dilluns, 10 d’agost del 2015

Seduïts per la crida del foc

No sé si amb aquest títol us haureu fet una idea equivocada del que us vull explicar avui, però cada cop hi ha més gent que sent la crida del foc...
Segurament a tots ens passa que el foc ens crida l'atenció. Veure flames sempre ha estat espectacular. Colors taronges i grocs i de vegades blavosos ens deixen amb la boca oberta. Quantes vegades no heu observat la vistositat de l'horitzó amb les flames d'un gran incendi a la nit?

Però no hi ha millor confort que la feina de treballar prop del foc. En el meu cas, com a bomber de la Generalitat em toca veure diverses tipologies del foc: Incendis d'habitatge, d'indústria, matolls, contenidors, abocadors i algunes varietats més (com pot ser el foc elèctric).
bomber per un dia, ni que sigui per Carnestoltes...
De tota manera col·lectius n'hi ha molts al voltant del foc i també del bosc. A Catalunya podem començar pel CTFC (centre tecnològic forestal de Catalunya) amb els seus estudis sobre l'evolució del bosc abans i després d'un incendi, el DARP, Els de Medi Natural i els els agents rurals, els GEPIF (que venen dels antics Sierra), els EPAF (també venen dels Sierra), les ADF (com a personal voluntari vinculat a la protecció del medi forestal), també tenim grups que han acabat organitzant-se com a empresa (GREM, grup de recolzament d'eines manuals), i el mateix Cos de Bombers de la Generalitat (Dept. d'Interior) amb bombers professionals, bombers voluntaris i els "forestalillos". Podem afegir els Bombers de Barcelona (encara que els veiem més com a bombers urbans) i també podríem afegir als bombers del Consorci d'empreses químiques de Tarragona (amb dos parcs). Per tant ja veieu que el tema podria donar molt de si... potser és una font de propers posts.

Però si comencem a mirar, això no és suficient. A més dels bombers privats i interns que poden tenir algunes empreses químiques (parcs de bombers interns a la petroquímica de Tarragona, i segurament a Martorell n'hi haurà un altre (oi?), hi ha un seguit d'empreses que s'estan posicionant al sector... Alguna ja té contracte directe amb l'administració (bombers de l'aeroport d'Alguaire), segurament els d'AENA també es podrien posar en aquest sac però no em serveixen d'exemple. I després totes aquestes empreses que poc a poc estan apareixent com a bolets amb l'excusa de realitzar preventius... comencen a tenir camions de bombers, ambulàncies, furgons de material i transport... etc. Si m'apureu podem comptar a alguna de les associacions de protecció civil que han aconseguit finançament (o malbaratament de diner públic?) per comprar-se equips d'intervenció complerts.
Quants errors hi podeu trobar?
Més de 7 segur!!!
A Catalunya fins ara hi ha hagut una política de tot s'hi val i tot és vàlid. A Can Bombers sovint no sabem a què juguem. Compartim terreny de joc amb molts d'aquests agents i cadascú evidentment ha de defensar el perquè de la seva existència i també el seu sou (o remuneració, quan la tenen).
Potser i només potser el problema està en que tots depenent de Departaments diferents... Perquè bombers està sota el mateix sostre que la Policia? Algú ho entén? No seria més normal que Bombers depengués del Departament de Territori i sostenibilitat (antic Medi Ambient i Habitatge)? Així cobrim tant la part "forestal" i d'incendis de vegetació i la part "urbana" i estructural. D'aquesta manera es podria portar un millor control de l'àmbit Preventiu a nivell de control del compliment de la legislació, perquè ara com ara, qui és l'encarregat de fer complir les normes de protecció d'incendi? Quin departament? Interior no ho fa, però a habitatge no tenen tècnics, i han de demanar informes als tècnics de bombers. La veritat és que se'm fa una mica estrany. També es podria portar la investigació d'incendis (vegetació i construcció) de manera més ordenada i organitzada. Ningú entén com Bombers no fan investigació de les causes del foc.
També se'm fa estrany la multitud d'agrupacions i entitats que interaccionen al voltant del bosc, el foc i la prevenció. Que ningú es prengui aquest post com una crítica a cap entitat concreta. Però, oi que seria més lògic que tots estiguéssim al mateix departament? així si cal "vestir" als que fan extinció, es dediquen tots els recursos a aquests, si cal dotar de recursos a prevenció d'incendis a boscos, dons es fa el plantejament que toca, tant per les dades que tenim sobre les estadístiques d'incendis i caracterització, com per les de l'estat dels boscos, l'evolució, etc. Si la necessitat de recursos la tenim en millorar els rescats, en serveis tècnics (llum, gas, electricitat,...) o qualsevol altre de les activitats que fem a bombers i altres organismes paral·lels, doncs també es pot fer el plantejament cap aquest àmbit.
Per no tenir, no tenim ni el costum d'utilitzar l'anagrama "oficial" del Departament.
Aquest l'he retallar d'un document antic, perquè a google no hi és.
Perquè al final, tenim recursos de prevenció d'incendis forestals que venen del Departament de Territori i Sostenibilitat (per exemple agents rurals), altres del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (ADF), de Interior (Cos de Bombers i Protecció Civil)... altres depenen del Departament de Benestar i Família i del Departament de Justícia (associacions de voluntaris i el seu registre com entitat), i entenc que les empreses privades de prevenció i activitats relacionades per una part estaran inscrites al Registre del Departament de Empresa i Ocupació però també al de Interior (com entitats homologades a Protecció Civil i/o per l'Escola de Bombers).

