dilluns, 2 de maig del 2016

desastres pressupostaris

És curiós com ara que tornen a venir eleccions, novament, i dins també de les diferents jugades d'estratègia política comencen a aparèixer diners de no se sap on. Però és que portem un bon grapat d'anys amb misèries i escorrialles en que no es podien ni comprar pantalons per als bombers!
Fa quatre dies es van canviar alguns Pathfinder (un vehicle inútil a bombers, algú ho havia de dir) els rènting ja les tenen aquestes coses per nous Xtrail (segurament inútils també), que de la mateixa forma que els seus antecessors també estan parats a les cotxeres dels parcs. Abans hi havia l'excusa que els caps de parc l'utilitzaven el dia de guàrdia per a fer de Cap de sector, però des que son sots-cap de guàrdia utilitzen el vehicle X.00.92, que dona més voltes que un ventilador. Així que la resta de 4x4 es moren de fàstic o serveixen per anar a passejar la bola (la del fantasma que el porta) pels carrers de les nostres ciutats.
Les jaquetes forestals, equip més que necessari, han arribat molts anys després que els GRAFs fessin necessària la seva utilització. En aquest sentit ens han servit per incorporar alguns EPIs, eines i mètodes que fa només 10 anys era impensable que els bombers d'apeu (els de blau) utilitzéssim. On s'ha vist un bomber amb un xapo, un polanski, gorgui o una moto-serra pel mig del bosc? Doncs ara comença, només comença a ser una cosa normal. Així que aquella imatge que jo havia criticat en aquest bloc de bombers grocs, amb casc, sota casc i algunes eines manuals ara la tenim més que generalitzada a tots els incendis forestals. Recordeu aquest post de fa dos anys? Entre groc i blau, sembla com si hagués escrit sobre el futur... quantes de les coses que proposava ara es fan?

Tornant al tema econòmic, que era el que m'havia proposat avui, i poc a poc us vaig portant cap on vull anar...
Després de tanta sequera pressupostària, ara també tenim diners per canviar els ja obsolets vestits d'intervenció (també n'he parlat en alguna ocasió), a veure si a final d'any el comencem a tocar. Però seguim sense pantalons. Potser s'ha començat a intuir què passa. Comencen a córrer rumors que ens canvien pantalons i camisa! AL·LELUUUUUUIA! La merda de camisa aquesta que portem és un bon gol que algú novament va colar per l'esquadra bomberil.

I com podem deduir que ens canvien pantalons i camisa? Algú sap que hi ha un comunicat intern parlant de que ara la "casa" ens posa els mitjans per rentar la roba? Doncs sí, hi posa "la DGPEIS està treballant en la renovació de tot aquest vestuari catalogat com EPI... disposar d'aquest contracte el proper any 2017". També ens fa coneixedors que de forma "provisional" ens porten rentadores als parcs. OSTRES!!!!
Així que de forma provisional compren (o fan rènting) de rentadores... 70 parcs?, busquem model i preu... 260€ x 70 = 18.200€.  
una de les primeres rentadores a arribar
En què podríem haver invertit els 18.200€? Vist amb la perspectiva que s'han de canviar els pantalons, podríem entendre que no en compressin més (però és que ara tenim dèficit de roba), si uns pantalons poden costar 70€ correspon a uns 260 pantalons... que implicaria 260 bombers agraïts. També podria servir per substituir alguna placa de fibrociment trencada a la teulada d'algun parc i encara en sobraria per a reparar mecanismes de portes de cotxera. A mi m'agradaria que es gastessin en reparar tots els "dosifor" que hi ha als camions i que pràcticament tots estan espatllats...
El problema és que això son despeses de "reparació" i que poc tenen a veure amb fer un bon manteniment per reduir costos posteriors. Per desgràcia un gestor econòmic el que veu és que si es gasta 18.000€ en màquines de rentar, aquests son "trastos" que podràs vendre mediàticament com a inversió en protecció i seguretat pels teus treballadors, encara que un bon grapat de parcs ja tinguem màquina de rentar. Els pantalons al final els has de canviar en un parell d'anys i una reparació de teulat, doncs no ven, i menys si el problema el tens de forma generalitzada a molts altres edificis bomberils.
De tota manera, ja que han fet la inversió, crec que això de "provisional" vol dir 10 ò 15 anys, no? Perquè sinó pregunteu a la Regió Centre què vol dir "provisional". Segons s'ha pogut veure a les xarxes socials, els mòduls provisionals que utilitzen a la REC com a oficines, despatxos tècnics, Sala de Regió, etc porten provisionalment 14 anys amb tot el deteriorament que això comporta.
Però si ara tenim tots aquests diners per comprar rentadores, vestits d'intervenció, cascs, jaquetes forestals, ordinadors i impressores (i l'EÒLIA, no l'oblideu) deu ser perquè d'algun lloc s'han estalviat. I evidentment alguns s'han gastat amb escreix en la renovació i construcció de parcs de bombers (alguns de disseny) però com no n'hi ha hagut per a tots els parcs, ara tenim el problema que serem els bombers més ben vestits i també els més nets, però que tindrem un bon grapat de parcs que fan veritable llàstima pel seu més que deficient estat de conservació.

Vaja, que el desastre pressupostari el tenim servit.