidors, d'anar a 30 accidents del quals un o dos tenen ferits mitjanament greus i/o atrapats, algun incendi d'habitatge (quan estava a Montblanc només en vaig viure 1 en 5 anys), incendis de vegetació, algun rescat al canal... però això no m'impedeix estar al dia del que passa a nivell de parc. El whatsapp i el telegram em van donant informació de les coses més rellevants del parc. També estic en un grup de whatsapp on molta de la gent de la RELL ens enviem info dels serveis més rellevants de la nostra àrea, i fins i tot estic en un Telegram on hi ha tota la informació forestal, gairebé minut a minut.
Tinc tots aquests imputs tecnològics. També aprofito durant la setmana per passar pel parc, bàsicament utilitzo el gimnàs, faig treball específic de recuperació, i mentre hi estic coincideix amb la generació d'algun que altre servei. Aquí és quan m'agafa un atac de banyes i se'm fan les dents llargues en no poder sortir. Escoltar la "xixarra" i no immutar-me se'm fa estrany. De tota manera segons el torn que hi ha començo a cridar: "ya voy yo, ya voy yo". I és que 22 anys corrent després d'escoltar segons quin to de teléfon o el de la "xixarra" fan que se't plantegin molts dubtes.
De tota manera no estic quiet. He aprofitat per realitzar dos cursos que tenia pendents d'abans d'agafar la baixa. Primer em van acceptar en un curs per actuacions nuclears: "FORMACION GENERAL PARA ACTUACIÓN EN EMERGENCIAS NUCLEARES, ON LINE" que es realitza a partir de la plataforma formativa del Instituto Nacional de Administración Pública (INAP). Al mateix temps ha coincidit, durant les últimes setmanes, amb el curs de "GESTIÓ D'EMERGÈNCIES" que s'imparteix des de la plataforma de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (l'antiga Escola de Bombers).

Ambdós cursos he de reconèixer que estan molt i molt be. El primer em serveix per conèixer la organització i complexitat de l'actuació en cas d'incident a les centrals nuclears. Es parla de tots els grups d'actuació, però principalment de tota la distribució de tasques i llocs específics que caldria implementar... i evidentment Bombers també hi hauria d'intervenir... i és el que no entenc. En 22 anys mai ningú m'ha parlat que que fariem bombers en cas d'incident en una nuclear...
El segon dels cursos, el d'emergències, m'ha ajudat a entendre l'organització i la distribució de tasques i la relació i responsabilitat de cada lloc operatiu, dins la gran emergència. És un curs que es pot fer perfectament sobre paper (ordinador), encara que podríem crear una mena de "joc" amb un taulell i peces, per anar-les movent a mesura que es va organitzant i distribuint tot l'operatiu. Estaria prou be. Però és un curs OnLine, i està tot molt ben pensat.