Els Bombers estem al mig de tot arreu i per tant els cops ens arriben per totes bandes. Vivim en un moment en que tothom busca no només mantenir la seva parcel·la sinó que també vol vendre la moto de que son imprescindibles i necessiten més recursos. I per acabar us dono un exemple. Tots tenim clar que la competència de l'extinció dels incendis és dels Bombers (del Cos de Bombers), si, oi? doncs hi ha gent que això no ho té tant clar, com a mínim vol jugar a fer de bombers... Aquí una foto d'un grup de PC que s'han comprat uns equips d'intervenció (els hem vist a accidents i incendis urbans). I també aquesta carta demanant més competències i via lliure pels ADFs (les feines de neteja i acondicionament de la superfície forestal son prou necessàries i estan tant pendents de realitzar que no puc entendre què pretenen), de fet si una cosa caracteritza al Cos de Bombers de la Generalitat és la seva efectivitat, sobretot la dels últims anys, i a més és reconeguda internacionalment.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

De fora vingueren de casa ens tragueren. Malbaratament de recursos i mala gestió. Uns tenen massa (associacions...) i els altres massa poc (bombers). Aquesta també és una PARADOXA del foc de casa nostra

Anònim ha dit...

bonissima reflexio! es una pena q tothom escombri cap a casa, i q tothom es cregui impressindible. ajuntar i treballar tots a una seria el millor, i els bombers han de ser l'eix de tot aixo. la professionalitat ha de ser l'objectiu sobretot alhora de entrar a un foc

Anònim ha dit...

Des de la societat civil (ara esta molt de moda l'expressió) jo personalment penso que el que es lamentable es trucar al 112 i dir que sents pudor a gas i que t'aparegui un vehicle de Proteccio Civil abans que un de Bombers. Aixo va passar a Montblanc fa ja uns mesos. Respecte les ADF, mirant el pla infocat, penso que cal el.logiar la seva tasca, son voluntaris i treballen casi com Bombers. Personalment penso que si ADF, GEPIF, Bombers, GRAF i GREM estiguessin al mateix departament tot funcionaria millor. Malgrat tot, és dificil classificar els nostres Bombers, ja que tan fan incendis forestals com accidents de transit.

Malgrat tot, felcicitats per aproparnos la realitat de Bombers, i des de fora, jo el que penso que falla es el que mana a dalt, una persona que es jurista no pinta res manant a Bombers.

Salut!!

Anònim ha dit...

I les empreses q ens dediquem a les implantacions de plans de autoprotecció i invertim cales en comprar material per fer formació a EPI's i ESI's de empreses de sectors amb aquests equips per llei, q paguem impostos, sous legals i habilitacions hem de veure i tragar com molts bombers professionals de la Generalitat de Catalunya donen aquesta formació, facturant amb negre i certificant a traves de una empresa de PRL..... si ens posem a mirar xiringitos a casa en tenim un quants, aqui molta es monta el seu xiringito, es factura amb negre i despres volem criticar l'intrussisme de altees agents, que tambe hi es ehhhh, pero primer hauroem de ser una mica cuarents amb el q hi ha a can bombers i els seus xiringitos.... ahhh i donem formació i fem preventius en empreses quimiques, amb vehicles homolagats, factures i tots els requisots de industria.

Anònim ha dit...

Al anònim empresari dels plans d autoprotecció, només dirli que per cobrar en negre, algú li ha de pagar en negre.
Si el q dius és veritat, el q has de fer és denunciar i no fer demagògia barata.

Un bomber q estima la seva feina.

Unknown ha dit...

Miquel A. Villamuera

No hi ha cap país capaç d'enfrontar-se a les emergències amb èxit sense la col•laboració de la "societat civil", es mes, els mes avançats fan caure el pes de la protecció, sobre tot a la "societat civil" recolzada per especialistes o grups de bombers tècnica i específicament preparats. No es pot dubtar de l’importancia de les ADF en l'extinció o dels grups que recolzen a la organització dels bombers en els incendis forestals, al mateix que no es pot dubtar l’eficiència quan fan la primera intervenció, que es un % molt important, per qüestió de proximitat i coneixement del territori. Els bombers en aquest país ni en cap altre, haguessin pogut arribar per si sols al grau d’eficàcia en el nombre de conats extingits que han evitat que grans incendis forestals a la que hem arribat en Catalunya si no fos per les ADF o altres grups anecdòtics que també intervenen (GEPIF, EPAF, no hi han mes en aquests moments sobre incendis forestals). Sobre prevenció d'incendis forestals afegir que es la peça que cal incrementar en el "si" de les ADF, però cal que el Servei de Prevenció d'incendis Forestals de la Generalitat implementi polítiques per potenciar aquest punt ja que sense l’impuls ben definit de l'administració sobre les ADF es molt difícil assolir una activitat preventiva mes o menys continua durant l'hivern per no tenir-la en extinció durant l'estiu, que es el que ens convé a tots. No hi ha cap cos de bombers que es doni per satisfet amb el volum de personal i material de que disposen, tampoc hi ha cap país que pugui fer front a les necessitats “preventives” institucionalitzades de les emergències, per això sembla molt sensat donar entrada a la “societat civil” en la prevenció de l’emergència, en la preparació per l’autoprotecció i en el suport a la extinció o gestió de les emergències als bombers específicament preparats en aquests temes.

Anònim ha dit...

Sr. Villamuera en resum, voste esta dient que cal potenciar mes les adf's que el servei propi de prevencio i extincio de Bombers ?

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Alfons Tormo Vilà ha dit...

Elimino l'ultim comentari per dues raons. Si vols acusar a algu no ho facis des de l'anonimat i si és cert el que dius fes dues denuncies, una a hisenda i l'altra a Interior

Anònim ha dit...

Aquesta es la llei de reciclatge:abans que hi haguessin bombers de generalitat cada ajuntament tenia la seva brigada de "bombers", si actuaven en un altre municipi passaven factura,( quan vaig començar de forestalillo els pagesos tremolaven pensant en la factura que els hi arribaria quan veien tots els camions que arribaven),be van decidir unificar el servei i que anes a carreg dels pressupostos, com que van montar una cosa que mes o menys funcionava, que s'ha de fer? desmontar-lo per tornar-lo a montar.
Quan ho tinguin privatitzat i les empreses no guanyin cales ho tornaran a unificar fer-lo públic. Senzill oi?
Tot son cicles que es van repetint un i un altre cop

Anònim ha dit...

Personalment crec que si aquestes agrupacions realment són tant necessaries i es financien de fons públics el que haurien de fer és un oposició lliure, que això del voluntariat és molt relatiu! a les ADF hi ha gent que s'hi guanya un sou anual i força digne la veritat!

Anònim ha dit...

Cal ( i molt) coordinació entre tots els agents que intervenen en un foc forestal. Si no passen més casos sonats és per pura sort. No pot ser que GRAF fagi contrafocs sense saber quin personal ADF corre per la zona i viceversa (en aquest cas desconec la formació que pot haver rebut el personal ADF per fer contrafocs...) i posar en risc el personal de bombers. Caldria una formació conjunta i unes oposicions del mateix nivell que bombers per ser personal autònom dins d'un incendi forestal.

Anònim ha dit...

Quines tonteries dieu , no cal la mateixa oposició d'un bomber per accedir a una ADF ,sincerament fer un curs de formació d'incendi forestal i saver com actuar,oposicions...