Aprofito per destacar la diferència a nivell de suport documental i multimèdia que hi ha entre un curs i l'altra. El curs nuclear no tenia pràcticament suport multimèdia. A excepció d'un petit bucle en el que podies triar el elements a utilitzar en una emissora de radio, la resta tot era lectura sobre documents tipus pdf, sense pràcticament esquemes, ni dibuixos, ni fotografies de cap mena. Al qüestionari de millora que ens han passat al finalitzar-lo hem estat varis els que hem demanat la incorporació de contingut multimèdia.
En el cas del curs d'emergències de l'escola, la part multimèdia era prou destacable, Vídeos reals o ficticis d'emergències, en els quals se't donava la opció a escollir entre varies possibilitats, tot i que sempre seguia per la correcta. També hi ha una part del temari que és narrada, un professor fent de magister, donant la seva classe, com abans, però veient-lo a l'ordinador... personalment és una opció que no acabo de veure. Per ressaltar detalls importants, accions concretes, a recordar o similars és un recurs però en aquest cas substitueix la feina de lectura que hi ha en el curs nuclear. De tota manera no t'escapes de llegir la part teòrica, que és pràcticament la mateixa de la oral (magistral).
Que ningú s'ho agafi pel costat dolent. La part de teoria hi ha de ser, és important i ha d'estar ben elaborada i estructurada i en el cas del curs d'emergències és excel·lent, però segurament es podria millorar en el mètode. Que després de cada apartat del tema hagis de fer un "mini examen" és positiu per afiançar els coneixements, però segurament li falta un punt pràctic, Algun exercici intermedi de simulació de casos es podria incorporar. Semblant a les simulacions explicatives, però on la opció que tries és la que et fa avançar per un camí o un altra.
L'última part del curs és un exercici final complert, en que has d'enviar el teu treball "de final de curs" i posteriorment valorar, segons uns barems predefinits, els treball d'altres companys. M'agrada. A més ja ho havia fet això. L'estiu passat vaig fer un curs també OnLine, en una altra plataforma, que ho gestionava de manera similar. És un sistema que et fa posar les piles. Per això crec que l'opció de fer un únic treball al final es queda curta.
Uix, i amb tot això ja em descuidava del que us volia dir amb tota aquesta història dels cursos. Un cop hagi sobrepassat els 6 mesos de baixa la casa considerarà que estic desfassat... I per tornar a ser operatiu hauré de fer un curs de reciclatge. Jo? Bé, ja veurem. No penso parar d'estar en contacte amb els bombers ni amb els serveis. Tinc la plataforma de l'ISCP, amb la informació i documentació de tot allò que un pobrebomber ha de saber i l'aniré revisant habitualment. Com sempre dic... a veure qui ensenya a qui.

dilluns, 3 d’abril del 2017

prescribed fires


As a firefighter which job place is in a fire station is very difficult to know what is happenning in our Firefighter System.

Information arrives in little notices in our intranet. All what is happening is not important to us, may think the people that chooses what can be transmitted to us and what not.

Certainly, the kind of things that arrive to our account are varied. We can find a job offer to technician or administrative, and the most of times, we can't access to these. All information is posted in our internal comunications system and it can be seen by all people than are allowed in firefighter's computer system.

And then, why we can't read information about prescribed fires? Why we can't find notices about planification of prescribed areas? I know that I, as a simple firefighter, can't assist to these fires, but why I can't receive information about them?
Paradoxically, in my fire station a GRAF cell has their base. All Winter and Spring they have a lot of activities. All days they are burning and arrive before the sunset. Then, after to clean the material and a comforting shower, they are ready to be in stand by and availables to work with us, unless there is a hazard situation. They are tired, and easyly need some time of rest. We can deduce they have work strong, but we don't know the 3 W: what, where, why.
But really, what are they doing? Something as easy and as difficult as prescribed fires.
Why is difficult? Because "normal" firefighters (els pobrebombers) don't know what they are. Then, how do you want the common people accepts fire as a forest management tool?
Prescribed fire is an important and interesting tool to manage risk, to reduce ignition capacity and potencial of burn in a wild forest. In many parts of the Iberian peninsule, there are some causes that have interfered with the natural ecosystem of forest: Reduction of grazing animals, Reduction of wood consumption,  low profitability of the forest as a business... These and others have created a different forest than 50 years ago. Forest is bigger and denser, with more combustible (more mass, more trees, more died specimens), more stressed (more competence between trees and wild bushes, ...)
Prescribed fire try to repair these social changes. The theory tells us that fire may eliminate thin combustibles, over forest floor. This fire can affect the weak and small trees, reducing forest density and promoting the strong trees...
Within 50 years we will see if this is correct or is another wrong action. We need a change of point of view, forest can not be a wild space (during too years poople has believed wood could not be interfered, and all trees were good, and due to wildfires extension of forest was decreasing). And now we (workers of fire extinction) know all of this is false. There are more trees and forest than last 200 years and fire risk is a continuous stain from the Atlantic ocean to the Mediterranean sea.

Why a firefighter can not know the prescribed fires policy and activities promoted by other firefighters?
If we want that people understand that fire is a good tool, all firefighters have to know prescribed fires policy...  

You can learn about prescribed fires nearly in The 2017 World Conference on Natural Resource Modeling will be organised by the Resource Modeling Association and the Pau Costa Foundation in Barcelona, on the 6-9 June 2017.